Ελαφρά βελτίωση του καιρού και από Σαββατοκύριακο πάλι στον «πάγο»

Ο αντικυκλώνας εμποδισμού που επηρέαζε το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης το τελευταίο διάστημα και ευνοούσε την περιοχή μας με κάθοδο ψυχρών αέριων μαζών και χαμηλά βαρομετρικά, έχει πλέον καταρρεύσει.

 


Article featured image
Article featured image

Σήμερα ο καιρός θα είναι αρχικά μερικώς, έως κυρίως συννεφιασμένος με βροχές κατά διαστήματα. Σταδιακά όμως ο καιρός βελτιώνεται με τις βροχές να γίνονται πιο τοπικές και να παρατηρούνται μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας.

Στα ορεινά θα σημειωθούν ακόμη λίγα χιόνια, από τα 900 μέτρα και άνω, με χιονόπτωση από τα 1000 μέτρα και άνω. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί αρχικά ασθενείς μέχρι μέτριοι 2 – 4 μποφόρ, αλλά σύντομα θα ενισχυθούν σε 3 – 5 μποφόρ.

Στα δυτικά και νότια παράλια οι ριπές το απόγευμα θα φτάνουν τα 6-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία στους 13 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 15 στα παράλια και -2 στη χιονίστρα, όπου θα επικρατεί παγετός.

Απόψε ο καιρός θα είναι στις περισσότερες περιοχές κυρίως αίθριος, ωστόσο τοπικές νεφώσεις αναμένεται να δώσουν μεμονωμένες βροχές, κυρίως στα βόρεια και δυτικά.

Στα ορεινά θα σημειωθεί χιονόπτωση και θα σχηματιστεί παγετός. Αύριο και την Τετάρτη ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος και δεν αποκλείεται να σημειωθεί μεμονωμένη βροχή ή ασθενής χιονόπτωση στο Τρόοδος.

Μικρή άνοδος θερμοκρασίας. Την Πέμπτη θα μας επηρεάσει θερμό μέτωπο από τα νότια και αναμένεται να φέρει τοπικές βροχές και χιονόνερο στο Τρόοδος.

Περαιτέρω άνοδος θερμοκρασίας. Την Παρασκευή ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος.

Μέχρι το Σαββατοκύριακο όμως ο αζορικός αντικυκλώνας θα εγκατασταθεί στη Δυτική Ευρώπη με τα συνηθισμένα επακόλουθα. Κατάβαση ψυχρών αέριων μαζών στη Μεσόγειο και δημιουργία χαμηλών βαρομετρικών.

Προς τα παρόν φαίνεται πολύ καλό το χαμηλό σύστημα που θα μας επηρεάσει το Σαββατοκύριακο με αρκετές βροχές, χιόνια και κρύο.

Οι ευνοϊκές συνθήκες για βροχές και χιόνια στην περιοχή μας φαίνεται να συνεχίζει μέχρι και τα μέσα του μήνα.  Το ύψος των χιονιών είναι 80 cm στην πλατεία και 90 cm στον Όλυμπο.

 





Φράκτης Γερμασόγειας σήμερα το πρωί

 

Το τελευταίο τριήμερο υπολογίζεται ότι η ροή στα φράγματα ανέρχεται στα 3,5 – 4 εκ. κυβικά μέτρα νερού, ενώ από τις αρχές Οκτωβρίου η ροή ήταν στα 10 εκατομμύρια Κ.Μ.Ν. Ο άδειος υδατοφράχτης Γερμασόγειας, υπολογίζεται ότι δέχτηκε ροή κοντά στο μισό εκατομμύριο κυβικό μέτρο νερού. 

Θα ακολουθήσουν οι επίσημες μετρήσεις όταν αυτές δημοσιευθούν. 

 

*Για περισσότερες προβλέψεις και συνεχή ενημέρωση στο kitasweather.com 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ