«Αν βρεθεί ίαση, θα τρέξω μέσα στην θάλασσα. Θα κολυμπήσω ελεύθερη και θα βγω τρέχοντας»

Όταν πριν από περίπου ένα χρόνο η Μαριάννα Παφίτη μιλούσε για το «πρόβλημά» της – πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας- στη CITY και τον Μιχάλη Μιχαηλίδη {διάβασε σχετικά ΕΔΩ] μπορούσες εύκολα να διακρίνεις μέσα από τα λόγια της έναν άνθρωπο, που παρά την ασθένειά του, σφίγγει τα δόντια και βγαίνει μπροστά, όποτε υπάρχει λόγος, για να μιλήσει για κάποια δικαιώματά μας που θα έπρεπε να θεωρούνται αυτονόητα και δεν είναι, αλλά πρέπει να γίνουν.

 


Article featured image
Article featured image

Η Μαριάννα, έως σήμερα, έχει καταφέρει πολλά και δη σε επίπεδο ακαδημαϊκής μόρφωσης (το 2014 τελείωσε το διδακτορικό της στη νεοελληνική φιλολογία). Εντούτοις, όταν την ρωτούσαμε τότε, πιο είναι το σημαντικότερο επίτευγμά της, η απάντησή της μας ξάφνιασε. «Ως πιο σημαντικό επίτευγμά μου θεωρώ πως είναι να μπορώ να στέκομαι όρθια και να φτιάχνω φαγητό, να μπορώ να διασχίζω με το τρόλεϊ το σουπερμάρκετ, να έρχομαι σπίτι και να μπορώ να ανεβάζω πάνω στο διαμέρισμα τα ψώνια… Αυτός ήταν ο τρόπος ζωής μου μέχρι τώρα και προσπαθώ με νύχια και με δόντια να τον διατηρήσω ίδιο».

Πλέον, η Μαριάννα μπορεί να σημειώσει στη λίστα με τα επιτεύγματά της ακόμη ένα, την πλήρη αποδόμηση της δύσκολης κατάστασης που βιώνει, μέσα από τη δραματοποίηση της. Με τον Λούκα Ιωάννου στη σκηνοθεσία, η Μαριάννα Παφίτη υπογράφει και πρωταγωνιστεί στο έργο Dystopia: Il ParadisoΈνα δραματικό μονόλογο που αποτυπώνει τη σχέση φυσικού και ψυχικού κόσμου, ενώ παράλληλα προσκαλεί τους θεατές σε μία βιωματική εμπειρία και μύηση στον κόσμο των συμβολισμών, της ψυχολογίας και της αναπηρίας. Ο μονόλογος προβάλλει μία αντίφαση ευαίσθητη αλλά, συνάμα, πλήρως λογική.

 



Τι συμβαίνει όταν ένα άτομο με χρόνια νευρολογική πάθηση αναλαμβάνει το ρόλο της ηθοποιού;

Η πρωταγωνίστρια του μονολόγου είναι η ίδια φορέας της «δυστοπίας», μιας δυστοπίας εσωτερικευμένης και ερμηνευμένης με βάση τη ψυχική διαταραχή και τη μορφοποίησή της σε σωματική αναπηρία. Το προβαλλόμενο, στο φόντο, δάσος, είναι, ουσιαστικά, ο τόπος του ασυνείδητου, τον οποίον ο συνειρμικός μονόλογος αποτυπώνει. Τίποτα δεν ωραιοποιείται, τίποτα δε μένει κρυφό. Μήπως όλοι ζούμε σε ένα τεχνητό παράδεισο και η υποτιθέμενη «ευτοπία» μας δεν είναι παρά μια δυστοπία πολλαπλών αναπηριών; Η ιστορία μιας διάγνωσης δραματοποιείται, προσκαλώντας τον καθένα σε μια περιήγηση στο πολυσχιδές δάσος του ανθρώπινου ψυχισμού.

 

Πληροφορίες:

Dystopia: Il Paradiso 

Λούκας Ιωάννου - Μαριάννα Παφίτη

14 - 15 Οκτωβρίου 2017

20:30

dubitanda | νέοι δημιουργοί

www.dubitanda.org

Κείμενο: Μαριάννα Παφίτη

Σκηνοθεσία - εικαστική επιμέλεια: Λούκας Ιωάννου

Μουσική Σύνθεση: Μαρία Ζαvνέτου

Κουστούμια: Ρομίνα Πολυμνίου

Μακιγιάζ: Στέφανη Παναγή

Ερμηνεία: Μαριάννα Παφίτη

Διάρκεια: 40 λεπτά

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1: €12 (ισχύει για θέαση και των 2 παραστάσεων της Πλατφόρμας)

ΤΑΜΕΙΟ ΘΟΚ: 77772717

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ