Τι συμβαίνει με το Πανεπιστήμιο Κύπρου;

Αν έτυχε να βρεθείς πρόσφατα στους χώρους των κτηρίων της πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, θα διαπίστωσες πώς το άλλωστε επιβλητικό κτήριο με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, είναι ένα μεγάλο εργοτάξιο.

 


Article featured image
Article featured image

Το «παλιό» Πανεπιστήμιο Κύπρου όπως αποκαλείται πλέον μετά και την λειτουργία των νέων κτηρίων στην Πανεπιστημιούπολη, έχει ξηλωθεί σχεδόν ολοκληρωτικά με τους εξωτερικούς χώρους να έχουν γεμίσει μπάζα και οικοδομικά μηχανήματα. 

Η CITY επικοινώνησε με τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Πανεπιστημίου Κύπρου και συγκεκριμένα με τον Προϊστάμενο των Τεχνικών Υπηρεσιών Άγη Ελισσαίο, για να μάθει τι μέλλει γενέσθαι με τις εργασίες στα παλιά κτήρια της Ακαδημίας και τι θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της ανακαίνισης. 

Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Ελισσαίος, οι εργασίες στα κτήρια του «παλιού» Πανεπιστημίου Κύπρου ήταν επιβεβλημένες για την αντισεισμική αναβάθμιση των εγκαταστάσεων, οι οποίες ήταν αρκετά παλιές, ενώ παράλληλα γίνεται και ανακαίνιση στα κτήρια του κεντρικού χώρου.

 



«Ο λόγος που οι χώροι εκεί μοιάζουν διαλυμένοι, είναι γιατί αν θέλεις να κάνει σωστά μια αντισεισμική αναβάθμιση σε ένα κτήριο, πρέπει να το ξηλώσεις και να το ξαναφτιάξεις». 

Το συνολικό έργο αναμένεται να κοστίσει γύρω στα €5.455.443,93 με την εταιρεία A. ARISTOTELOUS CONSTRUCTION LTD, να έχει αναλάβει την ολοκλήρωση του project. 

 



 

«Το έργο έχει χωριστεί σε 3 φάσεις και αυτή την περίοδο εκτελείται η πρώτη φάση, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί Απρίλη με Μάϊο του 2017. Ο λόγος που επιλέξαμε να χωρίσουμε τις εργασίες σε 3 φάσεις, είναι γιατί τα κτήρια της Ακαδημίας είναι ακόμα λειτουργίσιμα, με την κεντρική βιβλιοθήκη να στεγάζεται ακόμα εκεί, άρα ήταν αδύνατον να κλείσουμε ολόκληρο το Πανεπιστήμιο, μέχρι να ολοκληρωθούν όλα. Προτιμήσαμε να το κάνουμε σταδιακά, ούτως ώστε τα τμήματα και οι υπηρεσίες που θα επηρεάζονται κάθε φορά, να μπορούν να μεταστεγαστούν προσωρινά, έως ότου επιστρέψουν».

 



 

Αυτή τη στιγμή τα κτήρια της Ακαδημίας, πέραν της βιβλιοθήκης η οποία θα μεταφερθεί στο άμεσο μέλλον μόνιμα στην πανεπιστημιούπολη, φιλοξενεί τμήμα αγγλικών και πληροφορικών συστημάτων και εξειδικευμένους εργαστηριακούς χώρους. Επίσης εκεί λειτουργεί και η μοναδική αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Κύπρου. 

 





«Σκοπός είναι μελλοντικά το 99% των τμημάτων να μεταφερθούν στις καινούργιες εγκαταστάσεις, ενώ τα κεντρικά κτήρια, αλλά και ένα μεγάλο μέρος των βοηθητικών εγκαταστάσεων του «παλιού» πανεπιστημίου θα φιλοξενούν το τμήμα αρχιτεκτονικής, το οποίο τώρα στεγάζεται σε ενοικιαζόμενα κτήρια στο κέντρο της πόλης, κάτι το οποίο είναι ασύμφορο». 

 



Με την αναβάθμιση και την ανακαίνιση τι αλλαγές ακριβώς θα δούμε;

Οι αλλαγές θα είναι κυρίως εσωτερικές. Εξωτερικά δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα από την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του κτηρίου, απλά θα φρεσκαριστεί. Οι μεγάλες αλλαγές έχουν να κάνουν με την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων, τα συστήματα θέρμανσης και κλιματισμού, ενώ θα γίνει και μια πλήρης τεχνολογική αναβάθμιση των συστημάτων διασύνδεσης. 

 



Οι εργασίες υπολογίζεται να ολοκληρωθούν τέλη του 2018, με την δεύτερη φάση των εργασιών να ξεκινά Ιανουάριο-Φεβρουάριο του 2017.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ