Η Νωαίνα «ξεβράκωσε» την πανελλήνια σοβαροφάνεια

Ένα email που λάβαμε πριν από λίγο, με ένα κείμενο που εξέφραζε μια έντονη άποψη για ένα περιστατικό -που εδώ και λίγες μέρες μονοπωλεί τα social media- κίνησε την περιέργεια μας. 


Article featured image
Article featured image

Η αποστολέας και αρθρογράφος του κειμένου, ονομάζεται Ζωή Παναγή και είναι δημοσιογράφος. Η ίδια κατάγεται από τη Λεμεσό, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στην Αθήνα, διατηρώντας το δικό της blog και ειδησεογραφικό site.   

Το περιεχόμενο του κειμένου ασχολείται με την κίνηση της Κύπριας παίκτριας μουσικού talent show, να δείξει τα οπίσθια της κατά τη διάρκεια της ζωντανής μετάδοσης του show. Μια κίνηση η οποία προκάλεσε την έντονη αντίδραση των απανταχού σχολιαστών του διαδικτύου. Όπως ήταν φυσικό η συζητήσεις και τα σχόλια κατέληξαν (για ακόμη μια φορά) σε «πόλεμο» μεταξύ Κυπρίων και Ελλαδιτών, συντηρητικών και προοδευτικών κ.ο.κ. 

Η Ζωή Παναγή γράφει την άποψη της για το περιστατικό και η CITY της δίνει το βήμα να το δημοσιεύσει.


​Δε σημαίνει πως όποιος δεν ακολουθεί τη φτιαχτή κολεκτίβα είναι ψεύτικος, ψωνισμένος ή σνομπ. Τουναντίον, θα έλεγα! Έτσι και για τη Νωαίνα που έχει κατηγορηθεί για το μουστάκι, το οποίο ήταν μια εξαιρετικά ευρηματική ιδέα-δημιουργία της ίδιας για όποιο λόγο κι αν το έκανε.


«Το ήθος δεν εξαντλείται ούτε στη σεμνοτυφία αλλά ούτε στον πουριτανισμό. Η παίκτρια του φετινού ελληνικού X-Factor με καταγωγή από τη Λεμεσό, το περίεργο όνομα και το μουστάκι, μπορεί να μη κατάφερε να περάσει σε ημιτελικό και τελικό, εντούτοις κατάφερε κάτι μεγαλύτερο κατά τη δική μου και παντοτινά ταπεινή (λέμε τώρα) άποψη. Κατάφερε να ξεβρακώσει την πανελλήνια δήθεν σεμνότης και σοβαροφάνεια. 

Προφανώς και αναφέρομαι για τη κίνηση που έκανε η Νωαίνα, εντελώς αυθόρμητα, στο green room το σόου, που είχε ως συνέπεια την έκρηξη στα σόσιαλ μίντια ανά το πανελλήνιο. Κάτι σαν Eurovision 2005 που κέρδιζε η Παπαρίζου κι όλοι -αργόσχολοι και μη- μιλούσαν για το βρακί (sic). Όσοι δε το χετε δει, λόγω αποχής σας από τον ψηφιακό σοσιαλμίντια κοσμοχώρο, μη φανταστείτε και τίποτα εξωπραγματικά τραγικό. 

Είμαι σίγουρη ότι θα το 'χετε συναντήσει ουκ ολίγες φορές στη καθημερινότητα σας. Μια χαραμάδα - literally του κώλου. Σαν αυτές που θα έχετε αντικρίσει είτε μέσα στα καταστήματα παπουτσιών όταν οι πελάτες κάθονται για να δοκιμάσουν παπούτσια, είτε στο σπίτι όταν έρχεται ο υδραυλικός, είτε ακόμα βολτάροντας σε πάρκα που δίπλα υπάρχουν οικοδομές.

Βέβαια, πάντα το μικρό γίνεται μεγάλο, κι αμέσως έρχεται ο κακός χαμός - ή μάλλον δικός τους καημός; Άλλοι που μπορεί και να μην ενοχλήθηκαν αλλά για τους δικούς τους λόγους σπεύδουν να προλάβουν το λαβράκι προτού το πιρουνιάσει ο παραδίπλα και χάσουν τον μεζέ - μαζί τα clicks και τα views. Σε εσάς αναφέρομαι συνάδελφοι. Σε εσάς που κάνετε ειδησεογραφία με κάτι χαρακτηρισμούς τύπου 'ξινή’ , 'ξινίλα', 'κοίτα τι είπε' , 'απίστευτο', 'προκλητικό, 'σοκ και δέος'. 

Αυτά μάλλον θα παρέχουν μια σαφώς καλύτερη παιδεία στους αναγνώστες. Έτσι δεν είναι;  Θου κύριε...  Βέβαια, όταν έρχεται η παγκόσμια ημέρα κατά του bullying το παίζετε όλοι εναντίον. Κατακρίνεται αυτούς που το αρχίζουν και δε το σταματάνε. Και  πολύ καλά κάνετε. Έλα όμως που το bullying δε ξεκινά και δε τελειώνει στα σχολεία. 

Υπάρχουν και οι άλλοι. Αυτοί οι ακόμα πιο σοβαροφανείς, συντηρητικοί χωρίς αιτία. Ενοχλήθηκαν, λέει, οι άνθρωποι που είχαν μπροστά τα παιδιά τους. Λες κι αν δουν τα παιδιά ένα κωλαράκι (χαραμάδα ήταν) θα χαλάσει η εξαίρετη παιδεία που έχουν - παρεμπιπτόντως μια ώρα να κάτσουν (που σίγουρα κάθονται) μπροστά στη τηλεόραση για να απολαύσουν MAD και MTV, θα αντικρίσουν σίγουρα πολλά παραπάνω από μια χαραμάδα. 

Κι αν με ρωτάς, δε θα πάθουν και τίποτα! Ίσα, ίσα θα εξοικειωθούν με τα απολύτως φυσιολογικά του ανθρώπινου σώματος και θα γλιτώσουν με τα κάθε λογής ταμπού που τα φορτώνει η κάθε προηγούμενη γενιά. Και άλλοι που ενοχλήθηκαν καθότι τους χάλασε την αισθητική, κατ' αυτούς. Όταν όμως έλεγαν στη Νωαίνα οι κριτές να γίνει λίγο πιο σέξι-παιχνιδιάρα on stage, τότε τους ήταν καλαίσθητο αυτό. 

Τι σας τα λέω όμως τώρα κι εγώ; Ας το παραδεχθούμε ότι ζούμε σε μια πατριαρχικά δομημένη και καρακλειστή κοινωνία με δήθεν καθωσπρεπισμούς. Άλλωστε η τραγική ειρωνεία της αντίδρασης σε ότι έγινε αναφορικά με τη Νωαίνα αποτελεί άλλη μια απόδειξη για τις μικρότητες μιας συμπλεγματικής κοινωνίας που είναι γεμάτη με προκαταλήψεις και στερεότυπα, τα οποία έχουν ως απόρροια τη δημιουργία φοβισμένων ανθρώπων. 


Που αρνούνται να αποδεχθούν το νέο, το άλλο, το διαφορετικό. Που συγχέουν την παρουσία με την υπεροψία, καθώς και τη διαφοροποίηση με την ανισότητα. 


Μια κοινωνία εφευρέτη του όπλου που σκοτώνει κάθε ευγενική και ειλικρινή φιλοδοξία και θεωρεί δεδομένο πως όποιος κινείται σημαίνει ότι «προβάλλεται». Που θεωρεί, επίσης, ότι όλα γίνονται για την προβολή. Κι όταν κάποιοι τολμήσουν επώνυμα να δημιουργήσουν, τότε τους αποκαλεί επιδειξίες. 

Όχι βέβαια πως δεν γίνεται και πολλή προσπάθεια για επίδειξη. Ακριβώς για αυτό όμως. Τόσο έχουν στερηθεί τον έπαινο οι δημιουργοί, που κάνουν τα πάντα για να τον αποκτήσουν. Και φτηνή επίδειξη γίνεται και κακή προβολή. Αλλά δεν είναι κάθε δραστηριότητα προβολή, ούτε κάθε δημιουργία διαφημιστικό κόλπο. Πρέπει κάποτε να μάθουμε να ψάχνουμε και να αξιολογούμε! 

Δε σημαίνει πως όποιος δεν ακολουθεί τη φτιαχτή κολεκτίβα είναι ψεύτικος, ψωνισμένος ή σνομπ. Τουναντίον, θα έλεγα! Έτσι και για τη Νωαίνα που έχει κατηγορηθεί για το μουστάκι, το οποίο ήταν μια εξαιρετικά ευρηματική ιδέα-δημιουργία της ίδιας για όποιο λόγο κι αν το έκανε.

Όπως επίσης και για την καθ' όλα αυθεντική απάντηση που έδωσε στα τόσα παράλογα που της είχαν ζητηθεί μετά από εμφάνιση της στο σόου. Σέξι ήθελαν, σέξι πήραν. Αμ, δε τους άρεσε τότε. Τους ήρθε η ντροπή και θίχτηκαν οι όποιες «αρχές» τους. 

Μεταξύ μας, αν θεωρείς τη γυναίκα πράγμα και της ζητάς τα τετριμμένα που ενίοτε μοιάζουν σαν soft porn, τότε μη σοκάρεσαι όταν παίρνεις και αντίστοιχες hard core απαντήσεις. Το ίδιο ισχύει και για αντίστοιχα μοτίβα του ανδρικού γένους, που ναι υπάρχουν.

Απορώ πραγματικά! Και πίστεψε θα απορείς κι εσύ. Όχι για όλους αυτούς που κατακρίνουν συνεχώς, αλλά για αυτούς που δημιουργούν. Είναι πραγματικά περίεργο πως ακόμη έχουν το θάρρος, το σθένος και την αντοχή να χτίζουν, όταν οι κατεδαφιστές που τους περιβάλλουν γύρω τους είναι μυριάδες.  

Εγώ τους πάω πολύ αυτούς τους ανθρώπους. Για τους άλλους πάλι, είναι καλό να τους επαναλαμβάνουμε ότι το ήθος δεν εξαντλείται ούτε στη σεμνοτυφία αλλά ούτε στον πουριτανισμό. Όπως και η αντισυμβατική συμπεριφορά και ενίοτε προκλητική ενός καλλιτέχνη, εφόσον δε θίγει ουσιαστικά τον άλλο, δεν είναι ποτέ μα ποτέ κακή. Μάλλον είναι άξια χειροκροτήματος. So, the show for Noaina must and will go on»

 

Σύντομο βιογραφικό της Ζωής Παναγή

Ονομάζομαι Ζωή Παναγή. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Λεμεσό, ενώ τα τελευταία χρόνια διαμένω στην Αθήνα. Έχω ακόμη τρία αδέλφια και οι γονείς μου κατάγονται από τον Άγιο Αμβρόσιο και τον Άγιο Ιωάννη Πιτσιλιάς. Σπουδές Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, της σχολής Οικονομικών και Πολιτικών επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εργάζομαι ως ελεύθερη επαγγελματίας στο χώρο της ενημέρωσης, της επικοινωνίας και του διαδικτύου. Κύριες ασχολίες μου είναι η συγγραφή κειμένων, η σύνταξη ειδήσεων και το ρεπορτάζ. Παράλληλα, ασχολούμαι με τη διαφήμιση, το μάρκετινγκ και τη στρατηγική των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (social media), τη σχεδίαση και διαχείριση ιστοσελίδων, τη διαδικτυακή χρηματοποίηση (monetize), αλλά και τη δημιουργία - επεξεργασία βίντεο. Θέματα που με απασχολούν: παιδεία, κοινωνία, πολιτική, οικονομία και τεχνολογία.

Αρθρογραφώ αδιάλειπτα, χρησιμοποιώντας (ευελπιστώ) την ελεύθερη σκέψη και την κριτική γραφή. Βρίσκομαι σε μια διαρκή προσπάθεια αμφισβήτησης και αποπειρώμαι να αλλάξω τον κόσμο · τον δικό μου.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ