Έρχεται η έκθεση «Ο Πλανήτης σε Χρειάζεται»

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που έρχονται;

 


Πώς θέλουμε να ζήσουμε στο μέλλον;

Τις απαντήσεις μάς προσκαλεί να δώσουμε η διαδραστική ψηφιακή έκθεση «Ο Πλανήτης σε χρειάζεται... Ζήσε στο 2050!».

Η έκθεση θα ξεκινήσει στις 13 Οκτωβρίου στη Διεθνή Έκθεση Κύπρου στη Λευκωσία και θα διαρκέσει μέχρι και την 1η Δεκεμβρίου.

Σχεδιάστηκε και πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μουσείο Επιστημών του Λονδίνου (Science Museum) και έχει δεχτεί περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο επισκέπτες σε όλο τον κόσμο(Ν.Α. Ασία, Η.Π.Α., Ευρώπη).

Απευθύνεται σε παιδιά από 5 χρονών και άνω, σε οικογένειες, ενήλικες αλλά και σχολεία!

Οι επισκέπτες μεταφέρονται στο μέλλον, στο έτος 2050, με άμεσο, διαδραστικό, αλλά και διασκεδαστικό τρόπο.

Καλούνται να αντιμετωπίσουν τις νέες συνθήκες, σε έναν Πλανήτη που απαιτεί καινούριους τρόπους σκέψης και τεχνικές για να είναι και πάλι βιώσιμος, και να διαμορφώσουν οι ίδιοι την Πόλη του Μέλλοντος.

Για παράδειγμα, θα χρειαστεί να σχεδιάσουν το μελλοντικό τους σπίτι και αυτοκίνητο, να παρασκευάσουν τροφή για ένα φουτουριστικό δείπνο ή ακόμη και να βουτήξουν σε μία εικονική πισίνα χωρίς να βραχούν!

Οι επιλογές τους καταγράφονται μέσω μιας «ψηφιακής κάρτας επιβίωσης», και καθώς προχωράει η περιήγηση συναντιούνται με τις επιλογές των άλλων, χτίζοντας κατ’ αυτό τον τρόπο την Πόλη του 2050.

Ξεναγοί και συνοδοιπόροι σε αυτή την «περιπέτεια» είναι οι τέσσερις ψηφιακοί χαρακτήρες, οι ήρωες της έκθεσης: η Buz, o Eco, η Tek και οDug.

Μας μιλούν από το 2050 και θέλουν να σκεφτούμε το μέλλον μας (που είναι το δικό τους παρόν).

Οι χαρακτήρες αυτοί ξεναγούν τους επισκέπτες στις θεματικές ενότητες που παρουσιάζονται στην έκθεση και τους βοηθούν στις αποφάσεις που πρέπει να λάβουν για να φτιάξουν την Πόλη του Μέλλοντος.



Ώρες λειτουργίας της έκθεσης

Δευτέρα έως Κυριακή 09:00 - 20:00

 

Σχολικές επισκέψεις

H έκθεση απευθύνεται σε μαθητές δημοτικού γυμνασίου και λυκείου, καθώς και σε παιδιά νηπιαγωγείου μέσα από ειδικά σχεδιασμένα προγράμματα.

Τηλέφωνο επικοινωνίας για επισκέψεις σχολείων: 7000 0723

 

Πληροφορίες

Διεθνής Κρατική έκθεση / Περίπτερο  4

Τηλέφωνα: 95566167, 96484755

 

Τιμή εισιτηρίου:

Γενική είσοδο: 10 ευρώ (Συνοδοί Γονείς Δωρεάν)

Σχολικές επισκέψεις: 5 ευρώ (Ξενάγηση από εξειδικευμένο προσωπικό)

ΑΜΕΑ, πολύτεκνες οικογένειες, άνεργοι: 5 ευρώ

Με τη συνεργασία της CYTA η είσοδος για τους άπορους μαθητές είναι δωρεάν.

Εισιτήρια θα πωλούνται στην είσοδο της έκθεσης καθώς και στις υπεραγορές Άλφα Μέγα.       

 



 

Θεματικές Ενότητες

Οι ενότητες της έκθεσης αντιπροσωπεύουν τομείς της καθημερινής ζωής, όπου οι επισκέπτες μπορούν να αντιληφθούν άμεσα τον αντίκτυπο των πράξεων τους και να εξετάσουν νέες, έξυπνες και βιώσιμες επιλογές.

 

Χώρος Υποδοχής

Εδώ οι τέσσερις ψηφιακοί ήρωες της έκθεσης θα σου συστηθούν και θα παρουσιάσουν ο καθένας την προσωπικότητά του. Ακόμη, θα ενημερωθείς για τις ενότητες που ακολουθούν και θα εφοδιαστείς με την «ψηφιακή κάρτα επιβίωσης», πάνω στην οποία θα καταγράφονται όλες οι αποφάσεις που θα λάβεις στη συνέχεια.

 

Νερό

Ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που θα αντιμετωπίσει ο Πλανήτης μας στο μέλλον είναι η έλλειψη νερού. Η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού, η κατάχρηση των φυσικών πόρων, αλλά και η μόλυνση του νερού, είναι ορισμένοι από τους λόγους στους οποίους οφείλεται η εξάντληση των αποθεμάτων του. Στην ενότητα αυτή θα γνωρίσεις καινοτόμους τεχνολογίες που θα μας εξασφαλίζουν νερό στο μέλλον. Και βέβαια, μην παραλείψεις να κολυμπήσεις στην εικονική πισίνα χωρίς να βραχείς!

 

Τροφή

 Η λειψυδρία, οι υψηλές θερμοκρασίες και η κλιματική αλλαγή είναι κάποιες από τις αιτίες που θα επηρεάσουν την ποσότητα αλλά και την ποιότητα της τροφής μελλοντικά. Εδώ θα γνωρίσεις από κοντά τις τεχνολογίες που θα χρησιμοποιούμε στο μέλλον για την παρασκευή, τη συγκέντρωση και τη διανομή της τροφής. Ακόμη, μπορείς να μαγειρέψεις την εικονική τροφή για ένα φουτουριστικό γεύμα του 2050 και βέβαια να ακούσεις τον Eco, την Buz, την Tek και τον Dug να σου μιλούν για τις προτιμήσεις τους.

 

Κτήρια

Από την πέτρα και το ξύλο της Παλαιολιθικής εποχής έως το τσιμέντο και τα χρώματα που χρησιμοποιούνται σήμερα, η κατοικία του ανθρώπου διαρκώς μεταβάλλεται και εξελίσσεται ακολουθώντας την τεχνολογική πρόοδο.

Δυστυχώς, η παραγωγή τσιμέντου, γύψου και χρωμάτων επηρεάζει το αναπνευστικό μας σύστημα και η μεταφορά όλων αυτών των υλικών εκλύει μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα (CO2).

Πώς μπορούν ο σχεδιασμός και τα νέα δομικά προϊόντα που απαιτούνται για την κατασκευή κτηρίων να παρέχουν καλύτερη ενεργειακή απόδοση; Στην ενότητα αυτή θα γνωρίσεις από κοντά όλα τα σύγχρονα οικοδομικά υλικά και θα μάθεις να κάνεις σωστή χρήση του ηλεκτρισμού αποφεύγοντας τη σπατάλη. Τέλος, μην παραλείψεις να σχεδιάσεις το οικολογικό σπίτι του 2050 ως μοντέρνος αρχιτέκτονας. Ένα ακόμη διαδραστικό παιχνίδι που θα σε συναρπάσει!

 

Διασκέδαση

Όταν ασκούμαστε και χορεύουμε το σώμα μας παράγει ενέργεια. Άραγε, θα μπορούσε η ενέργεια αυτή, με τη βοήθεια συσσωρευτών, να συγκεντρωθεί και να «φωτίσει» το κλαμπ που επιλέξαμε να διασκεδάσουμε; Στην ενότητα «Διασκέδαση» θα διερευνήσεις την επίδραση του σημερινού τρόπου ζωής στο περιβάλλον. Οι ήρωές μας, ο Eco, η Buz, η Tek και ο Dug θα παρουσιάσουν τους νέους τρόπους διασκέδασης του μέλλοντος. Και οπωσδήποτε πρέπει να αγοράσεις ρούχα από υλικά φιλικά προς το περιβάλλον!

 

Μετακίνηση

Σήμερα για τις μεταφορές χρησιμοποιούμε πετρέλαιο, το οποίο κατά την καύση του εκλύει μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα(CO2), που με τη σειρά του επιδεινώνει το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Στην ενότητα αυτή θα γνωρίσεις τα καύσιμα του μέλλοντος. Θα ενημερωθείς για τα βιοκαύσιμα, αλλά και για τους τρόπους που παράγονται οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Μην παραλείψεις να σχεδιάσεις, με τη βοήθεια των ψηφιακών σου φίλων, το αυτοκίνητο του μέλλοντος, για να μεταφέρεις τους καλεσμένους σου σε ένα μοναδικό πάρτι!



Πόλη του Μέλλοντος

Κάπου εδώ το ταξίδι μας στην Πόλη του 2050 τελειώνει… Μετά την περιήγησή σου σε όλες τις ενότητες της έκθεσης και έχοντας κατανοήσει ότι οι επιλογές σου έχουν αντίκτυπο στη δική σου καθημερινότητα και των άλλων, καθώς και στο περιβάλλον, θα δεις τη δική σου γειτονιά να χτίζεται δίπλα στις γειτονιές που έφτιαξαν οι άλλοι επισκέπτες και έτσι σιγά σιγά την Πόλη σου να διαμορφώνεται. Θα καταλάβεις πώς οι σωστές και συνειδητές επιλογές θα επηρεάσουν θετικά τη ζωή σου, ώστε να δημιουργήσεις ένα μέλλον βιώσιμο για σένα και για τους συνανθρώπους σου.

Και μην ξεχνάς, το 2050 δεν είναι και τόσο μακριά! Προσπάθησε λοιπόν να διακρίνεις με ποιον από τους τέσσερις ψηφιακούς φίλους που γνώρισες ταιριάζεις περισσότερο και μπες στο παιχνίδι!



Παράλληλες Δράσεις

Ακόμα μέσα από τη συνεργασία μας με φορείς της Κύπρου που ασχολούνται με θέματα που αφορούν τον περιβάλλον όπως το Ενεργειακό Γραφείο Κύπριων Πολιτών, την Green Dot, του Οργανισμού Νεολαίας, τον ΑΦΗΣ, τη CYMEPA, τον ΑΝΑΚΥΚΛΟ, Together Cyprus, Stress Ball, Ακτη Τηγανοκίνηση, Cans for Kids κ.α. οι παράλληλες δραστηριότητες (παρουσιάσεις, βιωματικά εργαστήρια, workshops κ.α.) θα πραγματοποιηθούν στο χώρο της έκθεσης θα έχουν ως αποτέλεσμα η εκδήλωση να αποτελεί τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική εκστρατεία που έγινε ποτέ στην Κύπρο.

Αναλυτικό πρόγραμμα των παράλληλων δράσεων θα ανακοινωθεί σύντομα ΕΔΩ.



Υλικό για Εκπαιδευτικούς

Το συνοδευτικό υλικό δίνει τη δυνατότητα για προετοιμασία πριν την επίσκεψη στην έκθεση έτσι ώστε η παρακολούθηση να γίνεται πιο διασκεδαστική, η μάθηση πιο ενεργή και οι ιδέες πιο δημιουργικές  για αποτελεσματική δράση.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ