Αυτές είναι οι 3 κυπριακές ομάδες που συμμετέχουν στον Παγκόσμιο Τελικό του ClimateLaunchpad

Αποτελεί, ίσως, έναν από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς πράσινης ανάπτυξης και ενέργειας παγκοσμίως, ο οποίος για πρώτη φορά πραγματοποιεί τον τελικό του στην Κύπρο. Αυτό από μόνο του, είναι είδηση!

 


Article featured image
Article featured image

Κάποιος πιο ρομαντικός, θα μπορούσε να το χαρακτήριζε ως ένα πάρτι που προσφέρει ιδέες για έναν καλύτερο και πιο όμορφο κόσμο. Και ναι, κατά κάποιο τρόπο αυτό είναι.

Φέτος, το ClimateLaunchpad έλαβε συμμετοχές από περισσότερες από 1000 νεοφυείς επιχειρήσεις από 35 χώρες, με ιδέες φιλικές προς το περιβάλλον και με κύριο γνώμονα την προστασία και την διατήρηση της φυσικής ζωής.

Έπειτα από αξιολόγηση, bootcamps και τον Εθνικό τελικό που πραγματοποιήθηκε σε κάθε χώρα ξεχωριστά, 105 από αυτές επιλέχθηκαν για να παρουσιάσουν την ιδέα τους στον Παγκόσμιο Τελικό που θα γίνει στην Κύπρο, με πέραν των 500 ατόμων από όλο τον κόσμο (επιχειρηματίες, επενδυτές, ερευνητές), να δίνουν το παρών τους.   

Στον τελικό, η Κύπρος, εκπροσωπείται από 3 ομάδες οι οποίες φιλοδοξούν με τις ιδέες τους να κατακτήσουν την πρώτη θέση στον τελικό που θα πραγματοποιηθεί στη Λεμεσό στις 17 και 18 Οκτωβρίου, βλέποντας τις ιδέες τους να υλοποιούνται. Η «Growgreen», η «Echofixer» και η «Be Right Bag» λίγο πριν τον τελικό, μίλησαν στη CITY για την εμπειρία τους έως τώρα, τις ιδέες τους, αλλά και τις προσδοκίες τους.

 

Echofixer


Ο τελικός του διαγωνισμού είναι μόνο ένα μικρό κομματάκι αυτής της μεγάλης εμπειρίας. 


Ο Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης (Επιπλοποιός/Μουσικός) ιδρυτής της ομάδας και η Σοφία Κακουλλή (καλλιτέχνης/Καθηγήτρια Τέχνης) ως συνέταιρος, προσπάθησαν να ικανοποιήσουν μια ανάγκη που εξυπηρετεί –κυρίως- μουσικούς. «Η ιδέα μας είναι το Echofixer. Το Echofixer είναι ένα πλαίσιο φτιαγμένο με χαρτοπολτό. Μπορεί να τοποθετηθεί, κυρίως από μουσικούς, στους τοίχους ενός δωματίου για να βελτιώσει την ποιότητα του ήχου, και για να βοηθήσει στην ηχομόνωση του χώρου. Ο τελικός του διαγωνισμού είναι μόνο ένα μικρό κομματάκι αυτής της μεγάλης εμπειρίας. Ήδη κάναμε καινούργιες γνωριμίες και καινούργιους φίλους και αυξήσαμε τις γνώσεις μας σε πολλά θέματα, αλλά και στο ίδιο μας το προϊόν. Το γεγονός ότι φτάσαμε στον τελικό είναι μια επιβεβαίωση πως η ιδέα μας βρίσκεται σε καλό δρόμο. Μια καλή θέση στον τελικό, σημαίνει πως η ιδέα μας θα γίνει πραγματικότητα. Θα μπορέσουμε να κάνουμε το επόμενο βήμα που είναι η υλοποίηση των στόχων μας».

 



GrowGreen


Απώτερος στόχος μας είναι να εξαλείψουμε τις πλαστικές γλάστρες των οποίων το πλαστικό δεν ανακυκλώνεται. 


Μέσω του προγράμματος Junior Achievement δημιουργήσαμε την GrowGreen, μια ομάδα που αποτελείται από έντεκα φιλόδοξους μαθητές. Με την αποφασιστικότητα και την αφοσίωσή μας πήραμε την πρώτη θέση στον τελικό της Κύπρου και στην συνέχεια κερδίσαμε δύο βραβεία στον πανευρωπαϊκό τελικό. Την Τρίτη, εκπροσωπούμε την χώρα μας σε παγκόσμιο επίπεδο στον μεγαλύτερο διαγωνισμό ‘πράσινων’ ιδεών, Climate Launchpad, έχοντας έρθει πρώτοι στον εθνικό τελικό. Αφήνουμε πίσω μας τον σχολικό διαγωνισμό και ετοιμαζόμαστε για μια ακόμη φορά να εντυπωσιάσουμε τους κριτές με την οικολογική μας ιδέα.  Η GrowGreen παράγει γλάστρες εξ’ ολοκλήρου φτιαγμένες από κατακάθια καφέ, αφού προς λύπη μας παρατηρήσαμε πόσος χρησιμοποιημένος καφές καταλήγει στα σκουπίδια. Μετά από έρευνα, ανακαλύψαμε πως ο χρησιμοποιημένος καφές είναι ευεργετικός για τα φυτά λόγω των πολύτιμων μετάλλων και ιχνοστοιχείων που περιέχει, αντικαθιστώντας έτσι και τα λιπάσματα. Οι γλάστρες αυτές φυτεύονται μέσα στο χώμα με το φυτό ως έχει χωρίς να χρειάζεται μεταφύτευση ή άλλη διαδικασία. Απώτερος στόχος μας είναι να εξαλείψουμε τις πλαστικές γλάστρες των οποίων το πλαστικό δεν ανακυκλώνεται. Οι γλάστρες μας τελειοποιήθηκαν μετά από αρκετές δοκιμές για να αντέχουν έξω από το χώμα έως και έξι μήνες, ενώ είναι εγκεκριμένες από το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών και είναι αποδεδειγμένο πως είναι ευεργετικές για τα φυτά. Από τον διαγωνισμό, η GrowGreen αναμένεται να εισέλθει στην αγορά δυναμικά και μετά την έκθεση στην τεχνογνωσία που παρέχει το πρόγραμμα Accelerator να ενισχύσει περαιτέρω το δίκτυό της, επιτυγχάνοντας επιτέλους ρεαλιστικούς στόχους. Η ικανοποίηση είναι τεράστια, αφού βλέπουμε να αποδίδουν καρπούς οι προσπάθειες και οι θυσίες μας. Το κύρος του διαγωνισμού Climate Launchpad μας καθιστά υπερήφανους που είμαστε μια από τις πιο νεαρές ομάδες που έχουνε λάβει μέρος ποτέ, και ελπίζουμε το ταξίδι να μην σταματήσει εδώ.

Βασιλική Ασπρή και Κυριάκος Βάσιλας, μαθητές της Αγγλικής Σχολής 

 



BRB (Be Right Bag)


Η συμμετοχή στον τελικό αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για μας, αφού μας βρίσκει και τους δυο έξω από τα νερά μας! 


O Νικόλας Φαλάς, απόφοιτος του Τμήματος Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών του ΤΕΠΑΚ, ανέπτυξε την BRB (Be Right Bag), ως μέρος της πτυχιακής του εργασίας με επιβλέποντα τον Δρ Νίκο Σουλελέ. Η έμπνευση προήλθε από την Πρακτική Άσκηση του φοιτητή στην Εσθονία όπου συμμετείχε σε πρόγραμμα Erasmus. Αναπτύχθηκε σε επιχειρηματική ιδέα διαχείρισης αποβλήτων χαρτιού με την καθοδήγηση της Chrysalis Leap και σε συνεργασία με τη Εύα Κοραή, μέλος του εκπαιδευτικού προσωπικού του ιδίου τμήματος. Η τσάντα είναι κατασκευασμένη από άχρηστο χαρτί το οποίο τεμαχίζεται, πολτοποιείται και εμπλουτίζεται με σπόρους προτού συμπιεστεί, στεγνώσει και ραφτεί. Την τσάντα αυτή ο χρήστης καλείται να τη... φυτέψει όταν παρέλθει ο χρόνος χρήσης της. «Η συμμετοχή στον τελικό αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για μας, αφού μας βρίσκει και τους δυο έξω από τα νερά μας! Θέλουμε να παρουσιάσουμε την ιδέα μας σωστά και χωρίς να την αδικήσουμε περνώντας ταυτόχρονα όσο πιο καλά μπορούμε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας!».

 

 

Στρατηγικός εταίρος της Chrysalis LEAP και Platinum Sponsor της εκδήλωσης είναι η PwC Κύπρου.

Μέγας χορηγός: Bernhard Schulte Shipmanagement (BSM)

Χορηγός της εκδήλωσης: Γιώργος Ζ. Γεωργίου & Συνεργάτες

Χορηγός Μεταφoρών: Dickran Ouzounian & Co. Ltd (Toyota Cyprus).


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ