Τα καλοκαίρια των 90s σε Αγία Νάπα και Πρωταρά

33 εμπειρίες που σίγουρα έχεις ζήσει εάν συνήθιζες να κάνεις διακοπές στην Αγία Νάπα και τον Πρωταρά τέλη της δεκαετίας του ’90 με αρχές των 00’s.

 


Article featured image
Article featured image

Πρωταράς και Αγία Νάπα ήταν ανέκαθεν οι προορισμοί που οι σημερινοί 35ρηδες - 40ρηδες επέλεγαν για τις διακοπές τους. Ήταν η περίοδος που η Κύπρος ακροβατούσε μεταξύ της παράδοσης και της μοντερνιάς, της μαντηλοφορούσας γιαγιάς και της τόπλες  σουηδέζας.



Αν τέλη της δεκαετίας του ’90 - αρχές των 00’s, έκανες διακοπές σε Πρωταρά ή/και Αγία Νάπα, τότε αυτό σημαίνει πως:

Είχες φορτωθεί σε αυτοκίνητο -χωρίς air condition- με άλλους έξι [σαν σε ανέκδοτο με Πόντιους] για να πάτε Πρωταρά και έχετε μοιράσει πόσες λίρες να πληρώσει ο καθένας για την βενζίνη.

Είχες μπλέξει 4 στις 5 φορές σε κίνηση στα «κρεμμαστά» της Λευκωσίας και έχεις πετύχει τουλάχιστον 2 στις 5 φορές «άξιτα» που δημιουργούσε περαιτέρω κίνηση.

Έχεις σταματήσει για σάντουιτς «πουούλλα» και μαγιονέζα, στον «Γιατρό της Πείνας».

Έχεις κάνει την διαδρομή ακούγοντας Λεμπέση, Καλλίρη και Βικτώρια Χαλκίτη τόσο δυνατά στο αυτοκίνητο που έμοιαζε να ήταν  η τελευταία μέρα του κόσμου [Yolo πριν το yolo].

 



Έχεις πετύχει τουλάχιστον μία φορά τον τσάι-με-λεμόνι-στο-μπαλκόνι-Δάκη σε κάποια απ’ τις παραλίες που επισκέφτηκες. Φορούσε καρό πουκάμισο και βερμούδα παντελόνι.

Έχεις φάει παγωτό της μηχανής από βανάκι που έχει ζωγραφισμένο τον Ντόναλτ Ντακ και τα ανιψάκια του στα πλάγια και έπαιζε Μπιθικώτση στην διαπασών.

Έχεις φάει επίσης μαρίδες στου Ωνάση, κοντά στην Αγία Τριάδα.

Έχεις γουρουνιάσει με το trendy φαγητό της εποχής, τις jacket potatoes, τις οποίες περιέλουζαν τότε με κάθε είδους σάλτσα και ό,τι άλλο βάλει ο νους σου.

Έχεις νοικιάσει Chaly και έχει κάψει η γκόμενά σου το πόδι της στο σέρκερ. Αν ήσουν πιο ματσό, νοίκιαζες σκούτερ Dio.

 



Έχεις τραγουδήσει Πυξ Λαξ σε νυχτερινό beach party, κατακρίβειαν το «Έχει χρυσόψαρα εδώ, απάντησέ μου…» και έχεις χαζέψει να κοιτάς τον τύπου που παίζει κιθάρα που ήταν φίλος φίλου.

Έχεις λιώσει τα μαρτίνια σου ή την ξύλινη πλατφόρμα, αναλόγως, μες την Pizzaz, την Βlack ‘n’ white, το Carwash και το Heaven’s Rock Garden, να χορεύεις σαν να μην υπάρχει αύριο.

Έχεις βρεθεί after hours στο River Reggae αλλά δεν θυμάσαι πως πέρασες εκεί γιατί ξέμεινες ολόκληρο το ξημέρωμα να ξερνάς σε μια γωνιά αυτά που ήπιες το βράδυ.

Έχεις χλαπακιάσει αγγλικό πρόγευμα μαζί με ένα μάτσο τουριστόνια, αυτό με το βραστό λουκάνικο και τα φασόλια γιαχνί. Πρωί-πρωί.

Ήσουν μονίμως συντονισμένος με το Radio Napa 106.3 και έλεγες στους φίλους σου πως «Έτσι ραδιοσταθμό εν έχουμε ρε φίλε στη Λευκωσία».

Έχεις κάνει water sports, μπανάνα-τροχό δηλαδή, στον κύριο Σταύρο στο Fig Τree Bay.

 



Σου έχει «μασήσει» την ταινία της κασέτας του Ρακιντζή ή της Alanis Morissette το κασετόφωνο στο αυτοκίνητο και έχεις βάλει τον συνοδηγό να την φτιάξει με το μολύβι.

Έχεις επισκεφτεί τουλάχιστον μία φορά τα παραδοσιακά πανηγύρια της περιοχής και έχεις παίξει μία φορά μεθυσμένος καζαντί για να κερδίσεις μία κόκκινη lava lamp ή ένα τεράστιο αρκούδο που κρατούσε καρδούλα.

Σου έχει σπάσει τ’ αυτιά ο ήχος της γεννήτριας απ’ τα καροτσάκια που πωλούσαν ροζ βαμβάκι και σίταρο στα κάρβουνα.

Έχεις ανάψει επιδεικτικά με -ειδικό- Zippo το τσιγάρο σου στην παραλία, αυτόν που αντέχει και καλά στα πολλά μποφόρ. Επίσης, έπρεπε να γράφει πάνω «Harley Davidson».

 



Έχεις κάνει στάση μεσημέρι, μες στους 40 βαθμούς, στον Προφήτη Ηλία για σάντουιτς.

Έχεις τραγουδήσει τουλάχιστον μία φορά σε karaoke bar, παρέα με τρεις Άγγλους τουρίστες, το τραγούδι «All that she wants». Ή το «Coco Jamboo».

 



Έχεις καταλήξει λιώμα στο ξενύχτικο «Οθέλλο» για να φας τραχανά καλοκαιριάτικα.

Έχεις χρησιμοποιήσει φωτογραφική μίας χρήσης και οι μισές φωτογραφίες απ’ τις διακοπές σου ήταν κουνημένες ή δεν εμφανίστηκαν καθόλου.

Έχεις χαζέψει τις τόπλες σουηδέζες στο Nissi Beach γιατί ήταν νέο φρούτο τότε.

 



Δημοσίευμα στο "Περιοδικό" της εποχής

 

Έχεις δει τουλάχιστον μία φορά την Στέλλα Γεωργιάδου στο Makronissos Beach Club.

Είχες την εντύπωση πως παραλίες εκτός απ’ το Bikini, το Fig tree και το Nissi beach, ήταν για τους γέρους.

Έχεις φάει τόσο πολλή σαπούνι σε foam party που από τότε χρησιμοποιείς μόνο body wash.

 



Έχεις κοιμηθεί σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα των 10 λιρών/νύχτα με κουρτίνες φλοράλ, σπασμένο καθρέφτη στο μπάνιο και κατσαρίδα κάτω απ’ το κρεβάτι.

Έχεις ανεβεί στο γνωστό slingshot, στο γνωστό λούνα παρκ, και να έχεις τσιρίξει τόσο πολύ που σε άκουσαν μέχρι την Ορόκληνη στη Λάρνακα.

Έχεις σταθεί τουλάχιστον μισή ώρα να περιμένεις στην πορτοκαλί πόρτα του Πλην Δύο για να σε εγκρίνουν στο face control να μπεις μες το κλαμπ.

Έχεις πηδήξει απ’ τους βράχους του Cavo Greco και να έχει σίγουρα χάσει το κάτω μέρος του μαγιώ της κάποια συμμαθήτριά σου.

 



Έχεις κάνει στάση για τηγανίτες στο Happy Days, μετά το νυχτερινό σούρωμα, και έπλεες σε πελάγη ευτυχίας γιατί ήταν ότι πιο απολαυστικό είχες δοκιμάσει στη ζωή σου.

Έχεις πληρώσει να σου κάνουν το πορτρέτο σου στην πλατεία της Αγίας Νάπας ή έχεις γεμίσει μια τούφα των μαλλιών σου με χάντρες ή έχεις κάνει henna tattoo στα χέρια σου. Έχεις επιστρέψει, τελοσπάντων, σαν λατέρνα στη Λευκωσία.

 

Δες επίσης πατώντας ΕΔΩ: Η πισίνα Champs Elysees στη Λευκωσία, τότε και τώρα


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ