Το στενό της Πύθωνος στην παλιά Λευκωσία είναι hip

Είναι το Market που τα τελευταία 4 χρόνια έχει φέρει στο κέντρο χιλιάδες κόσμο, είναι η κυρία Στάλω που εδώ και δεκαετίες φτιάχνει τον πιο μερακλίδικο κυπριακό καφέ του κέντρου, είναι το ολοκαίνουργιο υπερμέγεθες graffiti του Paparazzi με τα πρόσωπα της πόλης, είναι η ενέργεια και η αισθητική (μια άλλης εποχής) του συγκεκριμένου δρόμου, είναι όμως και κάτι πολύ ιδιαίτερο που έρχεται οσονούπω. Αυτό είναι #tostenotispythonos που θέλει και θα τα καταφέρει θεωρούμε να καταστεί landmark για την πρωτεύουσα.

 


Article featured image
Article featured image

Από τον Μιχάλη Μιχαηλίδη

Φωτογραφίες: Θεοδώρα Ιακώβου

 

ΤΟ GRAFFITI ΤΟΥ PAPARAZZI

Αφορμή για τη βόλτα στην Πύθωνος αποτέλεσε σαφέστατα το νέο έργο του διεθνούς βεληνεκούς Κύπριου graffiti artist Paparazzi (aka Αχιλλέας Μιχαηλίδης), που απεικονίζει τον κόσμο της Κύπρου όπως χαρακτηριστικά λέει και μια ταμπελίτσα που βρίσκεται σε ψηλό σημείο του τοίχο όπου έγινε το έργο. Ένα graffiti το οποίο, όπως ο ίδιος περιγράφει στη CITY, εμπνεύστηκε για τη δημιουργία του από το μνημειώδες έργο του Διαμαντή που παρουσιάστηκε το 2016 στη Λεβέντειο Πινακοθήκη. «Είναι μια σύγχρονη αποτύπωση του κόσμου της Κύπρου. Ο Διαμαντής γύρισε την Κύπρο και αποτύπωσε τον κόσμο της που σαφέστατα ήταν πολύ διαφορετικός από σήμερα, όπου είναι πιο χαρούμενος και πιο multicultural».

Πως επιλέξατε τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν τελικά το graffiti και πόσο χρόνο χρειάστηκες να το φτιάξεις;

Προσπαθήσαμε να έχουμε ανθρώπους της πόλης, που ζουν εδώ, που συχνάζουν εδώ, που περνάνε απ’ εδώ. Τους φωτογραφίζαμε αρχικά και στη συνέχει με σπρέι και ακρυλικό (mixed media) έφτιαχνα τις φιγούρες τους στον τοίχο. Όλο αυτό φτιάχτηκε σε 1,5 μήνα. Αρχικά, κάποιοι ήταν διστακτικοί και δεν ήθελαν να φωτογραφηθούν. Όταν όμως άρχισε να φαίνεται το έργο, και ξέροντας πως αφορά στον κόσμο της Κύπρου, πολλοί που συχνάζουν ή ζουν στην περιοχή έρχονταν από μόνοι τους και μου έλεγαν «Καλά ρε κουμπάρε, κάμνεις τον κόσμο της Κύπρου τζαι εν θα με βάλεις εμένα;». Δεν θέλαμε όμως να βάλουμε μόνο Κύπριους, αλλά και ξένους ή τουρίστες. Και αυτοί συγκαταλέγονται στον κόσμο της Κύπρου.

 

 




 

Working progress! #marketco #originals #regram @pavloskyjz

A photo posted by The Market Company (@the_market_company) on




 

Τόσο ο Paparazzi όσο και οι υπόλοιποι που βοήθησαν ο καθένας με τον τρόπο του στην υλοποίηση του graffiti, μας έδωσαν τελικά ένα υπέροχο έργο που ομόρφυνε ακόμα περισσότερο το στενό της Πύθωνος. Σε αυτό διακρίνονται ο κύριος Νίκος Ιωάννου, η μικρή Ελίσια, ο Νικόλας Ιωαννίδης, μία σερβιτόρος από μαγαζί της περιοχής, ο γνωστός Πιλάτος, η Λεώνη Συμεωνίδου, ο Tomas Estes που είναι Tequila Ambassador, η Συλβή Μαυροπούλου, ο Κύπρος Καραβιώτης, η Χριστιάνα Παλμύρη, τα παιδιά του Market, ο Δήμαρχος Λευκωσίας, κάποιοι Εβραίοι τουρίστες, ο Robin με το ράστα μαλλί και την κιθάρα του, ο Χαράλαμπος του feng sui, ένας κινηματογραφιστής, ένας λαχειοπώλης, ένας περαστικός που κουβαλούσε φιάλες υγραερίου στον ώμο του και πολλοί άλλοι «γνωστοί» και «άγνωστοι». Συνολικά, το έργο αποτελείται από 100 περίπου άτομα!

 

 

 

ΤΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΤΗΣ ΣΤΑΛΩΣ

Ανάμεσά τους και η κυρία Στάλω που έχει το καφενείο δίπλα στο Market Company, όπως επίσης και ο σύζυγός της. Κατά την εκεί επίσκεψή μας, δεν θα μπορούσαμε να μην απολαύσουμε τον καφέ και τη σπιτίσια λεμονάδα της, μαθαίνοντας παράλληλα τα του καφενείου.

«Από το ‘55 ως το ’70 λειτουργούσε ως κουρείο από τον πατέρα μου, τον Γεώργιο Φινόπουλο. Από το ’70 και έπειτα ο πατέρας μου άρχισε να φτιάχνει σάντουιτς. Φτιάχναμε 150 σάντουιτς κάθε μέρα, για κόσμο που δούλευε εδώ γύρω σε εργοστάσια, καταστήματα, γραφεία, για δικηγόρους και οδοντογιατρούς. Καφέ δεν φτιάχναμε αφού έφτιαχνε ένας άλλος κύριος λίγο παρακάτω, οπότε μείναμε στα σάντουιτς. Σιγά-σιγά το μετατρέψαμε σε καφενείο, αφού είχε κλείσει το άλλο μαγαζί».

 



 

Είσαστε ευχαριστημένοι από την κίνηση στην παλιά πόλη;

Παλιά δουλεύαμε πάρα πολύ. Εδώ παρακάτω υπήρχε φούρνος, μια βιοτεχνία με πουκάμισα, ο κύριος Νίκος Ιωάννου με τα κοσμήματα… Όλες οι Πρώτες Κυρίες πέρασαν απ’ εδώ κατά καιρούς. Από την αδερφή του Μακάριου, που πάντα έπινε τριαντάφυλλο στο καφενείο μας, μέχρι τη Μιμή Κυπριανού, τη σύζυγο και την κόρη του Γλαύκου Κληρίδη, την Φωτεινή Παπαδοπούλου κλπ. Η κίνηση μειώθηκε αρκετά με το που έγιναν οι πεζόδρομοι σε Λήδρας, Ονασαγόρου και στους κάθετους δρόμους. Σήμερα, όμως, με τη νεολαία, είμαστε αρκετά ευχαριστημένοι. Περνώ καλά με τους νεαρούς! Το σπίτι μου είναι εδώ, και όχι στην Δευτερά που κατοικώ, αφού είμαι εδώ δουλεύοντας από τα 12 χρόνια μου.

 


 

 

THE MARKET COMPANY

Σαφέστατα, η λειτουργία του The Market Company πριν από μια 4ετία έπαιξε καταλυτικό ρόλο στο να επανακτήσει η Πύθωνος της χαμένη αίγλη της. Ένα μαγαζί που με τη φιλοσοφία, την urban αισθητική ακόμα και την προσέγγισή του στο θέμα φαγητό και ποτό, αποτέλεσε πηγή έμπενυσης και για άλλα τέτοια project που ακολούθησαν στην παλιά πόλη.

 




 

#repost @savas_poumpouras #solodrinker #bar #drinks #instamoment #instaphoto #instastyle #marketco #originals

A photo posted by The Market Company (@the_market_company) on




 

Οι γεύσεις του Market

Σήμερα, μάλιστα, μετά από θεμελιώδεις αλλαγές, το The Market Company (22270504, 99 619895) ξαναήρθε στο σημείο μηδέν, με νέα πιάτα, νέα ποτά και έναν Ιταλό executive chef. Συγκεκριμένα, η κουζίνα κρατάει ως κεντρικό άξονα τις μεσογειακές γεύσεις, συνδυάζοντάς τις όμως με ασιατικές γαστρονομικές συνήθειες. Όσον αφορά το κρέας, στο Market Company θα βρείτε ενδεικτικά cuts, όπως Tomahawk, Rib on the Bone, Flank, Fillet. Στη σταθερή λίστα θα βρείτε τις βελτιωμένες εκδοχές των κλασικών πλέον Blank Ink Pasta, Halloumi Cheese Roll, Crusted Seared Tuna, Teriyaki Pork Noodles. Στην λίστα του πρωινού, το πιάτο Saksuka παραμένει στην κορυφή, παρέα με τα ποσέ αυγά που με τόση υπομονή προετοιμάζονται από το προσωπικό της κουζίνας. Όσο για τα αυγά, αξίζει να σημειωθεί ότι η κουζίνα τα προμηθεύεται από την φάρμα οργανικών προϊόντων Υγέα. Τέλος, ο διακεκριμένος σεφ Pietro Rotolo θα βάλει την υπογραφή του σε όλο αυτό το γαστρονομικό εγχείρημα το οποίο ξεκίνησε αυτήν την σεζόν, αισιοδοξώντας να αλλάξει προς το καλύτερο τον γαστρονομικό χάρτη της πρωτεύουσας.

 



 

Fine drinking

Όσον αφορά το μπαρ, η αλλαγή ξεκίνησε από την προηγούμενη σεζόν, όταν έγινε η επέκτασή του. Αυτή την σεζόν ολοκληρώθηκε το εγχείρημα του Δημήτρη Τσιάμη να συνδέσει την φιλοσοφία του πίσω από το μπαρ με την φιλοσοφία ζωής του Hunter S. Thompson. Κάπως έτσι, όπως άλλαξε την δική του ζωή η ανάγνωση του «The Proud Highway», έτσι και αυτός θα προσπαθήσει να αλλάξει τη φιλοσοφία των φιλοξενούμενών του «σπρώχνοντάς» τους προς την έννοια του fine drinking. Αυτή την σεζόν θα έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει κάποιος τα αποστάγματα μέσα από έναν κατάλογο με 90+ ετικέτες αλκοολούχων, τα signature cocktails, καθώς και μια λίστα από κλασικές συνταγές η οποία θα ανανεώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

 

 

COMING SOON

Πολύ σύντομα κάτι πολύ σπουδαίο έρχεται επίσης στη συγκεκριμένη γειτονιά, πλην όμως δεν μπορούμε να πούμε τίποτα ακόμα. Λίγη υπομονή και θα το ανακαλύψετε, όπως φυσικά αξίζει από το τώρα να ανακαλύψετε #tostenotispythonos


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ