Στο Φθινοπωρινό πρόγραμμα 2016, έχει δοθεί έμφαση όχι μόνο στην διδασκαλία της συγγραφικής τέχνης αλλά και στο να βρεθούν οι κατάλληλες δομές ούτως ώστε να προβληθεί η δουλειά που παράγεται μέσα από τα προγράμματα και τα εργαστήρια του Write CY.
Ο δημιουργός του Write CY, Max Sheridan αναφέρει: «Η ιδέα, είναι λίγο πολύ η ίδια με αυτό που κάναμε με το ‘The Comic Book Project’. Παίρνουμε την δουλεία που παράγουμε στο χώρο του Write CΥ και βρίσκουμε τρόπο να το προβάλουμε στο κοινό.
*Cover photo: 48-Hour Comic Book artist work table at Cyprus Comic Con 2016 (credit: Theopisti Stylianou-Lambert)
Προσπαθούμε επίσης να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο δημιουργικών ατόμων, που να μπορούν βοηθήσουν ο ένας τον άλλο ακόμα και εκτός του Write CΥ. Βοηθούμε τα άτομα που συμμετέχουν, στο να παράγουν έργο και να μην μείνουν μόνο στην θεωρία. Η λογική είναι ξεκάθαρη και χωρίς περιπλοκές. Έχεις μια ιδέα; Να ο τρόπος να την πραγματοποιήσεις».
Η ανθολογία, θέλει να προβάλει τις καλύτερες, νέες συγγραφικές φωνές στο νησί, στα Ελληνικά, στα Αγγλικά και στα Τούρκικα.
Το «The Comic Book Project», ένα project που συνεχίζεται σε συνεργασία με τον Αντώνη Παρτζίλη, έχει χρησιμοποιήσει πέντε σενάρια που δημιούργησαν άτομα που συμμετείχαν στο πρώτο μάθημα συγγραφής σεναρίου για κόμιξ την άνοιξη του 2016.
Στη συνέχεια, βρέθηκαν καλλιτέχνες από την Κύπρο οι οποίοι επιμελήθηκαν τα σκίτσα και δημιούργησαν τρία τεύχη κόμιξ. Το έργο αυτό παρουσιάστηκε στην έκθεση Comic Con τον Σεπτέμβρη.
Επιπλέον, οι οργανωτές (Max και Αντώνης) του “The Comic Book Project” επανέλαβαν την πεντάμηνη διαδικασία του καλώντας εθελοντές συγγραφείς και καλλιτέχνες να δημιουργήσουν ένα τεύχος κόμιξ σε μόλις 48 ώρες, όσο και η διάρκεια της έκθεσης Comic Con.
Ο Max Sheridan σχολίαζει: «Οι συγγραφείς και οι καλλιτέχνες συνηθίζουν να δουλεύουν με το μέσον που ειδικεύονται. Με την διαδικασία του “The 48-hour Comic Book Project” αναγκάστηκαν να δοκιμάσουν κάτι καινούργιο και να βγουν από την ζώνη ασφαλείας τους.
Ήταν μια εκπληκτική εμπειρία για όλους εκτός ίσως για τον Αντώνη που δεν κοιμήθηκε για μια ολόκληρη εβδομάδα».
Το Φθινόπωρο του 2016 το Write CY επαναλαμβάνει τα γνωστά εργαστήρια και μαθήματα της προηγούμενης χρονιάς και εμπλουτίζει το πρόγραμμά του με καινούργια μαθήματα, στα Ελληνικά αλλά και στα Αγγλικά. Στόχος της χρονιάς είναι φυσικά η αξιοποίηση της δουλειάς των ατόμων που θα συμμετέχουν.
Ανάμεσα στα νέα μαθήματα, ο Κύπριος σκηνοθέτης Σωτήρης Χρίστου (NO PARKING, FIRST LOVE και SMALL WHITE ENVELOPES) θα βοηθήσει τους συμμετέχοντες στο μάθημά του, “Scriptwriting for Short Film: From Idea to Script”, να δημιουργήσουν τα πρώτα τους σενάρια.
Στο τέλος του μαθήματος, ο Σωτήρης ελπίζει ότι θα υπάρχουν αρκετά ολοκληρωμένα σενάρια για να οργανώσει μια συνάντηση με ντόπιους παραγωγούς (pitching session) όπου οι δημιουργοί θα έχουν την ευκαιρεία να παρουσιάσουν την δουλειά τους και να πάρουν ανατροφοδότηση από την κινηματογραφική κοινότητα.
Όπου είναι δυνατόν, το ίδιο μοντέλο, θα λειτουργήσει και στα άλλα μαθήματα του Write CY αλλά και στα εργαστήρια. Αυτό συμπεριλαμβάνει τα μαθήματα “Story Craft” του Max Sheridan αλλά και τα μαθήματα ποίησης των Μαριλένας Ζακχαίου και Σταύρου Λαμπράκη.
Ο Max Sheridan αναφέρει: «Έχοντας υπόψιν ότι οι αιτήσεις για το Cyplit θα είναι ανοικτές, θα έχουμε ένα εμφανή στόχο για τους πιο επίδοξους συγγραφείς που θα συμμετέχουν στα μαθήματα της συγγραφής αλλά και της ποίησης. Σίγουρα, στόχος των μαθημάτων και του Write CY, δεν είναι να πιέσει τους συγγραφείς να δημοσιεύσουν την δουλειά τους. Το να υπάρχει όμως αυτή η επιλογή, σίγουρα είναι καλό για όλους».
Το Cyplit είναι ένα project το οποίο σπονσάρει το Write CY μαζί με τον Halil Karapaşaoğlu, ιδιοκτήτη του 1984 Bar στην κατεχόμενη Λευκωσία. Είναι μια ανθολογία μοντέρνων Κυπριακών κειμένων, γραμμένων από ντόπιους συγγραφείς με στόχο την έκδοσή τους το 2017.
Η ανθολογία, θέλει να προβάλει τις καλύτερες, νέες συγγραφικές φωνές στο νησί, στα Ελληνικά, στα Αγγλικά και στα Τούρκικα.
«Στόχος του project, δεν είναι να μαζέψουμε τις συγγραφικές αυτές φωνές, σε μια έκδοση που να είναι διαθέσιμη μόνο στην Κυπριακή αγορά. Στόχος είναι να μπορέσουμε να προβάλουμε το συγγραφικό ταλέντο των συμμετεχόντων σε blogs, περιοδικά και βιβλιοπωλεία εκτός Κύπρου. Δεν μου αρέσει να λέω την λέξη Amazon, αλλά είμαι σίγουρος ότι μπορούν να συμβούν και χειρότερα πράγματα σε ένα συγγραφέα,» αναφέρει ο Max.
Για περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά το Write CY, αλλά και για να δείτε το Φθινοπωρινό του πρόγραμμα 2016, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα writecy.com ή στο Facebook, @writecycreatives.