Αθλητισμός
Τι είναι το «Take a Knee» και γιατί έχει πάρει τόσο μεγάλες διαστάσεις;
Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο αθλητισμός οφείλει να προάγει την ευγενή άμιλλα και το ευ αγωνίζεσθαι και να μένει μακριά από φανατισμούς και πολιτικές αντιπαλότητες.
Τι γίνεται όμως όταν οι πολιτικές θέσεις και αρχές ενός προέδρου ή μιας κυβέρνησης καταπατούν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, καταπιέζουν, εξορίζουν, βιαιοπραγούν και επαναφέρουν ακραία φαινόμενα ρατσισμού που ποτίζουν την κοινωνία;
Την Κυριακή που μας πέρασε (8/10), λίγο πριν ξεκινήσει ο αγώνας αμερικανικού ποδοσφαίρου (NFL) μεταξύ των ομάδων Colts και 49ers, στην Ινδιανάπολη, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, αποχώρησε από το γήπεδο προσβεβλημένος, αφού όπως υποστήριξε με tweet του αργότερα την ίδια μέρα, η διαμαρτυρία μερικών αθλητών του αγώνα ήταν προσβλητική απέναντι στην αμερικανική σημαία, τον εθνικό ύμνο και τους Αμερικανούς στρατιώτες.
I left today's Colts game because @POTUS and I will not dignify any event that disrespects our soldiers, our Flag, or our National Anthem.
— Vice President Pence (@VP) October 8, 2017
Αυτό που εξόργισε τον Αμερικανό αντιπρόεδρο ήταν η συνήθης, πλέον, διαμαρτυρία αστέρων του αμερικανικού αθλητισμού να γονατίζουν στο ένα πόδι κατά τη διάρκεια του εθνικού ύμνου της χώρας, λίγο πριν ξεκινήσει ο αγώνας, θέλοντας να δείξουν την αντίθεσή τους απέναντι στην αστυνομική βία και τις φυλετικές διακρίσεις που σημειώνονται στη χώρα το τελευταίο διάστημα.
Λίγο μετά την αποχώρηση του Πενς, ο Ντόναλντ Τραμπ έγραψε στο Twitter: «Ζήτησα εγώ από τον αντιπρόεδρο Πένς να αποχωρήσει από το γήπεδο, αν οι παίκτες γονάτιζαν, προσβάλλοντας τη χώρα μας, είμαι περήφανος γι’ αυτόν και τη γυναίκα του, Κάρεν».
Άλλωστε, ο Τραμπ εδώ και αρκετό καιρό έχει γνωστοποιήσει τη θέση του απέναντι σε αυτή τη διαμαρτυρία των αθλητών, ενώ έχει προτρέψει τους ιδιοκτήτες των ομάδων να απολύουν όσους παίχτες προχωρούν σε αυτή τη διαμαρτυρία.
I asked @VP Pence to leave stadium if any players kneeled, disrespecting our country. I am proud of him and @SecondLady Karen.
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) October 8, 2017
Με αφορμή, το νέο περιστατικό που διαδραματίστηκε χθες στο γήπεδο και ήδη έχει πάρει διαστάσεις, ψάξαμε να βρούμε τι ακριβώς είναι αυτό το «Take a Knee Protest» και γιατί έχει εξοργίσει τόσο πολύ τον Trump.
Πότε και από ποιον ξεκίνησε το κίνημα διαμαρτυρίας «Take a Knee»;
Η πρώτη κρούση έγινε πριν από περίπου ένα χρόνο, όταν ο Αμερικανός ποδοσφαιριστής Colin Kaepernick, κατά τη διάρκεια του εθνικού ύμνου, αντί να παραμείνει όρθιος, επέλεξε να καθίσει στον πάγκο, ως ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στην υπέρμετρη βία που ασκείται από την αστυνομία στους μαύρους της Αμερικής. Τότε, δεν είχε δοθεί μεγάλη έκταση στο θέμα, μέχρι τη στιγμή που το επανέλαβε επιλέγοντας να γονατίσει στο ένα πόδι, την ώρα που όλο το υπόλοιπο γήπεδο στεκόταν προσοχή.
Όταν η κίνηση διαμαρτυρίας του Kaepernick, άρχισε να γίνεται γνωστή, πολλοί ήταν οι αθλητές που τον ακολούθησαν, παρόλο που έγιναν δέκτες άσχημης κριτικής κατηγορώντας τους ως προδότες και ασεβείς τόσο απέναντι στις ΗΠΑ όσο και απέναντι στους στρατιώτες που πολέμησαν και πολεμούν για την πατρίδα. «Δεν πρόκειται να μείνω όρθιος για να αποτίσω φόρο τιμής σε μια σημαία μιας χώρας που καταπιέζει τους μαύρους και όσους ανθρώπους έχουν χρώμα», ανέφερε ο Kaepernick σε Διάσκεψη Τύπου όταν ρωτήθηκε γι’ αυτή του την απόφαση. «Για μένα, όλο αυτό είναι πολύ πιο πάνω από το ποδόσφαιρο και θα ήταν εγωιστικό εκ μέρους μου να το αγνοήσω. Υπάρχουν σώματα που κείτονται στους δρόμους και άνθρωποι που πληρώνονται για να φύγουν και να γλυτώσουν από μια ενδεχόμενη δολοφονία».
Γιατί πήρε τόση έκταση όλο αυτό;
Δύο τινά βοήθησαν στο να γίνει όλο αυτό viral και να διχάσει τον φίλαθλο κόσμο. Αρχικά, όπως υποστηρίζουν αμερικανικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, είναι τα σχεδόν καθημερινά video που ανεβαίνουν στο διαδίκτυο δείχνοντας αστυνομικούς να σκοτώνουν εν ψυχρώ άοπλους μαύρους ανθρώπους στη μέση του δρόμου που ξυπνούν το δημόσιο αίσθημα και φυσικά οι έντονες και διχαστικές δηλώσεις του Donald Trump. «Δεν θα ήταν υπέροχο να βλέπεις τους ιδιοκτήτες των ομάδων, όταν κάποιος παίχτης δείχνει ασέβεια απέναντι στη σημαία, να έλεγαν ‘Πετάξτε αυτό το σκουπίδι έξω από το γήπεδο, τώρα. Απολύεται’. Ξέρετε, κάποιοι ιδιοκτήτες θα το κάνουν αυτό. Θα πουν, αυτός ο τύπος δεν σέβεται τη σημαία, απολύεται. Και αυτός ο άνθρωπος, αν και δεν το γνωρίζει ακόμη, θα γίνει το πιο δημοφιλές πρόσωπο της χώρας», ανέφερε σε δημόσιο ομιλία του πριν λίγο καιρό ο Πρόεδρος των ΗΠΑ.
Το κίνημα συνεχίζει να δυναμώνει
Παρά την ακραία ρητορική Trump και παρότι μερικές αθλητικές ομάδες αποφάσισαν να μην εκφράσουν ανοιχτά τις απόψεις τους μέσα στο γήπεδο, οι περισσότερες επέτρεψαν στους αθλητές τους να δράσουν κατά βούληση και πάντα με δική τους ευθύνη. Αρκέτες ομάδες, αν όχι όλες, είδαν κάποιους από τους παίχτες τους να διαμαρτύρονται κατά καιρούς με το ένα πόδι γονατισμένο, ενώ σε όλο αυτό, πλέον, συμμετέχουν και παίχτες του baseball και του basketball.
Η προσπάθεια του Λευκού Οίκου να παραπλανήσει την κοινή γνώμη
Ο Trump, αναφέρει αυτή τη πράξη κατά τη διάρκεια του εθνικού ύμνου, ως ασέβεια προς όλους αυτούς που υπηρέτησαν και υπηρετούν την πατρίδα. Ο Λευκός Οίκος άλλωστε κάνει αγωνιώδεις προσπάθειες να παρουσιάσει όλο αυτό το κίνημα, ως διαμαρτυρία απέναντι στην αμερικανική σημαία και όχι απέναντι στην αστυνομική βιαιότητα και τον ρατσισμό που ανθεί στις ΗΠΑ το τελευταίο διάστημα.
Δεν είναι, όμως, παράδοξο για τους αθλητές να γνωστοποιούν τις πολιτικές τους θέσεις κατά τη διάρκεια μεγάλων εκδηλώσεων;
Όχι ακριβώς. Υπάρχει μία μακραίωνη ιστορία από αστέρες του αμερικανικού αθλητισμού οι οποίοι προέβαλαν τις πολιτικές τους θέσεις με αυτό τον τρόπο. Για παράδειγμα, οι John Carlos και Tommie Smith έγιναν γνωστοί στο παγκόσμιο στερέωμα, όταν κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων του 1968 βρισκόμενοι στο βάθρο χαιρέτισαν τον κόσμο με συγκεκριμένο «μαύρο» τρόπο. Μετά από αυτό, δέχτηκαν απειλές για τη ζωή τους, ενώ αποβλήθηκαν από τους αγώνες.
Με πληροφορίες από CNN GREECE, INDEPENDENT.CO.UK και NEW YORK TIMES