Πρωτιά για κυπριακή ομάδα σε παγκόσμιο διαγωνισμό

Πρωτιά για την κυπριακή ομάδα ‘GrowGreen’, η οποία παρασκευάζει λίπασμα από χρησιμοποιημένο καφέ σε μορφή γλάστρας.

 


Article featured image
Article featured image

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε ο Παγκόσμιος Τελικός του ClimateLaunchpad 2017, ο οποίος πραγματοποιήθηκε την Τρίτη και την Τετάρτη, 17 και 18 Οκτωβρίου, στους Χαρουπόμυλους Λανίτη στη Λεμεσό.

Νικήτρια ομάδα αναδείχθηκε η Bio Alkanol Gel από την Κένυα, η οποία έλαβε χρηματικό έπαθλο €10.000.

Τη δεύτερη θέση κατέλαβε η ομάδα ΜEDUSOIL από την Ελβετία, η οποία έλαβε €5.000, και η τρίτη θέση πήγε στην ομάδα Vienna Textile Lab από την Αυστρία, η οποία κέρδισε €2.500.

Συνολικά δέκα ομάδες εξασφάλισαν την πολυπόθητη θέση στο πρόγραμμα επιτάχυνσης του Climate-KIC, το επιχειρηματικό «σχολείο» που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και την εμπορευματοποίηση των cleantech startups, με δυνατότητα διεκδίκησης χρηματοδότησης μέχρι €95.000.

Ανάμεσα στους βραβευθέντες της βραδιάς ήταν και η κυπριακή ομάδα ‘GrowGreen’, της οποίας η επαναστατική ιδέα για παρασκευή λιπάσματος από χρησιμοποιημένο καφέ σε μορφή γλάστρας, της εξασφάλισε την πρώτη θέση στη θεματική ενότητα «Αειφόρος Χρήση Γης» (Sustainable Land Use) η οποία συνοδεύεται και από χρηματικό έπαθλο €5.000.

Την Κύπρο εκπροσώπησαν επίσης επάξια η ‘Εchofixer’  η οποία κατασκευάζει καινοτόμα συστήματα απορρόφησης ήχων από ανακυκλωμένο χαρτί και η ‘Be Right Bag’, η οποία παράγει τσάντες από χρησιμοποιημένο χαρτί, εμποτισμένες με σπόρους που μπορούν να φυτευτούν.

Η διήμερη εκδήλωση, η οποία φιλοξένησε πέραν των 550 ατόμων του επιχειρηματικού, επενδυτικού και ακαδημαϊκού χώρου από όλο τον κόσμο, έδωσε μια γεύση της πράσινης ανάπτυξης του μέλλοντος και των νέων τάσεων στην πράσινη επιχειρηματικότητα, ενώ παράλληλα παρουσίασε την επόμενη γενιά επιτυχημένων start-ups.

Παρουσιάσεις φρέσκων, καινοτόμων και πολλά υποσχόμενων ιδεών από τα διαγωνιζόμενα start-ups, ομιλίες από καταξιωμένους επαγγελματίες, εξειδικευμένα εργαστήρια (expert workshops) και networking sessions, ήταν μόνο μερικά από αυτά που είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όσοι έδωσαν το παρών τους. Την απονομή των βραβείων στους νικητές έκανε η Εκτελεστική Διευθύντρια του Climate-KIC, Δρ. Kirsten Dunlop.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κος Μιχάλης Σοφοκλέους.

Στην καταληκτήρια ομιλία του, τόνισε πως η Κύπρος έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που μπορούν να την καταστήσουν κέντρο πράσινης τεχνολογίας και επιχειρηματικότητας.

Ο Διαγωνισμός, που έχει ως επίκεντρο την επίλυση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, είναι ένα πρόγραμμα του Climate-KIC, του μεγαλύτερου δημόσιου και ιδιωτικού καινοτόμου συνεταιρισμού της Ευρώπης με στόχο τη διαχείριση και τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Φέτος, 964 start-ups από 35 χώρες υπέβαλαν τις επιχειρηματικές τους ιδέες, και 105 από αυτές επιλέγηκαν για να διαγωνιστούν στον Παγκόσμιο Τελικό.

Αρμόδιος φορέας για τη διοργάνωση του Παγκόσμιου Τελικού στην Κύπρο ήταν η Chrysalis LEAP, η πρώτη κυπριακή πλατφόρμα επιτάχυνσης ιδεών, με συνδιοργανωτή τον Κυπριακό Οργανισμό Προώθησης Επενδύσεων (CIPA).


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ