Το βίντεο του BBC για τους αγνοούμενους στην Κύπρο

Από το 1974 και την εισβολή του Αττίλα έχουν περάσει περισσότερα από 40 χρόνια και έχουν γίνει πολύ λίγα πράγματα που να «ενώνουν» ουσιαστικά τις δύο κοινότητες.

 


Article featured image
Article featured image

Μια από τις λίγες πτυχές του Κυπριακού προβλήματος που φέρνουν (κυριολεκτικά) κοντά Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους είναι η μακάβρια λίστα με τους αγνοούμενους.

Συγκεκριμένα, μια δραστήρια ομάδα, η Διερευνητική Δικοινοτική Επιτροπή Αγνοουμένων, συνεχίζει να αναζητά με επιμονή και προσήλωση αγνοούμενους, έπειτα από πληροφορίες που λαμβάνει ότι βρίσκονται θαμμένοι σε διάφορες περιοχές. Αποστολή της Επιτροπής είναι να αναγνωριστούν όλα τα εναπομείναντα αθώα θύματα ή οι δηλωμένοι ως αγνοούμενοι αγωνιστές και να επιστραφούν στις οικογένειές τους που τους αναμένουν για να λυτρωθούν.

Μόνο τους τελευταίους 6 μήνες, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC, έχουν αναγνωριστεί 25 άνθρωποι, σε μια μακάβρια διαδικασία που αριθμεί χιλιάδες.

Για εμάς, εδώ στην Κύπρο, ίσως να μη λέει τίποτα καινούργιο το εν λόγω ρεπορτάζ/βίντεο, σίγουρα όμως οι δημιουργοί του σκέφτηκαν πως είναι καλό το timing να εκμεταλλευτούν τις εξελίξεις σε ότι αφορά στο Κυπριακό για να αναδείξουν εκ νέου μία από τις πιο θλιβερές πτυχές του… έστω και με τον τρόπο που το έκαναν.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ