Τέχνη ή κάτι άλλο; [NSFW]

Ουκ ολίγες φορές έχουμε προσπαθήσει να αναλύσουμε ή να αποσαφηνίσουμε το τι είναι τέχνη και το τι επιτρέπεται στο πλαίσιο αυτής.

 


Η πραγματική τέχνη, σύμφωνα με μία μεγάλη πλειοψηφία, οφείλει να είναι αντισυμβατική και να ξυπνά συνειδήσεις και αντιδράσεις. Τι γίνεται όμως όταν παρόλα αυτά, η τέχνη αγγίζει ευαίσθητες χορδές όπως η παιδοφιλία; Η τελευταία δουλειά του χορογράφου Wagner Schwartz με τίτλο «La Bete» η οποία παρουσιάστηκε στο «35th Panorama of Brazilian Art» στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (Museum of Modern Art- MAM) της Βραζιλίας, ήταν η αιτία για να ξεσπάσουν έντονες αντιδράσεις, σε βαθμό μάλιστα που διατάχθηκε σχετική έρευνα από τις αρχές της χώρας.

  

Στο πλαίσιο της performance, ο καλλιτέχνης προσκαλεί άτομα από το κοινό να αγγίξουν το γυμνό σώμα του, αλλά κάποια στιγμή ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ένα ανήλικο κορίτσι. Βίντεο που κυκλοφόρησαν στα social media δείχνουν τον Schwartz ξαπλωμένο στο έδαφος και ακίνητο ενώ μια γυναίκα με την κόρη της, που είναι πεσμένες στα γόνατα, περνούν αργά γύρω του και αγγίζουν τα δάχτυλα των ποδιών του. Σύμφωνα με δημοσιεύματα το κορίτσι φαίνεται να είναι περίπου 4 ετών. Η συμμετοχή του παιδιού στην performance εξόργισε, καθώς πολλοί ήταν εκείνοι που την σύγκριναν με την πορνογραφία ή την παιδοφιλία.

Μετά από τα έντονα παράπονα, η Εισαγγελία Ανηλίκων του Σάο Πάολο διέταξε έρευνα για να εξακριβωθεί αν το Μουσείο «εκθέτει παιδιά και ενηλίκους σε ακατάλληλο περιεχόμενο». Επίσης διέταξε να αφαιρεθούν από Facebook και YouTube όσα βίντεο δείχνουν διάδραση του καλλιτέχνη με παιδιά. 

Το Μουσείο από την πλευρά του απάντησε πως το «La Bete» δεν έχει ερωτικό περιεχόμενο ωστόσο προειδοποιεί σχετικά με το περιεχόμενο. Ταυτόχρονα έκανε λόγο για «μίσος και εκφοβισμό» απέναντι σε κάτι που περιέγραψε ως ελευθερία της έκφρασης, προσθέτοντας πως το μικρό κορίτσι βρισκόταν εκεί μαζί με τη μητέρα του.   Να σημειωθεί πως τον Αύγουστο ο καλλιτέχνης είχε παρουσιάσει την ίδια performance στο Ινστιτούτο Goethe του Σαλβαδόρ, όπου επίσης συμμετείχαν ανήλικα παιδιά. 

 

 

Πηγή: Dailymail/Lifo


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ