Οι μουσικές του Ξαρκής και... το Ζιαφέττιν

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ξαρκής, εκτός από τα πρωτότυπα και ιδιαίτερα εργαστήρια που θα παρουσιαστούν (ξεκινώντας την Δευτέρα 4 Ιουλίου), σημαντικότατο κομμάτι του φεστιβάλ αποτελούν και οι μουσικές-συναυλίες.

 


Article featured image
Article featured image

Ουκ ολίγες μπάντες και DJs από την Κύπρο και το εξωτερικό, θα εμφανιστούν στο τριήμερο του Φεστιβάλ Ξαρκής και η CITY κατέγραψε όλο το μουσικό πρόγραμμα, έτσι ώστε να ξέρεις πότε και τι θα ακούσεις όντας στη Λόφου μεταξύ 8 και 10 Ιουλίου.



Παρασκευή 8 Ιουλίου, 20:30 (συναυλία στην αυλή του Σχολείου)

Trio NeRo

The Low Spark

BAiLdSA

DJ Radio Pangea



Σάββατο 9 Ιουλίου (Πλατεία)

16:00-19:00 Kineza

19:00-20:00 Andreas Economides

20:30 (συναυλία στην αυλή του σχολείου)

Plain History

Halay Lamba

Afriquoi Live

Afriquoi Dj Set



Κυριακή 10 Ιουλίου, 16:00 (στην κεντρική πλατεία)

16:00-18:00 Magos

18:00 Amalgamation Choir

19:00 THE.

20:00 Ziafettin



 

Λίγα λόγια για όσους θα αποτελέσουν το line up του Ξαρκής



Afriquoi

Oι Afriquoi είναι μια μπάντα που συνδυάζει μια υπόγεια αισθητική με ένα κράμα Αφρικάνικης και ζωντανής, ηλεκτρονικής μουσικής. Ο αριστοτεχνικός συνδυασμός των 5 μελών του συγκροτήματoς συνταιριάζει την κόρα από την Κάμπια, την κιθάρα από το Κόνγκο και κρουστά από την Μαντίγκα με ηλεκτρονική μουσική house, soca, hiphop, soul, jungle- για να δημιούργησε έναν ήχο εντελώς ξεχωριστό και μοναδικό.





Amalgamation Choir

Μια ομάδα από φωνές που αφορμή για την συνύπαρξή τους υπήρξε το μουσικό χωριό Φέγγαρος 2014, ερμηνεύει παραδοσιακότροπες πρωτότυπες συνθέσεις, όπως και διασκευασμένα τραγούδια από τη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια με την διεύθυνση και την καθοδήγηση της Βασιλικής Αναστασίου και τη συνεργασία του Ανδρέα Παντελή για τις διασκευές. 

Ένα ταξίδι που ισορροπεί μεταξύ του δροσερού Μεσογειακού ήχου, της ηχούς των βουνών των Βαλκανίων και των πλούσιων ηχοχρωμάτων της πολυφωνίας και των δυνατοτήτων της ανθρώπινης φωνής.





BAiLdSA

Οι BAiLdSA συνδυάζoυν βαλκανικούς ήχους και τσιγγάνικες μελωδίες με punk αέρα δημιουργώντας ξεχωριστές μελωδίες στο άκουσμα των οποίων δύσκολα «κρατάς τα πόδια σου στο χώμα». Το μουσικό τους στυλ συνδυάζει διαφορετικά είδη όπως ska,reggae, gypsy-punk με παραδοσιάκα πνευστά των Βαλκανίων. Ο συνδυασμός αυτός ξεσηκώνει το κοινό σε όλες τις ζωντανές τους εμφανίσεις.

 

DJ Radio Pangea

Ο Radio Pangea πιστεύει ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την καταπολέμηση της πολιτισμικής σύγκρουσης και των περιφρονητικών συμπεριφορών απέναντι στις διαφορές μας, έγκειται στη μουσική. Η μουσική ενώνει και γεφυρώνει τις διαφορετικές κουλτούρες. Ο Radio Pangea προτείνει μια διαπολιτισμική ψυχαγωγική εμπειρία με ρυθμούς Μέσης Ανατολής, Jazz, Drum’ n Bass’, ήχους από την Ανατολή και τα Βαλκάνια, Ταγκό, Funk και Ρούμπα, Reggae, Swing, Hiphop, gypsy μουσική και ροκ εν ρολ.

 

Kineza

Η Kineza διερευνά την σχέση μεταξύ διαφορετικών ειδών μουσικής, απο ηλεκτρονικά beats μέχρι και αιθέρια στοιχεία σε συνδυασμό με tribal ρυθμούς. Μέσω του εκλεκτικού και ολοκληρωμένου μουσικού της γούστου, η Kineza πάντα οδηγεί το κοινό της, σε ένα μοναδικό για την κάθε στιγμή ταξίδι.

 

Mάγος / Magos



Καθαρά vinyl ατμοσφαιρικό DJ set, κυρίως με ελληνικούς + μεσανατολίτικους δίσκους από Κύπρο.

 

Plain History

Το Plain History πρόκειται για ένα ξεχωριστό μουσικό project που εξερευνά τον ήχο με φαντασία, χρησιμοποιώντας αναλογικά συνθεσάιζερς, drum machine, εφέ και λουπαδόρους. Η μπάντα δημιουργήθηκε το 2012 και έχουν εμφανιστεί σε διάφορα Φεστιβάλ στην Κύπρο, όπως το Φεστιβάλ Φέγγαρος, το Λευκωσία Loop Φεστιβάλ, το Ξαρκής και το Animafest.

 

The Halay Lamba





Οι Τhe Halay Lamba δημιουργήθηκαν το 2014 στη Πάτρα. Στη μουσική τους συναντιούνται πανέμορφοι ρυθμοί και μελωδίες από την κουλτούρα της ανατολής με επιπλέον beat και groove στοιχεία από πιο σύγχρονα μουσικά ρεύματα της δυτικής Ευρώπης. Τον Απρίλη του 2015 ηχογράφησαν το πρώτο τους cd και παράλληλα κάνουν εμφανίσεις σε μουσικές σκηνές και φεστιβάλ σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. 

Σημαντικές στιγμές των The Halay Lamba αποτελούν: η συμμετοχή τους στο Χουδέτσι Φεστιβάλ 2015, καθώς και η περιοδεία τους σε πόλεις της Ελβετίας τον Οκτώβριο του 2015. 

 

The Low Spark





Oι The Low Spark αποτελούν ένα ροκ τρίο με ήχο πλήρη και δυναμικό, κι έχουν καθιερωθεί πια με τις γεμάτες ενέργεια ζωντανές εμφανίσεις τους, έναν συναρπαστικό συνδυασμό psych και prog rock, soul και blues. Το τρίο αποτελείται από τον Λευτέρη Μουμτζή, στο μπάσο και τα φωνητικά, τον Μάριο Μιχαήλ στην κιθάρα και τον Στέφανο Μελετίου στα τύμπανα.

 

Trio NeRo

Η θεματική του Trio NeRo συγκεντρώνεται στο μουσικό επαναπροσδιορισμό του νανουρίσματος (από Κύπρο, Ελλάδα και Μικρά Ασία), φιλτραρισμένο  μέσα από ένα κράμα μουσικών παραδόσεων με στοιχεία από τη σύγχρονη κλασική μουσική, funk, rock, jazz ballad και με samples από προ-ηχογραφημένα νανουρίσματα. Στη συγκεκριμένη συναυλία το Trio θα παρουσιάσει και ένα πρωτότυπο τραγούδι από τον μουσικόσυνθέτη Γιώργο Ροδοσθένους.



 

Το Φεστιβάλ Ξαρκής κορυφώνεται την Κυριακή 10 Ιουλίου με έναν ΖΙΑΦΕΤΤΙΝ

Σε ερώτησή μας στον Κύπριο μουσικό Άντη Σκορδή, ο οποίος φέτος έχει ρόλο μουσικού επιμελητή στο Φεστιβάλ, κατά πόσο θα το εκτιμήσουν οι νέοι, η απάντησή του μας έπεισε πως το γλέντι και τον χορό που θα προκύψει στο πλαίσιο της εν λόγω δράσης δεν πρέπει με τίποτα να το χάσουμε.

«Από τη στιγμή που ένα φεστιβάλ γίνεται στην Κύπρο θεωρώ όμορφο το να ενταχθεί ένα κυπριακό γλέντι σε μια μορφή που λίγοι μας μπορούμε να βιώσουμε στη σύγχρονη καθημερινότητά μας... Νομίζω για πολλούς, ειδικά αυτούς που έχουν επαφή με Ζιαφέθκια, θα είναι μια όμορφη εμπειρία κι ένας ωραίος τρόπος να κλείσει το φεστιβάλ, αλλά και για πολλούς ίσως ξένο... ίσως και πιο ξένο από την ηλετροαφρικανική μουσική των Afriquoi! Οπότε, είναι προσωπικό ζήτημα το τι θα εκτιμήσει ο καθένας πιστεύω».



Ζιαφέττιν / Ziafettin

 

Μουσικό σχήμα “Σαντούτο” με την Βερόνικα Αλωνεύτου στο σαντούρι και τραγούδι, το Χαράλαμπο Παντελή στο λαούτο και την Κωνσταντίνα Ξενοφώντος στο τραγούδι και τα κρουστά Μιχάλης Τερλικκάς + κυπριακό τραγούδι + μαθητές και Μουσικό σχήμα «Αντάμα».

*Το μουσικό σχήμα ΑΝΤΑΜΑ δημιουργήθηκε το 2010 στη Λεμεσό από τον Γρηγόρη Ιωάννου (λαούτο), την Άννα Αριστείδου (φωνή, κρουστά) + τον Νικόλα Βρυώνη, (βιολί, φωνή).



Για να δείτε ολόκληρο το πρόγραμμα το φεστιβάλ Ξαρκής, πατήστε εδώ.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ