Κατάγγειλε το γουρούνι σου

«Σίγουρα, δεν ήταν σωστό να την αγγίξει, αλλά και αυτή τον προκάλεσε. Υπήρχε λόγος να φορέσει φούστα;».

 


Article featured image
Article featured image

Το πιο πάνω συμπέρασμα/άποψη, αποτελεί συχνή φράση απενοχοποίησης των ανδρών σε πράξεις που προσβάλλουν και καταπατούν τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των γυναικών, σε μια φαλλοκρατική και κατ’ εξοχήν πατριαρχική κοινωνία, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η γυναίκα, ως πλάσμα υποτακτικό και αδύναμο -ακόμη υπάρχει αυτή η αντίληψη σε μεγάλο βαθμό- οφείλει να υπακούει και να υποτάσσεται σε φαλλοκρατικές αντιλήψεις και να κάνει τουμπεκί στις ορέξεις του ανδρός. Και αν τολμήσει να μιλήσει ή να βγει μπροστά, τότε, αν είναι τυχερή και γίνει πιστευτή, το πιο πιθανόν να θεωρηθεί εν μέρει ή εξ ολοκλήρου υπεύθυνη που δέχτηκε σεξουαλική παρενόχληση, αφού η κοινωνία θα θεωρήσει ότι προηγουμένως προκάλεσε.   

Λίγες ημέρες μετά το σκάνδαλο και το κύμα αποκαλύψεων για τον παραγωγό του Hollywood Harvey Weinstein και τη σωρεία σεξουαλικών και άλλων παρενοχλήσεων σε ηθοποιούς και μοντέλα, με αντάλλαγμα τη βοήθειά του, η Γαλλίδα δημοσιογράφος Sandra Muller, την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου ξεκίνησε στο twitter το hashtag #balancetonporc ή «κατάγγειλε το γουρούνι σου», καλώντας όλες τις γυναίκες της Γαλλίας να κατονομάσουν και να καταγγείλουν όλους εκείνους τους άντρες που κατά καιρούς τις παρενόχλησαν σεξουαλικά στον εργασιακό τους χώρο.

Το hashtag, μέσα σε δύο μέρες αναδείχθηκε ως νούμερο 1 trend στο γαλλικό twitter και νούμερο 3 trend σε παγκόσμια εμβέλεια, με γυναίκες από όλο τον κόσμο να ανεβάζουν τις δικές τους βιωματικές ιστορίες σεξουαλικής παρενόχλησης.

Την αρχή, βέβαια, έκανε η ίδια η δημοσιογράφος, η οποία ανάρτησε τη δική της προσωπική ιστορία, με το πρώην αφεντικό της. «Μου είπε κάποτε, ‘έχεις μεγάλο στήθος. Είσαι ο τύπος της γυναίκας που μου αρέσει. Θα σε κάνω να τελειώνεις όλο το βράδυ’». Το παράδειγμα της Muller, ακολούθησαν κι άλλες γυναίκες δημοσιογράφοι, αλλά και γυναίκες που εργάζονται στο χώρο των media, γράφοντας για τα δικά τους «γουρούνια».


Μια από τις πιο viral ιστορίες, ήταν αυτή της ραδιοφωνικής παραγωγού Giulia Fois, «Αρχισυντάκτης, μεγάλου ραδιοφωνικού σταθμού της χώρας, με βρήκε στο μικρό σαλόνι, με άρπαξε από το λαιμό και μου είπε ‘μια μέρα εγώ θα κάνω σεξ μαζί σου, είτε το θέλεις είτε όχι’». Προσθέτοντας ότι, όταν παραπονέθηκε γι’ αυτή τη συμπεριφορά είτε δεν την πίστεψαν είτε κανείς δεν την άκουσε.


Άλλη δημοσιογράφος του τηλεοπτικού σταθμού BFM έγραψε: «Όσο έκανα την πρακτική μου σε άλλο οργανισμό, ένας παραγωγός που κοιτούσε επίμονα τα οπίσθια μου, μου ζήτησε να περπατήσω μπροστά του για να με βλέπει από πίσω».

Αν και σε πολύ μικρότερη κλίμακα, στο συγκεκριμένο hashtag ανεβαίνουν ιστορίες και από άντρες, οι οποίοι αναφέρουν περιστατικά παρενόχλησης συναδέλφων τους. Ο Matthieu Bidan, φωτορεπόρτερ στο επάγγελμα, έγραψε ότι κατά τη διάρκεια της πρακτικής του άσκησης σε τηλεοπτικό σταθμό, άκουσε τον προϊστάμενο του να λέει σε άλλο υπάλληλο για μια νεαρή δημοσιογράφο, «ότι θα την πήδαγε άνετα στη γωνία».

Εκτός, όμως, από το χώρο των media πολλές ιστορίες ανέβηκαν και από τον ακαδημαϊκό ή τον εκπαιδευτικό χώρο. Γυναίκα από τη Λυόν, κατήγγειλε καθηγητή του πανεπιστημίου που φοιτούσε ότι παρέδιδε μαθήματα στήριξης, με αντάλλαγμα γυμνές φωτογραφίες.

 

Με πληροφορίες από Twitter, FRANCE 24

 






ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ