Κάπου κοντά μας παιδιά πεθαίνουν από την πείνα [Πολύ σκληρές εικόνες]

Είναι από τις περιπτώσεις που αναρωτιέσαι αν είναι ορθό ή όχι να δημοσιεύσεις κάτι τόσο σκληρό, κάτι τόσο αποτρόπαιο. Αν είναι σωστό να σοκάρεις τα μάτια, τα μυαλά και τις συνειδήσεις των αναγνωστών με τόσο σκληρές εικόνες.

 


Article featured image
Article featured image

Περισσότερα από 1.100 παιδιά υπέστησαν οξύ υποσιτισμό τους τελευταίους τρεις μήνες στην περιοχή της ανατολικής Γούτας, στη Συρία, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε χθες (24/10), η Unicef, την ίδια ώρα που συνεχίζεται η πολιορκία της περιοχής την οποία ελέγχουν οι αντάρτες από τα κυβερνητικά στρατεύματα.

Κι εσύ εξακολουθείς να αναρωτιέσαι, αν πρέπει να χαλάσεις την ημέρα όσων θα διαβάσουν τη συγκεκριμένη είδηση και θα έρθουν αντιμέτωποι με μια πραγματικότητα που στην ουσία βρίσκεται μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι μας. Μια πραγματικότητα που περιμένει καρτερικά στα κέντρα φιλοξενίας για ένα πιο αισιόδοξο αύριο και μια πραγματικότητα που ξέφυγε από τη δίνη του πολέμου για να βρεθεί αντιμέτωπη με τη δίνη του ρατσισμού, της απομόνωσης και της απαξίωσης.

Κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων μηνών, 232 παιδιά υπέστησαν οξύ υποσιτισμό βαριάς μορφής και 882 οξύ υποσιτισμό μέτριας μορφής, σύμφωνα με το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία, διευκρινίζοντας ότι άλλα 1.589 παιδιά βρίσκονται σε «κίνδυνο».

 



Σε αυτήν την περιοχή ανατολικά της Δαμασκού, όπου ζουν σχεδόν 400.000 άνθρωποι σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η ανθρωπιστική βοήθεια φθάνει με το σταγονόμετρο εξαιτίας της πολιορκίας που έχουν επιβάλει οι δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ από το 2013. «Με τον αποκλεισμό της Γούτας και την αύξηση των τιμών των τροφίμων, το πρόβλημα του υποσιτισμού επιδεινώνεται» προειδοποίησε η Μόνικα Άουαντ, μια αξιωματούχος της Unicef σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε απαντώντας σε ερωτήματα του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η Άουαντ αναφέρθηκε επίσης και στον πρόσφατο θάνατο δύο βρεφών, ενός κοριτσιού 34 ημερών και ενός αγοριού 45 ημερών, «εξαιτίας του ανεπαρκούς θηλασμού, σύμφωνα με τον γιατρό». «Οι μητέρες δεν έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα υψηλής ποιότητας, γεγονός που τις αποδυναμώνει με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ταΐσουν τα παιδιά τους» διευκρίνισε η ίδια.

Η μικρή Σαχάρ Ντοφντάα, 34 ημερών, απεβίωσε την Κυριακή, αφού οι γονείς της την μετέφεραν σε νοσοκομείο στη Γούτα. Το Σάββατο την είχε καταγράψει με την κάμερά του συνεργάτης του Γαλλικού Πρακτορείου. Το παιδάκι μετά βίας ζύγιζε περισσότερα από 1,9 κιλά.

Δεν υπάρχει, λοιπόν, λόγος να αναρωτιέσαι ούτε να κρύβεσαι πίσω από ανούσιους ηθικούς φραγμούς. Αυτές οι σκληρές εικόνες, με τα παιδάκια να υποφέρουν από την πείνα και στο τέλος να πεθαίνουν, είναι μια αλήθεια που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε. 

 

*Με πληροφορίες απο Unicef, tvxs.gr


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ