Γνωρίστε τους 3 φιναλίστ για το Βραβείο Ζαχάρωφ

Μετά την ψηφοφορία των επιτροπών Εξωτερικών και Ανάπτυξης που πραγματοποιήθηκε στις 10 Οκτωβρίου, ανακοινώθηκαν οι τελικοί υποψήφιοι για το Βραβείο Ζαχάρωφ 2017.

 


Article featured image
Article featured image

Πρόκειται για την ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Άουρα Λολίτα Τσάβες Ιξακουίκ, την Δημοκρατική Αντιπολίτευση της Βενεζουέλας και τον δημοσιογράφο και συγγραφέας, Νταβίτ Ισαάκ.

Γνωρίστε τους πιο κάτω:

Άουρα Λολίτα Τσάβες Ιξακουίκ

Η Άουρα Λολίτα Τσάβες Ιξακουίκ, από τη Γουατεμάλα, ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Είναι μέλος του Συμβουλίου του CPK, οργανισμού που αγωνίζεται για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των φυσικών πόρων από την επέκταση των ορυχείων, την υλοτομία, την υδροηλεκτρική και γεωργική βιομηχανία στην περιοχή και η οποία έχει δεχτεί πολλές απειλές για τη ζωή της. Η Άουρα Λολίτα Τσάβες Ιξακουίκ, προτάθηκε από την πολιτική ομάδα των Πρασίνων.

 

Η Δημοκρατική Αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα

Ο κοινοβουλευτικό εκπρόσωπος Julio Borges και όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι. Η κατάσταση στη Βενεζουέλα έχει επιδεινωθεί σοβαρά όσον αφορά τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, σε ένα κλίμα αυξανόμενης πολιτικής και κοινωνικής αστάθειας. Έχουν προταθεί από τις πολιτικές ομάδες του ΕΛΚ και των Φιλελεύθερων. «Οι πολιτικοί κρατούμενοι στη Βενεζουέλα καθώς και η δημοκρατική αντιπολίτευση της Βενεζουέλας», είχαν προταθεί για το Βραβείο και το 2015.

 

Νταβίτ Ισαάκ

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Νταβίτ Ισαάκ (Σουηδία-Ερυθραία), που συνελήφθη το 2001 από τις αρχές της Ερυθραίας κατά τη διάρκεια πολιτικής καταστολής. Είχε φυλακιστεί χωρίς δίκη και τελευταία φορά εμφανίστηκε το 2005. Ο Dawit Isaak, προτάθηκε από την πολιτική ομάδα των Σοσιαλιστών, την ευρωβουλευτή Σεσίλια Βίκστρομ και άλλα 46 μέλη του ΕΚ, ενώ ήταν ξανά υποψήφιος και το 2009.

 

Επόμενα βήματα

Στις 26 Οκτωβρίου η Διάσκεψη των Προέδρων (που αποτελείται από τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων και τον πρόεδρο του ΕΚ) θα επιλέξουν το φετινό νικητή του Βραβείου.

Στις 13 Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί η τελετή απονομής του Βραβείου στο Στρασβούργο, κατά την ολομέλεια του ΕΚ.

Το βραβείο Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης απονέμεται κάθε χρόνο από το ΕΚ.

Ιδρύθηκε το 1988 για να τιμήσει άτομα ή οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών.

Οι υποψηφιότητες για το βραβείο Ζαχάρωφ προτείνονται από πολιτικές ομάδες ή ομάδες τουλάχιστον 40 ευρωβουλευτών.

Οι επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων και Ανάπτυξης στη συνέχεια ψηφίζουν για τους τρείς επιλαχόντες και, σε μεταγενέστερο στάδιο, η Διάσκεψη των Προέδρων επιλέγει το πρόσωπο που θα τιμηθεί.

Το περσινό βραβείο έλαβε η Nadia Murad Basee Taha και η Lamiya Aji Bashar.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ