5 λόγοι για να πας Φτερικούδι

Αν δεν έχεις πάει ακόμα στο μικρό χωριουδάκι της επαρχίας Λευκωσίας, αλήθεια δεν ξέρεις τι χάνεις.

 


Article featured image
Article featured image

Πρόκειται για ένα από τα πιο όμορφα και γραφικά χωριά της Πιτσιλιάς, το οποίο βρίσκεται χωμένο μέσα στο φουντουκόδασος.

Εσύ απλώς διάλεξε την ημερομηνία και το πρόγραμμα σού το έχουμε εμείς έτοιμο.

 

Μαζέψαμε 5 λόγους για του οποίους αξίζει τον κόπο να μπεις στο αμάξι και να φτάσεις μέχρι εκεί:

 

1. Η ταβέρνα στο... «Σκολείο»

Ένα ωραίο ταβερνάκι με την ονομασία «Σκολείο», άνοιξε πρόσφατα στο χωριό και συγκεκριμένα στο κτήριο όπου στεγαζόταν το παλιό σχολείο.

Αξίζει να βρεθείς εκεί και να παραγγείλεις την πιατέλα με είδη σχάρας, η οποία στοιχίζει 9 ευρώ και περιλαμβάνει μανιτάρι, χαλούμι, λουκάνικο, σαλάτα, πατάτες, spare ribs, σουβλάκι κοτόπουλο, σουβλάκι χοιρινό, σιεφταλιές παϊδάκι αρνίσιο, συκώτι βοδινό και λούντζα κρασάτη.

Η ταβέρνα είναι ανοιχτή Παρασκευή και Σάββατο για δείπνο, από τις 18.30 μέχρι αργά το βράδυ και τις Κυριακές για μεσημεριανό, από τις 10.00, μέχρι τις 17.00.

Για κρατήσεις: 99874608, 99853300

 

2. Ο τεράστιος δρυς

Στο κέντρο του χωριού θα συναντήσεις έναν τεράστιο δρυ, ο οποίος κυριολεκτικά χαρίζει τη σκιά του σε ολόκληρη την πλατεία. Το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου χρονολόγησε πως το δέντρο φυτεύτηκε πριν από περίπου 325 χρόνια. Αξίζει να τον δεις!

 

3. Μαχαλεπί  

Στην πλατεία του χωριού θα βρεις δύο παραδοσιακά καφενεία, στα οποία μπορείς να ξαποστάσεις αν θες, δοκιμάζοντας παραδοσιακό μαχαλεπί. Πριν επισκεφτείς το χωριό, καλού-κακού τηλεφώνησε από την προηγούμενη μέρα στον κοινοτάρχη (στο 99609296) έτσι ώστε να προλάβει να αναθέσει σε κάποια συγχωριανή του να φτιάξει φρέσκο μαχαλεπί.      

 

4. Όσιος Αββακούμ

Στο Φτερικούδι θα βρεις το μοναδικό ξωκλήσι στην Κύπρο που είναι αφιερωμένο στον Όσιο Αββακούμ. Ο Άγιος έζησε ασκητικά και πέθανε στο χωριό, ενώ το ξωκλήσι του κτίστηκε το 1989 από εισφορές χωριανών. Ο τάφος του Αγίου Αββακούμ, που βρίσκεται στο ίδιο σημείο, αλλά και ο ναός, αποτελούν πόλο έλξης καθημερινά αρκετών προσκυνητών.

 

5. Φουντουκόδασος

Το Φτερικούδι είναι ένα από τα 7 χωριά της Κύπρου που διαθέτουν φουντουκόδασος. Αξίζει να βρεθείς εκεί για να περπατήσεις στο μονοπάτι της φύσης που ξεκινά από την πλατεία του χωριού και καταλήγει στο εκκλησάκι του Οσίου Αββακούμ, να θαυμάσεις από κοντά το δάσος και να μαζέψεις φουντούκια -πάντοτε με προσοχή μην σε πάρει είδηση κανένα ζευγάρι μάτια. Το φουντουκόδασος του χωριού έχει έκταση 3,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ