«Οι εγκλωβισμένοι εσείς είσαστε, ποτζιή»

Το θέμα των ημερών είναι σαφέστατα η απόφαση του κατοχικού καθεστώτος να επιβάλει δασμούς στα τρόφιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης που λαμβάνουν οι εγκλωβισμένοι μέσω των Ηνωμένων Εθνών.

 


Το ΡΙΚ βρέθηκε στο Ριζοκάρπασο, όπου διαβιούν οι περισσότεροι εγκλωβισμένοι και μίλησε με μερικούς εξ αυτών, με τη δημοσιογράφο να ρωτά κατά πόσο έχει αλλάξει η ζωή τους μετά την απόφαση, αλλά και τι πιστεύουν ότι πρέπει να γίνει σε σχέση με το θέμα αυτό.

Κάποιοι ανέφεραν πως λύση στο πρόβλημα θα μπορούσε να δώσει η αύξηση του επιδόματος που λαμβάνουν από την Κυβέρνηση, το οποίο βασικό επίδομα εγκλωβισμένου ανέρχεται σήμερα στα 370 ευρώ για ένα άτομο και γύρω στα 550 για ζευγάρι.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΡΙΚ, όσοι δουλεύουν κάνουν κάποια εργασία που αφορά κυρίως σε γεωργοκτηνοτροφία και ψάρεμα, από την οποία όμως λίγο εισόδημα ξεκαθαρίζει. Συνεπώς, η αποστέρηση ειδών πρώτης ανάγκης που λάμβαναν από το Κράτος επιδεινώνει την οικονομική τους κατάσταση.

Σε μια άλλη διάσταση, ορισμένοι εγκλωβισμένοι δήλωσαν πως συχνά τους βοηθούν και έποικοι οι οποίοι ζουν στην κοινότητα.

«Με τα πλάσματα τα ξένα, τούτα που ήρταν που την Τουρκία, εμείς συναναστρεφούμαστε, περνούμε σαν τα αδέρφκια. Τζαι να μεν ακούετε όποιον έρτει τζαι λαλεί παραπάνω κουβέντες ποτζιή», δηλώνει χαρακτηριστικά μία ηλικιωμένη εγκλωβισμένη.

Φυσικά, την παράσταση έκλεψε μια άλλη γιαγιά η οποία στην ατάκα της δημοσιογράφου του ΡΙΚ «ήρταμε για να δούμε πώς περνούν οι εγκλωβισμένοι δακάτω, ίντα που κάμνετε», απάντησε:

«Δόξα σοι ο Θεός κόρη μου, μια χαρά. Οι εγκλωβισμένοι εσείς είσαστε, ποτζιή».

 


Σχετικα

Γιατί στη Σαντορίνη μαγειρεύουν και τρώνε λεοντόψαρα και γερμανούς;

Η μοναδικότητα της μικρής πουά ζέβρας που εντοπίστηκε ελεύθερη στην Αφρική

Γιατρός στην Κρήτη τραγουδά στους ασθενείς σε ογκολογική κλινική

Η 19χρονη Ariauna ήθελε απλώς να κάψει τα γράμματα του πρώην της

Το Ποτάμι επιστρέφει το μισό εκατομμύριο της κρατικής χορηγίας που είχε πάρει για τις εκλογές

Έρχεται μεταθανάτιο άλμπουμ για τον Leonard Cohen