Γιατί ποτέ δεν λέμε την αλήθεια μέσα στη σχέση μας;

«Τι είναι αυτό που μας εμποδίζει να μιλήσουμε την αλήθεια μας από την αρχή μιας σχέσης; Τι μας εμποδίζει να πούμε τι μας αρέσει και τι όχι, τι αποδεχόμαστε και τι δεν αποδεχόμαστε;».

 


Article featured image
Article featured image

Η Ηλιάνα Ελευθερίου – Εκπαιδεύτρια Μεθόδου Θήτα, αναλύει εκτενώς τα λάθη και τις παραλείψεις που κάνουν οι περισσότεροι από εμάς, όταν συνάψουν μια ερωτική σχέση. Ίσως, γιατί, όπως σημειώνει συχνά οι άνθρωποι σκέφτονται ότι είναι πιο βολικό να μείνουν σε μια σχέση για χάρη των άλλων, να μην ταράξουν τα νερά, να μην βλάψουν την οικογένειά τους και τους φίλους τους.

Η κ. Ελευθερίου γράφει μέσα από προσωπικές εμπειρίες και βιώματα μια ιστορία μίας κοπέλας. Της Λίνας. Η οποία μετά από επαναλαμβανόμενα λάθη και παραλείψεις, αποφάσισε να πάρει τη ζωή της, στα χέρια της και να κάνει αυτό που πραγματικά ήθελε.

 

Γράφει η Ηλιάνα Ελευθερίου


Τι τεράστιο λάθος να βασίζουμε τη ζωή μας κάνοντας υποθέσεις ή να πιστεύουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε ένα άλλο άνθρωπο. 


«Στον τομέα της δουλειάς μου, όπου βοηθώ όσους έρχονται να ζητήσουν την βοήθεια μου και τους οποίους στηρίζω ώστε να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και να αλλάξουν την ζωή τους, έχω μάθει ότι όλες οι ιστορίες της ζωής τους έχουν κοινά μοτίβα. Μπορεί οι καταστάσεις ή οι περιπτώσεις να είναι διαφορετικές, αλλά η αιτία που προκαλεί το πρόβλημα είναι κοινή, έχοντας ρίζες στο παρελθόν ή έχοντας κληρονομήσει από τους γονείς τους και συνήθως είναι ένα μοτίβο που επαναλαμβάνεται χωρίς πολλές φορές να γίνεται αντιληπτό. 

Στη σκέψη μου έρχεται η Λίνα, μια νεαρή γυναίκα η οποία πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια και προέρχεται από μια διαλυμένη οικογένεια. Σαν παιδί βίωσε την κακοποίηση, συναισθηματική απομόνωση και εγκατάλειψη. Μεγαλώνοντας, το πιο σημαντικό για την ίδια ήταν να δημιουργήσει οικογένεια.

Κάθε φορά που συναντούσε έναν άντρα που την ενδιέφερε η επιθυμία και η προσπάθεια της ήταν να μπει σε μια σχέση που τελικά θα κατέληγε σε ένα γάμο και στη δημιουργία μιας οικογένειας που δεν είχε ποτέ ως παιδί. Η δημιουργία μιας οικογένειας ήταν μια πολύ δυνατή επιθυμία και πίστευε πως θα τη γέμιζε με πολύ χαρά και αγάπη.


Στην αναζήτηση για την ευτυχία της από τους άλλους, επέλεγε να παραμένει μέσα στην σχέση που δημιουργούσε και να παίρνει τόσο όσο της έδιναν.


Η Λίνα, επαναλάμβανε ένα μοτίβο στην ζωή της όπου εύκολα δημιουργούσε μια σχέση, μόλις αισθανόταν όμορφα στα αρχικά στάδια της γνωριμίας της με έναν άντρα και χωρίς να πάρει τον χρόνο να κατανοήσει τον χαρακτήρα, τις αξίες του και τους κώδικες συμπεριφοράς του. Μέσα απ’ αυτή την εμπειρία ανακάλυπτε κάθε φορά ότι οι άντρες δεν της έδειχναν σεβασμό, δεν την αποδεχόντουσαν και δεν την τιμούσαν για αυτό που είναι.

Στην αναζήτηση για την ευτυχία της από τους άλλους, επέλεγε να παραμένει μέσα στην σχέση που δημιουργούσε και να παίρνει τόσο όσο της έδιναν, ελπίζοντας και κάνοντας υποθέσεις με το μυαλό της. 


Μερικές φορές, χωρίς να το καταλαβαίνουμε, περιμένουμε περισσότερα από τον σύντροφό μας, πράγμα το οποίο ασκεί μεγάλη πίεση πάνω τους προκαλώντας σύγκρουση.


Ξεκινώντας μια νέα σχέση, δεν σκέφτηκε ποτέ ότι θα ήταν όπως και η προηγούμενη και συνάμα ποτέ δεν φαντάστηκε πόσο δύσκολο θα ήταν να ζει μια ανεκπλήρωτη ζωή. Απλώς σκέφτηκε ότι οι συναισθηματικές και υλικές της ανάγκες θα ικανοποιηθούν σαν να μπορούσε ο σύντροφός της να διαβάσει το μυαλό της και να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή ποιες είναι οι ανάγκες της.

Μερικές φορές, χωρίς να το καταλαβαίνουμε, περιμένουμε περισσότερα από τον σύντροφό μας, πράγμα το οποίο ασκεί μεγάλη πίεση πάνω τους προκαλώντας σύγκρουση. Από την άλλη, πολύ συχνά έχουμε την τάση να περιμένουμε πολύ λίγα, καταστέλλοντας τις πραγματικές μας ανάγκες, με αποτέλεσμα να παίρνουμε  πολύ λίγα.  Αρχίζουμε να ζούμε σε κατάσταση ανασφάλειας. Δυστυχώς, δεν  μπορούμε να καταπιέσουμε τις ανάγκες μας για πάντα. Αυτό που συμβαίνει όταν δεν παίρνουν αυτό που ζητούν, είναι ότι χτίζουν θυμό και δυσαρέσκεια προς τον εαυτό τους και τον σύντροφό τους. Εδώ ακριβώς είναι όπου ξεκινάει μια συμπεριφορά μεταξύ του ζευγαριού όπου απουσιάζει η αγάπη, αρχίζει η αντιπαράθεση  και οι συγκρούσεις δημιουργώντας απόσταση.

Η Λίνα αισθάνθηκε απογοητευμένη σε μεγάλο βαθμό με τον εαυτό της, τη ζωή, τον θεό και τον συντρόφο της. Ένιωθε ότι δεν υπήρχε εκτίμηση, αποδεκτικότητα και σεβασμός προς την ίδια από τον σύντροφό της. Μέρα με τη μέρα τα πράγματα γινόντουσαν όλο και πιο απογοητευτικά και ταραχώδη καθώς οι καυγάδες και οι συγκρούσεις ήταν τώρα μέρος της καθημερινής τους ρουτίνας. Δυστυχώς, η Λίνα επέλεξε να αγνοήσει έναν από τους θεμελιώδεις κανόνες πάνω στον οποίο  κτίζεται μια υγιής σχέση, το να είναι ειλικρινής και εντελώς ξεκάθαρη για τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της.


Πολλές φορές δημιουργούμε την εικόνα του συντρόφου μας, όπως εμείς πιστεύουμε ότι είναι. 


Συχνά αναρωτιέμαι τα εξής: Τι είναι αυτό που μας εμποδίζει να μιλήσουμε την αλήθεια μας από την αρχή; Τι μας εμποδίζει να πούμε τι μας αρέσει και τι όχι, τι αποδεχόμαστε και τι δεν αποδεχόμαστε; Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μιλήσετε και να καταθέσετε από την αρχή τις κόκκινες γραμμές σας και να διασφαλίσετε ότι οι ανάγκες σας μέσα στη σχέση σας θα ικανοποιηθούν ώστε να αποφύγετε την απογοήτευση.

Πολλές φορές δημιουργούμε την εικόνα του συντρόφου μας, όπως εμείς πιστεύουμε ότι είναι. Μερικές φορές δεν δίνουμε αρκετό χρόνο για να γνωρίσουμε τον σύντροφο μας ή έχουμε την ανάγκη να πιστεύουμε ότι είναι αυτός που θέλουμε να είναι. Παρ’ όλα αυτά, είναι φορές που αναγνωρίζουμε κάποιες πτυχές του χαρακτήρα του οι οποίες δεν μας ευχαριστούν, αλλά θεωρούμε πως μπορούμε να τις διαχειριστούμε ή να τον αλλάξουμε με το πέρασμα του χρόνου. 


Κάθε φορά που συναντούσε έναν άντρα που την ενδιέφερε η επιθυμία και η προσπάθεια της ήταν να μπει σε μια σχέση που τελικά θα κατέληγε σε ένα γάμο. 


Υπάρχουν φορές που είμαστε εστιασμένοι στο τι του λείπει ή στις αδύναμες πτυχές του συντρόφου μας, αντί να δούμε την ποιότητα, τις αξίες του και πως συμβάλλει στο να γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι. Τι τεράστιο λάθος να βασίζουμε τη ζωή μας κάνοντας υποθέσεις ή να πιστεύουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε ένα άλλο άνθρωπο. Αυτό το είδος σκέψης θα φέρει τελικά την καταστροφή της σχέσης μας και της ζωής μας. Μπορούμε μόνο να αποφασίσουμε να αποδεχθούμε ένα σύντροφο στην ζωή μας, με βάση το ποιοι είναι σήμερα. Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πότε, με ποιο τρόπο και εάν θα αλλάξουν στο μέλλον.

Και τότε τι μας εμποδίζει να εκφράσουμε την αλήθεια για τις επιθυμίες μας μέσα στην σχέση και να εξηγήσουμε τι δεχόμαστε και τι όχι; Είναι κάποιος φόβος; Είναι κάποια ανασφάλεια  μήπως χαλάσει η σχέση και χάσουμε τον άνθρωπο που αγαπούμε;  Μπορεί να υπάρχει κάτι εκεί που πρέπει πρώτα να δούμε μέσα μας, να αλλάξουμε αυτό το αδύνατο κομμάτι που δεν μας επιτρέπει να εκφράσουμε την αλήθεια μας.

Στην περίπτωση της Λίνας αφού ξόδεψε 5 χρόνια μέσα στη σχέση της, κατάφερε να δει κατάματα την αλήθεια, ότι δηλαδή ο σύντροφος της δεν την αγαπούσε, δεν την  εκτιμούσε και την αγνοούσε. Όταν έμαθε ότι ο σύντροφός της την απατούσε, ένιωσε ότι είχαν παραβιαστεί τα όρια της και έτσι έπρεπε να μιλήσει.  Τι συγκλονιστική εμπειρία ήταν γι’ αυτήν, να έρθει αντιμέτωπη με την πραγματικότητα που απέφυγε για τόσο πολύ καιρό.


Μετά από πέντε χρόνια βρήκε το θάρρος να ξεπεράσει το φόβο της απώλειας μιας σχέσης, τον φόβο της μοναξιάς και να μιλήσει την αλήθεια της. 


Σε αυτή την κρίσιμη συζήτηση που είχε με τον σύντροφο της, του εξήγησε τι ήταν σημαντικό για την ίδια και πώς ήθελε να της συμπεριφέρεται μέσα στη σχέση τους. Έκανε σαφές τι θα μπορούσε να δεχθεί και τι όχι. Έκανε σαφές ότι είχε προσβληθεί, είχε κακοποιηθεί συναισθηματικά και απατηθεί πράγμα που δεν μπορεί να το ανεχθεί εφόσον καταπατιούνται τα όρια της.

Μετά από πέντε χρόνια βρήκε το θάρρος να ξεπεράσει το φόβο της απώλειας μιας σχέσης, τον φόβο της μοναξιάς και να μιλήσει την αλήθεια της. Δυστυχώς η συμπεριφορά του συντρόφου της δεν ήταν καθόλου αυτό που περίμενε, αφού αρνήθηκε να αναλάβει την ευθύνη των πράξεων του λέγοντάς της ότι είναι ασταθής και τρελή.

Όταν αισθάνεστε δυσαρεστημένοι στη σχέση σας, πρέπει να μιλήσετε. Έχετε μόνο δύο επιλογές, είτε μιλάτε την αλήθεια σας με τον σύντροφό σας για να ξέρετε αν υπάρχει πιθανότητα να τη βελτιώσετε ή επιλέγετε να καταπιέσετε αυτό που σας ενοχλεί και να ζήσετε το υπόλοιπο της ζωής σας νιώθοντας θυμό, καταπίεση και πικρία.

Συχνά, οι άνθρωποι σκέφτονται ότι είναι πιο βολικό να μείνουν σε μια σχέση για χάρη των άλλων, να μην ταράξουν τα νερά, να μην βλάψουν την οικογένειά τους και τους φίλους τους. Αναλαμβάνουν αυτό το φορτίο, σκεπτόμενοι ότι θα διαχειριστούν τα πράγματα, αλλά αυτό που πραγματικά κάνουν είναι να καταπιέζουν τα συναισθήματά τους και να πληγώνονται ολοένα και περισσότερο. Σε μια τέτοια περίπτωση ο φόβος να βγει κάποιος από μια σχέση είναι πολύ μεγαλύτερος από το να βρει την δύναμή να απελευθερωθεί από ότι τον καταπιέζει. Θα πρέπει να είστε μέσα σε μια σχέση που το θέλετε πραγματικά και να επιλέξετε να είστε με έναν σύντροφο που σας βοηθά κάθε μέρα να γίνεστε καλύτερος άνθρωπος».



 

*Ηλιάνα Ελευθερίου, Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης

WEB: www.elianaeleftheriou.com

Email: eliana.aspelia@cytanet.com.cy


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ