Εξυπνότεροι όσοι συνηθίζουν να πατάνε αναβολή στο ξυπνητήρι

Σίγουρα το έχεις κάνει, σίγουρα έχει υποκύψει στο γλυκό κουμπί της αναβολής ή έστω απλά έχεις αγνοήσει για λίγο το ξυπνητήρι. Όλοι το έχουμε κάνει.

 


Article featured image
Article featured image

Ε λοιπόν, μάθε πως ούτε τεμπέλης είσαι, ούτε απείθαρχος, κι ας υποστηρίζουν πολλοί ότι «κλέβοντας» δέκα λεπτά ύπνου παραπάνω κάθε πρωί ενδέχεται να προκαλέσεις μεγάλη βλάβη στον κιρκαδικό ρυθμό σου.

Αν λοιπόν επιμένεις στην αναβολή κάθε φορά που χτυπά το ξυπνητήρι, τότε η επιστήμη έχει καλά νέα για εσένα.

Ίσως είσαι πιο έξυπνος, περισσότερο δημιουργικός, ακόμη και πιο ευτυχισμένος από εκείνους που πετάγονται από το κρεβάτι με την πρώτη.

 

Οι «κουκουβάγιες» είναι πιο έξυπνες

Μία βρετανική μελέτη με τίτλο: «Γιατί οι “κουκουβάγιες” είναι πιο ευφυείς», συνδέει την αναβολή στο ξυπνητήρι με τη δημιουργικότητα, την ευφυΐα και το ανεξάρτητο πνεύμα.

Οι επικεφαλείς της εν λόγω μελέτης, Satoshi Kanazawa και Kaja Perina υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι είναι πλέον περισσότερο προσαρμοσμένοι με την επιβίωσή τους και το ίδιο συμβαίνει με τον ύπνο τους, πράγμα που σημαίνει ότι όποιος πηγαίνει νωρίς για ύπνο, μπορεί να σηκώνεται πιο εύκολα το πρωί.

Η σύγχρονη ζωή και οι ρυθμοί της δεν ακολουθούν πάντα αυτόν τον κανόνα κι αυτό αποδεικνύει ότι όσοι προσαρμόζονται πιο εύκολα είναι πιο ευφυείς.

Επιπλέον, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αν μάθουμε να ακούμε τις ανάγκες του σώματός μας και να μην ανταποκρινόμαστε απαραίτητα στους κανόνες των ρολογιών μας, είναι πιο πιθανό να βρίσκουμε πιο εύκολα λύσεις στα προβλήματα που μας απασχολούν.

Αυτό μας κάνει πιο δημιουργικούς και ανεξάρτητους. Ο συγκεκριμένος ισχυρισμός αποδείχθηκε μέσω μίας μελέτης που διεξήχθη στο πανεπιστήμιο του Σάουθαμπτον στην οποία συμμετείχαν 1229 άνδρες και γυναίκες.

Οι άνθρωποι που συμμετείχαν στην έρευνα ονομάστηκαν από τους ερευνητές ως «κουκουβάγιες» γιατί πηγαίνουν για ύπνο μετά τις 11 το βράδυ και ξυπνούν μετά τις 8 το πρωί.

Αυτή η κατηγορία ανθρώπων αποδείχθηκε ότι έχει υψηλότερο εισόδημα και ένα πιο άνετο τρόπο ζωής γενικότερα. Δυστυχώς, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να καθόμαστε στο κρεβάτι μας για ώρες.

Μπορεί λοιπόν οι άνθρωποι «κουκουβάγιες» να είναι πιο ευτυχισμένοι και έξυπνοι αλλά διατρέχουν επίσης σοβαρούς κινδύνους στην υγεία τους λόγω του ότι κοιμούνται παραπάνω. Ιδιαίτερα οι άνθρωποι που κοιμούνται 12 ή περισσότερες ώρες κινδυνεύουν με πρόωρο θάνατο.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ