Πρέπει να σταματήσεις να δίνεις τη θέση σου σε ηλικιωμένα άτομα

Μια κίνηση η οποία χαρακτηριζόταν ως πράξη ευγένειας και σεβασμού, μοιάζει να αλλάζει χροιά, αφού σύμφωνα με νέα έκθεση που δημοσίευσε το British Medical Journal (BMJ) (διαβάστε ολόκληρη την έρευνα ΕΔΩ) το να παραχωρούμε τη θέση μας είτε σε δημόσια μέσα μεταφοράς είτε σε διάφορες υπηρεσίες μόνο κακό μπορεί να προκαλέσει.

 


Είναι γεγονός ότι το να βλέπεις έναν άνθρωπο μεγάλης ηλικίας να στέκεται στριμωγμένος σε ένα λεωφορείο ή να περιμένει όρθιος να εξυπηρετηθεί, δεν είναι και η καλύτερη εικόνα. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με την έρευνα και τον καθηγητή Sir Muir Gray, οποίος συμμετείχε στη διαδικασία, το να δίνουμε τη θέση μας σε κάποιον ηλικιωμένο μπορεί να τους προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα υγείας.

Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, η έκθεση, η άσκηση στην 3η ηλικία μειώνεται κατά πολύ με αποτέλεσμα οι ηλικιωμένοι να αντιμετωπίζουν πολλά κινητικά και άλλα προβλήματα. Σκοπός μας πρέπει να είναι λοιπόν να τους ενθαρρύνουμε να ασκούνται και όχι να τους συμπεριφερόμαστε ως ανήμπορους.

Η όρθια στάση, είναι καλή άσκηση γι’ αυτούς και μόνο καλό μπορεί να τους κάνει, αν τους «αναγκάσεις» να μείνουν όρθιοι για λίγη ώρα. Η άσκηση αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα βήματα των ηλικιωμένων προς τη διατήρηση της σωματικής και της ψυχικής υγείας και της ποιότητας ζωής γενικότερα.

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η σωματική δραστηριότητα βοηθάει στη μείωση του κινδύνου της παχυσαρκίας, της υψηλής αρτηριακής πίεσης, του διαβήτη, της οστεοπόρωσης, του εγκεφαλικού, της κατάθλιψης, του καρκίνου του παχέος εντέρου και του πρόωρου θανάτου. Σήμερα, τονίζει η έρευνα, περισσότερο από το 60% των ηλικιωμένων δεν ασκούνται. Ωστόσο, η άσκηση είναι απαραίτητη για τους ηλικιωμένους, όσο και για τον καθένα, τουλάχιστον όσο και για τους νεότερους ενήλικες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές η δραστηριοποίηση των ηλικιωμένων αποτελεί λοιπόν πρόκληση και είναι αναγκαία.

 

*Με πληροφορίες από bovary.gr, bmj.com


Σχετικα

Γιατί στη Σαντορίνη μαγειρεύουν και τρώνε λεοντόψαρα και γερμανούς;

Η μοναδικότητα της μικρής πουά ζέβρας που εντοπίστηκε ελεύθερη στην Αφρική

Γιατρός στην Κρήτη τραγουδά στους ασθενείς σε ογκολογική κλινική

Η 19χρονη Ariauna ήθελε απλώς να κάψει τα γράμματα του πρώην της

Το Ποτάμι επιστρέφει το μισό εκατομμύριο της κρατικής χορηγίας που είχε πάρει για τις εκλογές

Έρχεται μεταθανάτιο άλμπουμ για τον Leonard Cohen