Ένα κυπριακό project αποδομεί στρατιωτικές στολές και τις ανακυκλώνει

Σου ακούγεται ενδιαφέρον; Είναι!


Article featured image
Article featured image

«Δεν ασχολούμαστε μόνο με στολές του στρατού. Έχουμε και των Ηνωμένων Εθνών, του ψαρέματος και της αστυνομίας. Αυτό που ψάχνω και δεν έχω βρει ακόμη όμως, είναι τούρκικες στολές».

 

Γιατί όμως να κάνεις κάτι τέτοιο;

Η ιδέα ήταν απλή, θέλαμε να ξαναγράψουμε τις ιστορίες μας από το στρατό αλλιώς, παίζοντας με διάφορα και διαφορετικά υφάσματα.

Να δημιουργήσουμε ένα σύνολο ταυτοτήτων εκτός πλαισίου, τα οποία θα μοιάζουν ομοιόμορφα μεταξύ τους, αν και ανήκουν σε διαφορετικές στρατιωτικές δυνάμεις με αντίθετες ομάδες νοοτροπίας και ημερήσια διάταξη.

 



 

Η φιλόδοξη ιδέα του 23χρονου Γιώργου Κύρου προέκυψε το 2015, αφότου απολύθηκε από το στρατό. «Μια μέρα, άνοιξα το ερμάρι μου και το είδα γεμάτο με στρατιωτικές στολές και δεν ήξερα τι να τις κάνω». Μετά από μεγάλο διάστημα αναβολών, πήρε σάρκα και οστά μόλις τον περασμένο Ιούλιο. «Άρχισα σιγά σιγά να κάνω έρευνα για να δω τι επιλογές υπάρχουν, μέχρι που βρήκα το φεστιβάλ της CCMC και έστειλα αίτηση συμμετοχής. Έβγαλα ανακοινώσεις ζητώντας τέτοιου τύπου υφάσματα και το συζητούσα με τους πάντες για να βρω άτομα που ίσως ενδιαφέρονται να βοηθήσουν».

 



 

Ενώ θα μπορούσατε να ανοίξετε τη γκάμα των επιλογών σας σε ρούχα, περιορίσατε το «Μοτίβω» σε στολές παραλλαγής. Ποιος ο λόγος;

Μα είναι προφανής ο λόγος. Στην Κύπρο, η στολή και κυρίως η παραλλαγή, έχει συμβολικό ρόλο στη ζωή του κάθε άντρα αλλά και της οικογένειάς του. Οι περισσότεροι Κύπριοι έχουν φορέσει μια τέτοια στολή σε κάποια φάση της ζωής τους χτίζοντας μνήμες μέσα σε αυτήν. Ενώ δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχει ένα έντονο στίγμα στρατιωτικών χρωμάτων και σχεδίων στο νησί τα οποία συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με τις αγριότητες του πολέμου καθώς και με τις ριζοσπαστικές ιδεολογίες και πολιτικές προπαγάνδας εκατέρωθεν.

 

 

Ήταν ένας από τους λόγους που ήθελα να φτιάξω το «Μοτίβω», συνεχίζει ο Γιώργος. «Όλες αυτές οι στολές που ξεθωριάζουν στις ντουλάπες, δίνοντας μια ψεύτικη αίσθηση προστασίας οδηγώντας στη συναισθηματική εξάντληση και των δύο κοινοτήτων, ένιωθα πως ήρθε ο καιρός να αλλάξουν αύρα, να στείλουν άλλα μηνύματα. Μέσω της ανακύκλωσης της πρώτης ύλης τους, επιδιώκουμε να διαταράξουμε τις υποκειμενικές σημασίες που φέρουν και να τις μετατρέψουμε σε κάτι καινούργιο, αισιόδοξο».

Η αρχική ιδέα του «Μοτίβω», ήταν η συλλογή στολών παραλλαγής Ε/κ και Τ/κ τις οποίες θα ξήλωναν για να φτιάξουν καινούργια ρούχα με κομμάτια και από τις δύο. «Είναι κάτι συμβολικό που παράλληλα στέλνει πολλά μηνύματα, όπως του ότι παρά τις όσες και όποιες διαφορές μας μπορούμε να συνυπάρξουμε δημιουργώντας κάτι χρήσιμο και λειτουργικό». 

 



 

Στα εργαστήρια που πραγματοποιούνται, οι στολές που φέρνει ο κόσμος εξετάζονται, καθαρίζονται, τεμαχίζονται, ενίοτε βάφονται και ράβονται σε κάτι καινούργιο με συνθήματα και εικόνες. Το «Μοτίβω» ήδη συμμετέχει στο κυπριακό φεστιβάλ τέχνης «Respublika», πραγματοποιώντας εργαστήρια αποδόμησης και ανακύκλωσης στολών παραλλαγής.

 

Οι επόμενες δράσεις;

Προσπαθώ να επικοινωνήσω και με άλλες περιβαλλοντικές ομάδες και ομάδες ανακύκλωσης για να διοργανώσουμε κι άλλες εκδηλώσεις μαζί, όπως pop up για ανταλλαγή ρουχισμού, second hand market και άλλα παρόμοιας φύσης evets προωθώντας στο κυπριακό κοινό την ιδέα της επανάχρησης ειδών ρουχισμού.

Η δράση της ομάδας περιορίζεται κυρίως στη Λευκωσία, με τα σημεία συλλογής ρουχισμού αλλά και τους χώρους που πραγματοποιούνται τα εργαστήρια να ανακοινώνονται κυρίως μέσω της σελίδας «Μοτίβω» στο Facebook. «Το project διοργανώνεται με τη βοήθεια και την καθοδήγηση του The Art Hub Visual Arts Laboratories, οι οποίοι διαθέτουν στους ενδιαφερόμενους τα υλικά των εργαστηρίων και τον χώρο, ενόσω εγώ απουσιάζω στην Αγγλία για τις σπουδές μου».


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ