Βγήκε το πρόγραμμα των εργαστηρίων για το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού

Στο πλαίσιο του «11ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού» (1 - 8 Aυγούστου 2016), διοργανώνεται και φέτος το εργαστήρι για επαγγελματίες Docs Talk. Η δραστηριότητα αυτή απευθύνεται κυρίως σε επαγγελματίες σκηνοθέτες / παραγωγούς αλλά και γενικά σε όσους ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για τις πολλαπλές πτυχές δημιουργίας ταινιών ντοκιμαντέρ σήμερα

 


Article featured image
Article featured image

Το Docs Talk είναι ανοιχτό για το κοινό και θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Ευαγόρα Λανίτη (Αίθουσα Queen Eleanor), πίσω από το Μεσαιωνικό Κάστρο Λεμεσού. Μέγας Χορηγός του Φεστιβάλ είναι οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. 



Αναλυτικό Πρόγραμμα

 

Τρίτη - 02.08.2016, 09:00 – 17:00

 

Documentary Campus Masterschool: Trailer Mechanics

Tο Documentary Campus Masterschool συνεργάζεται για πρώτη φορά με το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού, πραγματοποιώντας ένα εργαστήρι παραγωγής τρέιλερ για τους συμμετέχοντες στο Φεστιβάλ. Η πολυβραβευμένη μοντέρ Joelle Alexis από το Τελ Αβίβ (Twilight of a Life, The Green Prince, Barash) θα παρουσιάσει τρέιλερ που βρίσκονται σε διαδικασία παραγωγής από τους συμμετέχοντες στο Documentary Campus Masterschool. Στο εργαστήρι θα παρουσιαστούν διάφοροι τρόποι, τεχνικές και συμβουλές για το πώς να στείλετε το σωστό μήνυμα μέσα από ένα τρέιλερ. 

Η Joelle Alexis γεννήθηκε στο Βέλγιο και είναι μια από τις πιο πετυχημένες μοντέρ με βάση το Τελ Αβίβ. Εδώ και 20 χρόνια εργάζεται στο μοντάζ ντοκιμαντέρ αλλά και ταινιών μυθοπλασίας. Ταινίες της έχουν ταξιδέψει σε διάφορα φεστιβάλ ανά τον κόσμο όπως στις Κάννες, στο Βερολίνο, στο San Sebastian, IDFA, Nyon, Sundance, Τορόντο, και άλλα. 

Περιορισμένος αριθμός θέσεων. Συμμετοχή μόνο με αίτηση, στέλνοντας e-mail στο lemesosdocs@gmail.com, και γράφοντας ΟΝΟΜΑ, ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ, THΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ και τη λέξη "CAMPUS" στο θέμα.

 

Πέμπτη - 04.08.2016, 17:00 – 18:00

 

Παρουσίαση: Η Αγορά Ντοκιμαντέρ Σήμερα

Ο Βετεράνος sales agent Jan Rofekamp θα μιλήσει για τις αγορές, τα φεστιβάλ και άλλα θέματα και ευκαιρίες που υπάρχουν στον σύγχρονο κόσμο του ντοκιμαντέρ. Ο Jan Rofekamp είναι μέλος του συμβουλίου του EDN και μέλος της διεθνούς συμβουλευτικής επιτροπής του IDFA. Πρόσφατα, διορίστηκε Επικεφαλής του Documentary Campus Masterschool, την οποία θέση κρατά από το 2016. Επίσης πρόσφατα, έγινε μέλος της  συμβουλευτικής επιτροπής του Documentary Impact Academy, στο Άμστερνταμ. Τα τελευταία χρόνια έχει αυξημένη δραστηριότητα ως καθηγητής σε εργαστήρια και ομιλητής με βασικό επίκεντρο την νεαρότερη γενιά κινηματογραφιστών. Aνοιχτό σε όλους. 

 

Παρασκευή - 05.08.2016, 16:00 – 16:30 

 

Παρουσίαση Γραφείου Δημιουργική Ευρώπη Κύπρου



Ομιλητές: Γιάννα Αμερικάνου, υπο-πρόγραμμα MEDIA 

                 
Δρ. Άντρη Χατζηανδρέου, υπο-πρόγραμμα CULTURE 

Η παρουσίαση επικεντρώνεται στο Πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη 2014-2020 και τις ευκαιρίες χρηματοδότησης που προσφέρει στην πολιτιστικό, δημιουργικό και οπτικοακουστικό τομέα.

16:30 – 18:30

Σεμινάριο: Η αφήγηση πραγματικών ιστοριών για παιδιά και νέους   

Για πρώτη φορά στην ιστορία των media, οι δημιουργικοί επαγγελματίες καλούνται να χρησιμοποιούν νέα τεχνολογικά μέσα για να φθάσουν στις νεαρότερες γενιές, αφού το κοινό τους είναι πιο εξελιγμένο και εξοικειωμένο με την ψηφιακή τεχνολογία. Για τη γενιά αυτή, όλες οι πλατφόρμες είναι σημαντικές. Πώς λοιπόν αφηγούμαστε ιστορίες γι'αυτούς; Μέσα από παραδείγματα πραγματικών ιστοριών που φτιάχτηκαν για παιδιά και νέους, ο Σύμβουλος Κινηματογράφου και Μέσων του EDN Ove Rishøj Jensen προσφέρει μια αναλυτική ματιά σε επιτυχημένες μεθόδους  και μηχανισμούς πρόσβασης σε νεαρά ακροατήρια. Aνοιχτό σε όλους

 

Σάββατο - 06.08.2016, 17:00 – 18:00 

 

Μιλώντας με την σκηνοθέτιδα Μαριάννα Οικονόμου για το The Longest Run

 





''Ναι, υπάρχουν γυναίκες που πραγματικά γυρίζουν μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ και μάλιστα με μαεστρία. Έχουμε ανακαλύψει μία από αυτές". Αυτά έγραφε το σκεπτικό της επιτροπής για το βραβείο που απονεμήθηκε στο ντοκιμαντέρ της Μαριάννας Οικονόμου The Longest Run στο Φεστιβάλ DOK Leipzig το 2015. 

Σε αυτή την παρουσίαση, η Οικονόμου θα αναλύσει σε βάθος τη δημιουργική διαδικασία στην πραγματοποίηση μιας πολύπλοκης ταινίας που φέρνει τρέχοντα θέματα της επικαιρότητας σε ένα άλλο επίπεδο. Μέσα από την αφήγηση, το ντοκιμαντέρ προσεγγίζει με ευαίσθητο τρόπο τους χαρακτήρες του. 

Η Μαριάννα Οικονόμου είναι ντοκιμαντερίστρια, σκηνοθέτης και παραγωγός που ζει στην Αθήνα. Μετά τις σπουδές της στην Ανθρωπολογία (UCL) και το Φωτορεπορτάζ (LCP), εργάστηκε για κάποια χρόνια ως ερευνήτρια σε θέματα κινηματογράφου και ως φωτογράφος σε Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο.  Από το 1989, είναι σκηνοθέτης και παραγωγός ανεξάρτητων ταινιών ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικών ντοκιμαντέρ με επίκεντρο κοινωνικά θέματα και ανθρώπινες ιστορίες. 

Ταινίες της έχουν προβληθεί στην Ελληνική Τηλεόραση, το ARTE, YLE, BBC. Έχουν επίσης συμμετάσχει και βραβευθεί σε πληθώρα διεθνών φεστιβάλ κινηματογράφου. Είναι ιδρυτικό μέλος της Doc3 productions.  Το ντοκιμαντέρ The Longest Run, θα προβληθεί στο Φεστιβάλ, στις 5/8, στις 20:30. Aνοιχτό σε όλους.

 

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού διοργανώνεται από την Brave New Culture και στηρίζεται και χρηματοδοτείται από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση μπορείτε να αποτείνεστε στο τηλέφωνο 99 517 910, στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@filmfestival.com.cy ενώ για το πρόγραμμα του Φεστιβάλ είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα www.filmfestival.com.cy



*Χορηγοί Επικοινωνίας: CITY Free Press, Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου & Vestnik Kipra


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ