Τον Ιούλιο οι Μουσικές του Κόσμου παίζουν στην Πλατεία Ηρώων και στα Καληδόνια

Φέτος το Φεστιβάλ προσανατολίστηκε εξαρχής πιο αποφασιστικά στη συμμετοχή κυπριακών σχημάτων, προχωρώντας για το σκοπό αυτό σε ανοικτή πρόσκληση για υποβολή προτάσεων, δίνοντας την ευκαιρία σε Κύπριους καλλιτέχνες να παρουσιάσουν αυθεντική και πρωτότυπη μουσική, με αντικείμενο τις Μουσικές του Κόσμου.

 


Article featured image
Article featured image

Πέντε κυπριακά σχήματα θα παρουσιάσουν δημιουργίες τους στο πλαίσιο του 11ου Cyprus Rialto World Music Festival. Πρόκειται για τα σχήματα Fado Mediterraneo, Havana Noche, Σαντούτο, γάβ, και τους Monsieur Doumani οι οποίοι έχουν προγραμματιστεί εκ νέου για τις 14 Ιουλίου.

 



Κύπριοι είναι και οι μουσικοί οι οποίοι, υπό την καθοδήγηση του Ελλαδίτη καλλιτέχνη Μιχάλη Χολέβα, θα συμμετέχουν στο Rialto Residency 2016, το οποίο έχει ως θέμα τον αυτοσχεδιασμό και τη σύνθεση στις παραδόσεις της Ανατολικής Μεσογείου. 

Το Rialto Residency θα πραγματοποιηθεί και φέτος στις Πλάτρες και στα Καληδόνια, με τη συνεργασία του Κοινοτικού Συμβουλίου Πλατρών.

 



Αν και φέτος εστιάζει κυρίως στην Κύπρο, το Φεστιβάλ δεν εγκαταλείπει τον διεθνή του χαρακτήρα, φιλοξενώντας τη συναυλία Ethno Cyprus στην οποία συμμετέχουν 40 περίπου νέοι από Ευρωπαϊκές και Αραβικές χώρες, αλλά και το δεκαμελές σχήμα Bulgara από τη γειτονική Βουλγαρία. 

Με τον τρόπο αυτό συνεχίζει να αποτελεί μια πολύχρωμη μουσική συνάντηση στην οποία συναντώνται όχι μόνο μουσικοί από διάφορες χώρες αλλά και θεατές όλων των εθνικοτήτων, οι οποίοι γεμίζουν ασφυκτικά την Πλατεία Ηρώων.  Μεταφέροντας τη σκηνή του σε όλη την Πλατεία, με όλες τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ να είναι ανοικτές και με ελεύθερη είσοδο, μοιράζεται με το κοινό μουσικές που εκπορεύονται από την παράδοση, αλλά φτάνουν στο σήμερα. 

 





Δείτε το πλήρες πρόγραμμα του φεστιβάλ



13/7 Τετάρτη 20:30: Σαντούτο

Μια παράσταση με παραδοσιακά τραγούδια και σκοπούς από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, τη Μικρά Ασία και την Κωνσταντινούπολη. Μέσα από δικές τους ενορχηστρώσεις σε κομμάτια που αγαπούν, οι Σαντούτο με τις γνώσεις, την αντίληψη και την αισθητική τους, επιδιώκουν να φέρουν το κοινό πιο κοντά στη μουσική μας παράδοση.



Βερόνικα Αλωνεύτου: Σαντούρι

Χαράλαμπος Παντελή: Λαούτο

Κωνσταντίνα Ξενοφώντος: Τραγούδι, Κρουστά



14/7 Πέμπτη 20:30: Μonsieur Doumani

Το διεθνές κυπριακό γκρουπ, ο τελευταίος δίσκος του οποίου (Sikoses) κατέκτησε την πρώτη θέση στο Transglobal World Music Chart. Οι Monsieur Doumani διασκευάζουν κυπριακά παραδοσιακά κομμάτια και συνθέτουν κυπριακά τραγούδια που αντλούν έμπνευση από τη σύγχρονη κυπριακή κοινωνία.



Αντώνης Αντωνίου: Tzουρα

Άγγελος Ιωνάς: Kιθάρα

Δημήτρης Γιασεμίδης: Πνευστά



17/7 Κυριακή 20:30: γάβ

Ένας τζαζ μπασίστας που διατηρεί παραδοσιακό καφενείο, ένας Πολωνός τρομπετίστας με σπουδές θεάτρου, ένας κιθαρίστας με ειδίκευση στην Κοινωνική Ανθρωπολογία του Ήχου, ένας κρουστός που παίζει στα σκυλάδικα σε Ελλάδα και Κύπρο από την εφηβεία του, και μια ανερχόμενη τραγουδίστρια που ήδη διαπρέπει στα νυχτομάγαζα της Λεμεσού αποτελούν τους γάβ. Παίζουν «ψυχοσκυλάδικο», ένα νέο, πρωτοποριακό είδος που εξυμνεί τις μουσικές δομές του σκυλάδικου, ενσωματώνοντας ένα σερφ/σκα/ρέγκε ηχόχρωμα.



Αρίστη Πουλλή: φωνή

Γιάννης Χρηστίδης: κιθάρες, φωνή

Λούκας Βαλέφσκι: τρομπέτα

Νικόλας Τρύφωνος: κοντραμπάσο

Γιάννης Λακκοτρύπης: τύμπανα



23/7 Σάββατο 20:30 @ Πλάτρες (Πλατεία Γλαύκου Κληρίδη) - Rialto Residency: Παραδοσιακή Μουσική της Ανατολικής Μεσογείου

Αυτοσχεδιασμός και σύνθεση στις παραδόσεις της Ανατολικής Μεσογείου. Το Rialto Residency, υπό την καθοδήγηση του Μιχάλη Χολέβα, θα εστιάσει σε τεχνικές, φόρμες και στιλιστικά στοιχεία των παραδόσεων της Ανατολικής Μεσογείου. 

Κλασικές και λαϊκές συνθέσεις θα χρησιμοποιηθούν ως αφετηρία για διαφορετικές προσεγγίσεις στον αυτοσχεδιασμό. O Μιχάλης Χολέβας κατάγεται από την Αθήνα και είναι συντονιστής μεταπτυχιακών ερευνών και καθηγητής Τροπικής Μουσικής της Ανατολικής Μεσογείου στο Codarts Conservatory. Συμμετέχει σε συναυλίες σε όλο τον κόσμο, ενώ μετράει χρόνια παιδαγωγικής εμπειρίας ως εκπαιδευτής σε θερινές κατασκηνώσεις κ.ά.



24/7 Κυριακή 11:00 @ Καταρράκτης των Καληδονίων - Rialto Residency: Πρωτότυπα Καληδόνια

Ο Μιχάλης Χολέβας και οι συμμετέχοντες στο Rialto Residency, παρουσιάζουν πρωτότυπες συνθέσεις τους στο χώρο του καταρράκτη των Καληδονίων στις Πλάτρες.



28/7 Πέμπτη 20:30: Bulgara

Η μπάντα από τη Βουλγαρία χρησιμοποιεί λαϊκά όργανα εκτελώντας διάφορα μουσικά είδη όπως drum ‘n’ bass, funk, jungle, ροκ και τζαζ σε μία προσπάθεια να δημιουργήσει εκ νέου την αρμονική ομορφιά που χαρακτηρίζει τη λαϊκή βουλγαρική μουσική. Οι Bulgara συστάθηκαν το 2002 και απέσπασαν έκτοτε πολλές διακρίσεις για το έργο τους, τόσο στη χώρα τους όσο και στο εξωτερικό, ενώ παράλληλα έχουν γράψει συνθέσεις για το θέατρο και τον κινηματογράφο.



Kiril Dobrev: τύμπανα

Kostadin Genchev: καβάλι

Dimitar Hristov: ταμπούρο

Petyo Kostadinov: γκάιντα

Hristina Beleva: γκαντούλκα

Eva Perchemlieva: κρουστά, φωνή

Stoyan Pavlov: νταούλι, κρουστά

Chavdar Asenov: μπάσο

Dimitar Todorov Hristov: κιθάρα





Πληροφορίες: 

Ελεύθερη είσοδος για όλες τις παραστάσεις


Θέατρο Ριάλτο 77 77 77 45

Διοργανωτές: Θέατρο Ριάλτο, Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού, Κοινότητα Πλατρών, Alliance Francais, Event Pro 

Χορηγοί: ΟΠΑΠ, Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης Λεμεσού



*Οι φωτογραφίες είναι από το 10ο Cyprus Rialto World Music Festival 2015


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ