Εσύ ξέρεις πώς συνδέεται η Θεά Αφροδίτη με την Κύπρο;

Μάθε για την άμεση σύνδεση της Κύπρου με τη Θεά Αφροδίτη, αλλά και για το ρόλο της στην ενετική προπαγάνδα, μέσα από μια σύντομη ιστορική αναδρομή.

 


Article featured image
Article featured image

Ο καθηγητής Peter Humfrey, Επίτιμος Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Saint Andrews στη Σκωτία, έρχεται Κύπρο για μια διάλεξη αφιερωμένη στην «Παράδοξη Αφροδίτη», με αφορμή την ομώνυμη προσωρινή της Λεβεντείου Πινακοθήκης.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 8 Νοεμβρίου και ώρα 19.30, στη Λεβέντειο Πινακοθήκη.

Με τίτλο «Venus, Venice and Cyprus», ο καθηγητής Humfrey, μέσα από την ειδικότητά του στην Ιταλική Αναγεννησιακή τέχνη, θα αναφερθεί στην προσπάθεια αναγέννησης της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας μέσω των Ενετών και στον θριαμβευτικό συμβολισμό της προσάρτησης της Κύπρου, της νήσου της γέννησης της θεάς του Έρωτα, στους Ενετούς.

Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή, θα αναπτύξει τις τάσεις της τέχνης της εποχής και το ρόλο της Αφροδίτης στην ενετική προπαγάνδα, καθώς και την άμεση σύνδεση της Κύπρου με τη θεά Αφροδίτη.

Ο καθηγητής Peter Humfrey, γεννημένος στη Λευκωσία, είναι Επίτιμος Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Saint Andrews, όπου διδάσκει από το 1977 μέχρι την αφυπηρέτηση του το 2012.

Με πολυάριθμες δημοσιεύσεις για την ιταλική αναγεννησιακή τέχνη, συμπεριλαμβανομένων των μονογραφιών του για την Cima da Coneglianao (1983) και Titian (2007) και μια εισαγωγική έρευνα της Τέχνης στην Αναγεννησιακή Βενετία, έχει υπηρετήσει στις διακεκριμένες επιτροπές για δανεισμό έργων, όπως η Εθνική Πινακοθήκη στην Ουάσινγκτον, το Metropolitan Museum of Art στην Νέα Υόρκη και το Μουσείο J. Paul Getty στο Λος Άντζελες.

Το 2015 τιμήθηκε με το βραβείο ‘Cavaliere dell 'Ordine della Stella della Solidarieta Italiana’ για τις υπηρεσίες του στον ιταλικό πολιτισμό.

Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος γι’ αυτό προκρατήστε έγκαιρα στο 22668838 (Δευτέρα-Παρασκευή, 10.00-16.00) ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@leventisgallery.org.

Η διάλεξη θα δοθεί στην αγγλική γλώσσα.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ