Μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορική αναδρομή από το Αρχείο της Τράπεζας Κύπρου

Η οικονομική ιστορία της Λεβαντίνης αναδύεται ως σημαντική συνιστώσα της πρόσληψης των διαφορετικών οδών οικονομικής προόδου και ανάπτυξης στην περιοχή.

 


Article featured image
Article featured image

Σε μια εποχή σημαντικής οικονομικής μεταμόρφωσης ανά το παγκόσμιο, η γνώση της οικονομικής μεταμόρφωσης της Λεβαντίνης παραμένει ατελής. Πρόθεση των διοργανωτών της ημερίδας «Οικονομικός μετασχηματισμός στην Κύπρο και τη Λεβαντίνη, 1850-1939», είναι να προβληθεί η έρευνα που καταδεικνύει τα αίτια πίσω από τη μερική αλλαγή και τον μετασχηματισμό στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου κατά την περίοδο 1850-1939.

Το γεωγραφικό επίκεντρο της ημερίδας είναι το λεκανοπέδιο της Ανατολικής Μεσογείου (που προσδιορίζεται συχνά με τον συλλογικό όρο «Λεβαντίνη»). Παρόλο που η συγκεκριμένη περιοχή θεωρούνταν ανέκαθεν υποδεέστερη της Ευρώπης ως προς την ανάπτυξη, είναι διάστικτη με εκφάνσεις μοντερνισμού.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τόσο τα κοινά, όσο και τα αποκλίνοντα οικονομικά γνωρίσματα στην οικονομική ιστορία της περιοχής, γνωρίσματα που έχουν συντείνει προς την οικονομική πρόοδο ή την οπισθοδρόμηση: οικονομικά και χρηματοοικονομικά, διεθνές και εσωτερικό εμπόριο, βιομηχανική και επιχειρηματική ανάπτυξη, επιχειρηματικότητα και ανάπτυξη τοπικών θεσμών.

 



Το Συνέδριο συνδιοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Κύπρου (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας και Τμήμα Οικονομικών), το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου (Τμήμα Οικονομικών) και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου.

 

Ε’ Διεθνής Ημερίδα Ιστορικού Αρχείου Τράπεζας Κύπρου

Παρασκευή, 3 Νοεμβρίου 2017, 09:30-14:30

Αίθουσα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων

Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου

Φανερωμένης 86-90, Παλιά Λευκωσία

Για πληροφορίες: 22128122

Δωρεάν Συμμετοχή


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ