Ένα ντοκιμαντέρ που χρειάστηκε 8 χρόνια να γυριστεί

Απόψε (Τετάρτη 3/8), αλλά και κάθε βράδυ μέχρι τις 8 Αυγούστου, πάμε στο Κέντρο Ευαγόρα Λανίτη, που βρίσκεται στην καρδιά της παλιάς πόλης της Λεμεσού, δίπλα στο Μεσαιωνικό Κάστρο.

 


Article featured image
Article featured image

Εκεί, πραγματοποιείται για ενδέκατη συνεχή χρονιά, το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού, το οποίο αναδεικνύει αθέατες πτυχές της πραγματικότητας στη μεγάλη οθόνη.

Προβάλλονται καθημερινά τρία εξαιρετικά ντοκιμαντέρ από ολόκληρο τον κόσμο, μέσα από ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα.

Σήμερα, Τετάρτη (3 Αυγούστου), θα δούμε μια ταινία που χρειάστηκε 8 ολόκληρα χρόνια να γυριστεί, μια ταινία για την προσφυγική κρίση και μια ταινία για την πολιτική της αγάπης.



Δείτε πιο κάτω αναλυτικά τις ταινίες που θα προβληθούν σήμερα Τετάρτη 8 Αυγούστου:

 

At Home in the World (18.30)

Μια διεισδυτική ματιά στην καθημερινότητα πέντε παιδιών προσφύγων σε ένα σχολείο του Ερυθρού Σταυρού στη Δανία. Τα παιδιά, Magomed, Sehmuz, Heda, Amel και Ali προέρχονται από διαφορετικά μέρη και έχουν διαφορετικές εθνικότητες. Βρίσκονται όμως όλοι στη Δανία, εγκαταλείποντας το σπίτι και τη χώρα τους με την οικογένεια τους, για μια καλύτερη ζωή. Για ένα χρόνο ακολουθούμε τα παιδιά σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Είναι δύσκολο να δημιουργηθούν σχέσεις και φιλίες, και το κλίμα είναι συχνά σκληρό ανάμεσα στα παιδιά, που αντιμετωπίζουν και τις εσωτερικές τους μάχες με τα τραύματα του παρελθόντος τους. Παρακολουθούμε την προσπάθεια τους να μάθουν μια νέα γλώσσα, να δημιουργήσουν φιλίες και ένα νέο σπίτι στη Δανία. Η δασκάλα, η Dorte, προσπαθεί να δημιουργήσει συνθήκες ασφάλειας για τα παιδιά και τις οικογένειες τους. Μέσα από την καθημερινή της ενασχόληση και τη συμπόνια της, η Dorte συνδέεται με τα παιδιά παρά τις δυσκολίες και τις προσωπικές προκλήσεις. Η Dorte δίνει μεγάλο αγώνα να βγάλει τον καλύτερο εαυτό του κάθε παιδιού για να μπορέσει να πραγματοποιήσει τις δικές του προσωπικές νίκες, έτσι που να καταφέρει να κάνει αυτό το νέο μέρος σπίτι του.

 

 

Mr Gaga (20.30)

Ο κόσμος του Ohad Naharin, ενός φημισμένου χορογράφου και καλλιτεχνικού διευθυντή του Batsheva Dance Company. Η ταινία, που πήρε 8 χρόνια να γυριστεί, αποτυπώνει την άπιαστη ομορφιά του σύγχρονου χορού μπάζοντας το κοινό στη δημιουργική διαδικασία των μοναδικών παραστάσεων της Ομάδας Batsheva. Προβάλλοντας πλάνα από τις πρόβες, πλάνα αρχείου που δεν έχουν παρουσιαστεί ξανά, και εικόνες από καταπληκτικές χορογραφίες, ο σκηνοθέτης Tomer Heymann παρουσιάζει τη συναρπαστική ιστορία μιας καλλιτεχνικής ιδιοφυίας που επαναπροσδιόρισε τη γλώσσα του σύγχρονου χορού.

 

 

Europe, She Loves (22.30)

Ο καθημερινός αγώνας τεσσάρων ζευγαριών σε μια Ευρώπη που μαστίζεται από κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές, όπου οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τις αντιξοότητες με χάρη, σεξ και πάθος. Μια ταινία για την πολιτική της αγάπης. Στη Σεβίλλη, ο Juan (21) και η Caro (23) βιώνουν το θαύμα του πρώτου έρωτα. Όμως ο Juan δεν έχει στόχους για τη ζωή του, κάτι που πρέπει να αποκτήσει άμεσα. Η Siobhan (28) και ο Terry (23) ζουν στο Δουβλίνο. Ο έρωτας τους συνοδεύεται από την αγάπη τους για την ηρωίνη. Εδώ και λίγο καιρό είναι καθαροί, αποφασισμένοι να συνεχίσουν τη ζωή τους μαζί, αλλά ξαφνικά το πάθος τους εξαφανίζεται. Στο Τάλλιν, κοντά στο βορειοανατολικό σύνορο της Ευρώπης, η Veronika (29), χορεύτρια σε club και ο σύντροφός της Harri (31) έχουν να αντιμετωπίσουν διάφορα οικογενειακά θέματα. Ο μεγάλος γιος της Veronika διαβάλλει την εμπιστοσύνη της προς το Harri. Η Veronika αναμένει από τον Harri να τον δεχτεί ως δικό του παιδί. Την ίδια στιγμή, στη Θεσσαλονίκη, η Πέννη (23) ετοιμάζεται να εγκαταλείψει τον για χρόνια εραστή της Νίκο (33) για να πάει να δουλέψει στην Ιταλία. Πώς όμως αφήνεις κάποιον που σε αγαπά τόσο πολύ;


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ