Με έργα τέχνης θα καλύψουν τα φασιστικά συνθήματα στο Λύκειο Κοκκινοχωρίων

Τις φωτογραφίες τις λάβαμε το πρωί της Δευτέρας (2/10) στο inbox, με τη λεζάντα «Σήμερα στο Λύκειο Κοκκινοχωρίων».

 


Article featured image
Article featured image

Κάποιοι ανεγκέφαλοι, ως φαίνεται, το προηγούμενο βράδυ (1/10) εισήλθαν παράνομα στον σχολικό χώρο και έγραψαν με σπρέι στους τοίχους ακραία συνθήματα που προάγουν το μίσος και τον φασισμό.

Παρότι δεν έχει ξεκαθαρίσει τι κρύβεται πίσω από αυτή την πράξη, αν δηλαδή πρόκειται για κακόγουστη φάρσα ή για φασιστικές ακρότητες, η ουσία παραμένει η ίδια και είναι καθαρογραμμένη στους τοίχους.

Σε μια κουβέντα που κάναμε με μαθητή του συγκεκριμένου Λυκείου, μάθαμε ότι καθηγητές και μαθητές αποφάσισαν, πάνω από τα υβριστικά συνθήματα, να σχεδιάσουν έργα τέχνης ως μια συμβολική πράξη ενάντια στο φασισμό μερικών. «Εμείς, ως μαθητές του Λυκείου, μένουμε ενωμένοι και επιθυμούμε να ανακαλύψουμε ποιοι κουβαλούν ακόμη αυτά τα σάπια μυαλά και να τα απομονώσουμε. Γι’ αυτό τον λόγο κάποιοι μαθητές μαζί με την καθηγήτρια της τέχνης, σχεδίασαν διάφορα έργα τέχνης για να καλύψουν τη ρύπανση που άλλοι δημιούργησαν στο σχολείο μας. Σε δημοκρατικά σχολεία, δεν χωρούν τέτοια κρούσματα και τέτοια μυαλά».

  

Για το περιστατικό ανακοίνωση έβγαλε και η ΠΕΟΜ: Ως ΠΕΟΜ καταδικάζουμε τα φασιστικά συνθήματα που έγραψαν νυχτοβάτες στους τοίχους του Λυκείου Κοκκινοχωρίων. Βρικολάκιασε και πάλι το μαύρο παρελθόν του τόπου μας. Οι νυχτοβάτες φασίστες γέμισαν τους τοίχους του σχολείου με εθνικιστικά, ρατσιστικά και γεμάτα μίσος συνθήματα αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι ο στόχος τους δεν είναι να πείσουν με επιχειρήματα για τις απόψεις τους, αλλά να εκφοβίσουν τους μαθητές. Οι πολιτικοί απόγονοι αυτών που υπήρξαν η αφορμή για την εισβολή της Τουρκίας με το προδοτικό τους πραξικόπημα, ξανακτύπησαν για να μας θυμίσουν ότι οι δημοκρατικοί μαθητές και ευρύτερα ο λαός πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία και την ελευθερία σε αυτόν τον τόπο. Να μας θυμίσουν ότι ο αντικατοχικός μας αγώνας για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας, περνά μέσα και από την πάλη ενάντια στο φασισμό, τον εθνικισμό και τη μισαλλοδοξία. Αν οι θρασύδειλοι φασίστες είχαν σκοπό να εκφοβίσουν εμάς τους μαθητές και τις μαθήτριες σε περίοδο μαθητικών εκλογών, να είναι σίγουροι πως δεν θα το πετύχουν γιατί εμείς στεκόμαστε απέναντι σε τέτοια φαινόμενα μίσους και φανατισμού.

  

*Φωτογραφίες από τα έργα τέχνης που σχεδιάστηκαν για να καλύψουν τα φασιστικά συνθήματα θα έχουμε τις επόμενες ημέρες.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ