Ο Φετουλάχ Γκιουλέν πίσω από το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία;

Με τις πληροφορίες να διαδέχονται η μια την άλλη και ενώ οι συγκρούσεις σε κάποια σημεία, βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη, ο Πρόεδρος της Τουρκίας και όλοι οι κυβερνητικοί αρχηγοί, αφήνουν υπονοούμενα για το ποιος μπορεί να κρύβεται πίσω από την χθεσινοβραδινή απόπειρα πραξικοπήματος.

 


Article featured image
Article featured image

Ο Ερτογάν υποδεικνύει εμμέσως πλην σαφώς, τον «αιώνιο» εχθρό, αντίπαλο και πολέμιο του Φετουλάχ Γκιουλέν, ως τον βασικό υποκινητή του στρατιωτικού πραξικοπήματος. 

Ο ισλαμιστής διανοούμενος Φετουλάχ Γκιουλέν, που διαμένει μόνιμα στις ΗΠΑ, θεωρείται ως ένας εξαιρετικά δυνατός άντρα με μεγάλη επιρροή και φανατικούς υποστηρικτές, τόσο στην Τουρκία όσο και σε Τούρκους που ζουν σε άλλες χώρες.

 



 

Ποιος είναι όμως ο άντρας που «φοβάται» ο Ερτογάν;

Ο Φετουλάχ Γκιουλέν, πρώην ιμάμης και πρώην πνευματικός καθοδηγητής του σημερινού Προέδρου της χώρας, το 1999 προέτρεπε με βίντεο τους οπαδούς του να κινηθούν υπόγεια μέσα στο σύστημα, χωρίς να τους αντιληφθεί κανείς και να καταλάβουν όλα τα κέντρα εξουσίας της χώρας. Κάτι που φαίνεται πώς έγινε σκοπός ζωής, που χθες το βράδυ θέλησε να πραγματοποιήσει. 

Ο 73χρονος, πλέον ισλαμιστής θεωρητικός και μεγαλοεπιχειρηματίας το τελευταίο καιρό έχει εξελιχθεί στον μεγαλύτερο αντίπαλο και πολέμιο του Ερτογάν. Έχει δημιουργήσει ένα εντυπωσιακά μεγάλο δίκτυο σχολείων, στα οποία στην ουσία στρατολογεί τους μαθητές, με τη διάδοση της τουρκικής κουλτούρας και την ανάπτυξη τουρκικής και φιλοτουρκικής «ελίτ» σε όλο τον κόσμο.

 

Η μεθοδευμένη και καλά σχεδιασμένη εδραίωση του

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 ίδρυσε το κίνημα Χιζμέτ, επί πρωθυπουργίας του Τουργκούτ Οζάλ, ενώ στην πορεία χωρίς να κινήσει καμία υποψία επεκτάθηκε στις ΗΠΑ, όπου και διέμενε από το 1999 και έπειτα, αυτοεξόριστος. 

Βασική πηγή πλούτου, ήταν οι γερές χρηματοδοτήσεις που λάμβανε από θρησκευόμενους επιχειρηματίες που ζούσαν σε μεγάλες τουρκικές πόλεις. Σταδιακά έστησε ένα μεγάλο δίκτυο σχολείων – στρατολόγησης σε Κεντρική Ασία και Βαλκάνια, τα οποία προωθούσαν με έξυπνο τρόπο την τουρκική κουλτούρα. Αυτό του έδωσε τη δυνατότητα να διεισδύσει σε χώρους που κατοικούσαν μεγάλοι μουσουλμανικοί πληθυσμοί και να τους  προσηλυτίσει.







45.000 μαθητές και 130 σχολεία υπό την επήρεια Γκιουλέν

Τα λεγόμενα charter school, επεκτάθηκαν στις ΗΠΑ, χάρις τη λήψη κρατικών χορηγιών, που προέρχονται από την Αμερικανική κυβέρνηση. Τριάντα τρία υπάρχουν μόνο στο Τέξας, και απορροφούν ετησίως περισσότερα 100 εκ. δολάρια από τους φορολογούμενους πολίτες, ενώ συνεχώς αυξάνονται σε όλη τη χώρα. 

Τα συγκεκριμένα σχολεία, ακολουθούν το αμερικανικό πρόγραμμα διδασκαλίας, έχουν όμως υποχρεωτικά ως δεύτερη γλώσσα τα τουρκικά. Οι αρχές του Ισλάμ δεν περιλαμβάνονται στην διδασκαλία, με το βάρος να δίνεται κυρίως στις επιστήμες και στην τεχνολογία, θέλοντας να προβάλει το σύγχρονο πρόσωπο του Ισλάμ. 

Η εκπαιδευτική αυτοκρατορία του Γκιουλέν, αυτή τη στιγμή αριθμεί περισσότερα από 1.000 σχολεία σε 140 διαφορετικές χώρες. Ενώ στην Τουρκία υπάρχουν περίπου 200 σχολεία και ένα πανεπιστήμιο στην Κωνσταντινούπολη.







Η «ελίτ» των νεοτούρκων

Σκοπός του Γκιουλέν είναι να δημιορυγήσει μια φρέσκια καινούργια ελίτ, νέων Τούρκων, οι οποίοι θα εισαχθούν χωρίς κανείς να τους προσέξει ή να αντιληφθεί την ύπαρξη τους, μέσα στις αρτηρίες του συστήματος, φθάνοντας σε όλα τα κέντρα εξουσίας, μέχρι να μπορούν να το ανατρέψουν ολοκληρωτικά. 

Οι φιλοδοξίες του Γκιουλέν, φαίνεται να μην έχουν όρια, αφού εδώ και μερικά χρόνια προσπαθεί να εισέλθει μέσω του εκπαιδευτικού του δικτύου, σε χώρες του Καυκάσου και της Υπερκαυκασίας, οι οποίες είναι τουρκόφωνες. 

Ρωσία και Ουζμπεκιστάν μάλιστα προχώρησαν και σε κλείσιμο μερικών σχολείων του, ενοχλημένοι από τη στάση του Γκιουλέν. 

Ο ίδιος πάντως δηλώνει οπαδός του διαλόγου ανάμεσα σε όλες τις θρησκείες των λαών τη Βίβλου, ενώ θεωρεί ντροπή το γεγονός πώς το Ισλάμ που στον πυρήνα του είναι ειρηνικό, αντιμετωπίζεται όπως οι τρομοκρατικές οργανώσεις.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ