Η ιστορία του Βίκτωρα και της Μαρίας

Μια εφηβική παράσταση εντός τάξης για το σχολικό εκφοβισμό.

 


Article featured image
Article featured image

Μετά τα πρόσφατα περιστατικά ενδοσχολικής βίας που είδαν το φως της δημοσιότητας, η θεατρική ομάδα «intra portas» ένιωσε την ανάγκη να επικοινωνήσει αυτό το ευαίσθητο θέμα, μέσω μιας εναλλακτικής μορφής εφηβικού θεάτρου.

Μέσα στα πλαίσια του Δ.Δ.Κ. (Δράση – Δημιουργικότητα – Κοινωνική Προσφορά) η θεατρική ομάδα προτείνει την εφηβική θεατρική παράσταση με τίτλο «Η ιστορία του Βίκτωρα και της Μαρίας» με θέμα την ενδοσχολική βία η οποία παρουσιάζεται στα σχολεία για δεύτερη χρονιά.

Δύο ηθοποιοί αφηγούνται με παιγνιώδη τρόπο και αλλάζοντας πολλαπλούς ρόλους μια περίπτωση ενδοσχολικής παρενόχλησης, προτείνοντας ταυτόχρονα, μέσα από την ιστορία, τρόπους αντιμετώπισής της. Ο Βίκτωρας, όπως και τόσα παιδιά, πέφτει θύμα και όταν τα πράγματα ξεφεύγουν, η Μαρία που κι αυτή άθελά της συμμετείχε στο bullying ενάντια στον Βίκτωρα, κατανοεί τις πιθανές συνέπειες των πράξεων της και παίρνει την τολμηρή απόφαση να βοηθήσει τον Βίκτωρα. Τα δύο παιδιά γίνονται ομάδα και ο κύκλος της βίας σπάει.

Ταυτόχρονα, η παράσταση αποτελεί και ένα «μάθημα» εξοικείωσης με τη θεατρική διαδικασία, καθώς βασίζεται σε τεχνικές του θεατρικού παιχνιδιού και της δραματοποίησης. Η παράσταση δεν παρουσιάζεται σε θέατρο, παίζεται μόνο από σχολείο σε σχολείο και από αίθουσα σε αίθουσα. Οι ηθοποιοί είναι αυτοί που πηγαίνουν ενώ τα παιδιά παρακολουθούν την παράσταση καθισμένα στα θρανία τους με την παρουσία δασκάλου ή καθηγητή. Το σχολείο δεν χρειάζεται να ξεσηκωθεί χάνοντας μαθήματα μιας ολόκληρης μέρας και χρήματα για την μεταφορά των παιδιών στο εκάστοτε θέατρο. Πρόκειται για μια παράσταση Θέατρο – Βαλίτσα που επισκέπτεται το σχολείο σας και προσαρμόζεται στις ανάγκες της κάθε τάξης ξεχωριστά.

Η ιστορία του Βίκτωρα και της Μαρίας απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους. Η παράσταση πραγματοποιείται στα πλαίσια μιας διδακτικής ώρας. Η θεατρική παράσταση έχει διάρκεια 25 λεπτά και ακολούθως δίνονται 20 λεπτά για συζήτηση με τα παιδιά.

Το κόστος ανέρχεται στα 3 ευρώ για το κάθε παιδί. Δωρεάν παρακολουθούν την παράσταση οι καθηγητές που τα συνοδεύουν.

Το συγκεκριμένο έργο έχει δημιουργηθεί από την θεατρική ομάδα Παπαλάγκι του Τάσου Αγγελόπουλου, ειδικά διαμορφωμένο για τις συνθήκες μιας σχολικής αίθουσας. Εδώ και πέντε χρόνια παίζεται σε σχολεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με μεγάλη επιτυχία.

Ταυτότητα παράστασης

Κείμενο: Τάσος Αγγελόπουλος

Σκηνοθετική επιμέλεια: Ελένη Αναστασίου

Ηθοποιοί: Ηρόδοτος Μιλτιάδους, Νάγια Τ. Καρακώστα

Πληροφορίες: 99818208


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ