Το μενού 8 αερογραμμών που χρησιμοποιούν συχνά οι Κύπριοι

Κοτόπουλο με πλούσια άσπρη κρέμα, ρολό σολωμού με γέμιση αβοκάντο, βοδινό με κόκκινη σάλτσα και κεφτεδάκια κοτόπουλου κοκκινιστά με κριθαράκι.

 


Article featured image
Article featured image

Σου ανοίξαμε την όρεξη;

Μάθε λοιπόν πως αυτά τα φαγητά που μόλις διάβασες δεν θα τα βρεις σε κάποιο gourmet εστιατόριο στη γη, αλλά σε ύψος πολλών χιλιάδες μέτρων.

Αλήθεια, πόσοι είναι αυτοί που μόλις κλείσουν ένα εισιτήριο αναρωτιούνται ταυτόχρονια τι θα φάνε κατά τη διάρκεια της πτήσης τους;

Προφανώς πολλοί, ενώ εμείς δεν θα μπορούσαμε να αποτελέσουμε εξαίρεση, εξ ου και αποφασίσαμε να ψάξουμε για να βρούμε.

Ως εκ τούτου, μαζέψαμε τις κύριες αεροπορικές εταιρείες που χρησιμοποιούν συχνά οι Κύπριοι και μάθαμε τι φαγητά σερβίρουν στις πτήσεις τους.

 

Κεντρική φωτογραφία: FotoCine / πηγή: Retrocyprus - Πλούσιο το γεύμα στα 80s στις πτήσεις της Cyprus Airways

 

Aegean

Όλοι οι επιβάτες των πτήσεων της Aegean έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα γεύμα από την ελληνική και κυπριακή κουζίνα, ενώ οι επιβάτες της Business Class, έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε δυο ζεστά γεύματα.

Τα μενού διαφοροποιούνται κάθε εβδομάδα, όπως επίσης και με βάση τη θέση (Economy-Business) και την ώρα αναχώρησης. Μετά τις 12.00 σερβίρεται γεύμα.

Ενδεικτικά, κάποια από τα τρέχοντα μενού:

Economy class:

Πρωινό: Ομελέτα με πατάτα, τυρί τριμμένο, φρούτα εποχής, βούτυρο, μαρμελάδα, τζόκερ σοκοφρέτα, κάιζερ ψωμάκι άσπρο, κάιζερ ψωμάκι ολικής.

Γεύμα: χωριάτικη σαλάτα με ελιά Καλαμών μαριναρισμένη με λαδόξυδο, κεφτεδάκια κοτόπουλου κοκκινιστά με κριθαράκι και μηλοπιτάκι.

Business class:

Πρωινό: Γιαούρτι με μέλι, βούτυρο, φρούτα, τυρί, δυόσμος, κάιζερ ψωμάκι ολικής και κρουασάν.

Γεύμα: Σαλάτα Μάγκο (μάνγκο φρέσκο, μάνγκο μαρμελάδα, τσίλι πράσινο, χυμός πορτοκάλι, κόλιανδρο φρέσκο, πιπεριά Φλωρίνης, φύλλο ραντίτσιο, φύλλο ρόκα). Ρολό σολωμού με γέμιση αβοκάντο, γιαούρτι, αλάτι και χυμό λεμόνι.

Κυρίως Γεύμα: Κοτόπουλο στήθος, σάλτσα με αναρή φρέσκα και δυόσμο, φακόρυζο, λιαστή ντομάτα, μαϊντανός και επιδόρπιο.

Οι επιβάτες με ειδικές διαιτητικές προτιμήσεις μπορούν να επιλέξουν ένα δωρεάν γεύμα. Υπάρχει επιλογή ανάλογα με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις ή την κατάσταση της υγείας του επιβάτη και τις διατροφικές ανάγκες του καθενός. Η δυνατότητα επιλογής ειδικού γεύματος (meal selection) είναι εφικτή εφόσον δηλωθεί έως και 24 ώρες μέσω του τηλεφωνικού κέντρου πριν την ημερομηνία αναχώρησης.

Το μενού είναι βασισμένο σε αγνά, τοπικά προϊόντα και φτιάχνεται από τον chef Νίκο Σαράντου.  

Επίσης, η εταιρεία παρέχει τη δυνατότητα σε όλους τους επιβάτες της να απολαύσουν κυπριακή μπύρα και επιβάτες της business class έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν ως aperitif την κουμανταρία. Το χαλούμι αποτελεί πλέον βασικό συστατικό σε αρκετές συνταγές, ενώ συμπεριλαμβάνεται και στο cheese platter στη Business Class.

 

 

Blue Air

Για κοντινές αποστάσεις, όπως προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η Blue Air προσφέρει ένα σάντουιτς τριγωνάκι. Η μια φέτα είναι με άσπρο ψωμί, ζαμπόν, τυρί, μαρούλι, ενώ η δεύτερη φέτα είναι με μαύρο ψωμί, τυρί, μαρούλι, γαλοπούλα ή κοτόπουλο. Για επιδόρπιο προσφέρεται μια γκοφρέτα.

Στις μακρινές αποστάσεις υπάρχει επιλογή ανάμεσα από τρία ζεστά πιάτα. Πρόκειται για κοτόπουλο με άσπρη κρέμα, ή βοδινό με σάλτσα, ή κεφτέδες με σάλτσα. Και τα τρία πιάτα συνοδεύονται με ρύζι. Στο δίσκο υπάρχει επίσης σαλάτα, γλυκό και κράκερ.

Σε όλες τις πρωινές πτήσεις υπάρχει πρωινό, το οποίο περιλαμβάνει γιαούρτι, κρουασάν, μέλι, μαρμελάδα, βούτυρο, γκοφρέτα. Όταν η πρωινή πτήση είναι μακρινή, στο πρόγευμα συμπεριλαμβάνεται και ομελέτα.

Επίσης ο επιβάτης δικαιούται καφέ, τσάι, όποιο από τα soft drinks επιθυμεί, ή κρασί.

Σημειώνεται πως όλες οι πτήσεις της εταιρείας είναι οικονομικές.

 

 

Cobalt

Η νέα αεροπορική αερογραμμή δεν διαθέτει φαγητό στις πτήσεις της, ωστόσο όπως πληροφορηθήκαμε, σκοπεύει σύντομα να προσθέσει σνακ για κοντινές αποστάσεις και ζεστό φαγητό για μακρινές. Οι επιβάτες μπορούν προς το παρόν να παραγγείλουν από το a la carte menu μενού που διαθέτει. Δείτε το μενού ΕΔΩ και ΕΔΩ.

 

 

easyJet

Η easyjet δεν συμπεριλαμβάνει φαγητό μαζί με τα εισιτήρια της, λόγω ακριβώς του χαμηλού τους κόστους. Οι επιβάτες όμως που επιθυμούν να γευματίσουν, μπορούν να παραγγείλουν ένα από τα σνακ που θα βρουν στο μενού της εταιρείας. Δείτε το μενού ΕΔΩ

 

 

Emirates

Υπάρχουν τρία διαφορετικά μενού για τους επιβάτες της Emirates και αυτό εξαρτάται ανάλογα με τη θέση του καθενός. Για επιβάτες First Class δες το μενού ΕΔΩ. Για επιβάτες Business Class μπορείς να δεις ολόκληρο το μενού ΕΔΩ και για Economy Class ΕΔΩ.

 

 

Qatar

Η Qatar προσφέρει πτήσεις μόνο από Λάρνακα προς Ντόχα. Για το εν λόγω δρομολόγιο το φαγητό που θα απολαύσεις βρίσκεται στο μενού ΕΔΩ και ΕΔΩ.  

 

 

Ryanair

Με όποια θέση (Economy-Business) και να κάνεις κράτηση στη χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρεία Ryanair, δεν θα συμπεριλαμβάνεται φαγητό στην πτήση σου. Υπάρχει όμως η δυνατότητα παραγγελίας από το a la carte μενού που θα βρεις στο αεροπλάνο. Στο μενού υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από σνακ, επιλογές από ζεστά ή κρύα ροφήματα, μπύρες, κρασιά και αλκοολούχα ποτά.

 

 

TUS

Δεν υπάρχει κανονικό φαγητό στις πτήσεις της TUS, καθώς οι προορισμοί της από Κύπρο είναι μόνο σε κοντινές αποστάσεις. Προσφέρονται όμως στους επιβάτες καφές, τσάι, νερό και μπισκότα.

 

 

Καλό ταξίδι λοιπόν και καλή όρεξη!

Γεύμα σε πτήση της Cyprus Airways στη δεκαετία του '70 / Φωτογραφία: FotoCine


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ