Πώς μπορούν 12 λεμόνια να μας σώσουν τη ζωή;

Πέραν από τα ροζ κορδελάκια και τα μηνύματα για ευαισθητοποίηση, η Erin Smith Chieze μάς δείχνει έναν ακόμα τρόπο με τον οποίο μπορεί να πραγματοποιηθεί μια καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού.

 


Article featured image
Article featured image

Συγκεκριμένα, ανέβασε (πρώτη) στα social media την εν λόγω φωτογραφία, η οποία απεικονίζει 12 λεμόνια σε μια αυγοθήκη, ως απάντηση σε ένα «παιχνίδι» που παιζόταν τις τελευταίες ημέρες στο ίντερνετ, στο πλαίσιο του οποίου ο κόσμος πόσταρε μια καρδιά για να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τον καρκίνο του μαστού.


Κάθε ένα από τα 12 λεμόνια της φωτογραφίας παρουσιάζει και μια διαφορετική παραμόρφωση ή λεπτομέρεια, οι οποίες με τη σειρά τους αντιπροσωπεύουν τις 12 πιθανές αλλαγές που μπορεί να προκαλέσει στο στήθος ο καρκίνος.


«Κάποιος κάποτε ανέβασε μια φωτογραφία στο Facebook δείχνοντας πώς μοιάζει ο καρκίνος του μαστού. Όχι πώς τον αισθάνεσαι, αλλά πώς πραγματικά μοιάζει. Το Δεκέμβριο του 2015, όταν είδα ένα βαθούλωμα που έμοιαζε με μια από αυτές τις φωτογραφίες, ήξερα αμέσως πως ήταν καρκίνος του μαστού».

Η Chieze διαγνώσθηκε με καρκίνο του μαστού πέντε μέρες αργότερα, όταν και έμαθε πως βρισκόταν στο τερματικό 4 στάδιο της ασθένειας.

«Μια καρδιά δε με βοήθησε να ευαισθητοποιηθώ», γράφει. «Ήξερα τι ήταν ο καρκίνος του μαστού. Ήξερα τα πάντα για την εξέταση που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου, αλλά μια φωτογραφία που σου έδειχνε τι να προσέχεις ήταν το κλειδί για να καταλάβω πως είχα μια τερματική ασθένεια. Πρέπει να δώσουμε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ πληροφορίες, όχι γλυκούλες καρδιές. Αν δεν είχα δει τυχαία μια φωτογραφία με πραγματικές πληροφορίες, δεν θα ήξερα για τι πράγμα να έχω το νου μου».

 Επιπλέον, στην ανάρτησή της η Chieze προτρέπει τον κόσμο να γράφει για τον καρκίνο μόνο αν αυτά που θα μοιραστεί στα κοινωνικά δίκτυα μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά κάποιον. Διαφορετικά, λέει, υπάρχει κίνδυνος απευαισθητοποίησης των ανθρώπων.

 Κάθε ένα από τα 12 λεμόνια της φωτογραφίας παρουσιάζει και μια διαφορετική παραμόρφωση ή λεπτομέρεια, οι οποίες με τη σειρά τους αντιπροσωπεύουν τις 12 πιθανές αλλαγές που μπορεί να προκαλέσει στο στήθος ο καρκίνος: παχιά μάζα, βαθούλωμα, διάβρωση του δέρματος, ερυθρότητα ή θερμότητα, απόρροια ενός νέου είδους υγρού, πτύχωση, φουσκωμένη φλέβα, θηλή που μπαίνει προς τα μέσα, διαφορετικό σχήμα/μέγεθος, όψη φλοιού πορτοκαλιού αλλά και όγκο που δεν είναι ορατός στο μάτι.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα στο Worldwide Breast Cancer, το οποίο δημιούργησε και την εν λόγω φωτογραφία στο πλαίσιο της καμπάνιας του «Know Your Lemons».

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ