Άνθρωποι πωλούνται σε ‘δημοπρασίες’ προς 400 δολάρια ο καθένας [ΒΙΝΤΕΟ]

«Παρακολουθείτε μια ‘δημοπρασία’ όπου πωλούνται άνθρωποι. Για 400 δολάρια ο καθένας».

 


Article featured image
Article featured image

Από τα πρώτα κιόλας λεπτά του βίντεο συγκλονίζεσαι. Το βίντεο-ντοκιμαντέρ που αναρτήθηκε από το του τηλεοπτικό δίκτυο CNN μόλις πριν από μερικές μέρες και έχει τίτλο «Οι μετανάστες πωλούνται ως δούλοι στη Λιβύη», αποκαλύπτει πως Αφρικανοί μετανάστες πωλούνται ως σκλάβοι, σε ανοιχτές «δημοπρασίες», στη Λιβύη.

«Αυτό ήταν ένα από τα πιο απίστευτα πράγματα που είδα ποτέ στη ζωή μου» αναφέρει η ρεπόρτερ Nima Elbagir του CNN, λίγο μετά που βρέθηκε σε ένα ακίνητο λίγο έξω από τη Λιβύη, όπου μπροστά τους… βγήκαν στο σφυρί δώδεκα άνθρωποι, οι οποίοι τελικά πωλήθηκαν ως δούλοι.

Εν έτει 2017, λοιπόν, ένα ντοκιμαντέρ του CNN αποκάλυψε την ύπαρξη σκλαβοπάζαρων κοντά στην Τρίπολη, προκαλώντας τον αποτροπιασμό της διεθνούς κοινότητας.

 



Στο βίντεο περιγράφονται αναλυτικά οι τρομακτικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν Αφρικανοί μετανάστες στην προσπάθειά τους να προσεγγίσουν την Ευρώπη για μια καλύτερη ζωή.



Για τη φρίκη της Λιβύης και τις επιθέσεις που έχουν υποστεί πολλοί άνθρωποι από μέλη συμμοριών, οι οποίοι τους κλέβουν όλα τους τα υπάρχοντα, τους βασανίζουν και τους φυλακίζουν, μας είχε μιλήσει πολύ πρόσφατα η φωτογράφος Χαρά Καμιναρά, η οποία είχε την ευκαιρία να βιώσει μία από τις πιο δυνατές εμπειρίες της ζωής της, όταν ταξίδεψε με το ιταλικό διασωστικό πλοίο ‘SOS MEDITERRANEE’. «Πολλά είναι τα περιστατικά όπου οι συμμορίες πωλούν τους πρόσφυγες ως σκλάβους ξανά και ξανά και αυτό μπορεί να κρατήσει από μήνες έως και χρόνια» αναφέρει χαρακτηριστικά στη CITY {…>>> διάβασε εδώ τη σχετική συνέντευξη}.

 



Τις τελευταίες μέρες κυκλοφορούν μάλιστα στα κοινωνικά δίκτυα ουκ ολίγες σοκαριστικές φωτογραφίες που παραπέμπουν στα όσα θλιβερά διαδραματίζονται στη Λιβύη

 

Με το θέμα της κατάφωρης παραβίασης των δικαιωμάτων των μεταναστών στη Λιβύη έχει ασχοληθεί και η βρετανική εφημερίδα Guardian, η οποία, επικαλούμενη πληροφορίες του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, δημοσίευσε τον Απρίλιο άρθρο για τις σύγχρονες αγορές σκλάβων στη Λιβύη.

Σύμφωνα με στοιχεία, υπολογίζεται πως επτακόσιες χιλιάδες έως ένα εκατομμύριο μετανάστες βρίσκονται στη Λιβύη, ενώ περισσότεροι από 2.000 έχουν χάσει τη ζωή τους στη θάλασσα αυτό τον χρόνο. Οι περισσότεροι είναι πρόσφυγες που έχουν τραπεί σε φυγή εξαιτίας των ενόπλων συρράξεων, των διωγμών και των σοβαρών οικονομικών δυσκολιών που ταλανίζουν την υποσαχάρια Αφρική. Φαινόμενα όπως η καταναγκαστική εργασία, η σεξουαλική κακοποίηση και τα βασανιστήρια θεωρούνται, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ευρέως διαδεδομένα στα πολυπληθή κέντρα κράτησης στην ακτογραμμή της Λιβύης.

Η άνθηση των αγορών σκλάβων στη Λιβύη αποδίδεται, σύμφωνα με το CNN, στην απότομη πτώση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη την περίοδο του καλοκαιριού. Μάλιστα, η ιταλική κυβέρνηση φέρεται να προσέφερε χρήματα σε πολέμαρχους που κατέχουν τον έλεγχο στις ακτές της Λιβύης προκειμένου να μειώσουν τα ρεύματα μεταναστών νωρίτερα αυτήν τη χρονιά.

Την Τετάρτη, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε τις δημοπρασίες μεταναστών στη Λιβύη, αναφέροντας πως συνιστούν «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να επιβληθούν διεθνείς κυρώσεις στη χώρα.

Έκκληση στη διεθνή κοινότητα προκειμένου να «κάνει περισσότερα» για την εξάλειψη της δουλείας με θύματα Αφρικανούς πρόσφυγες και μετανάστες στη Λιβύη, ένα φαινόμενο, όπως έκρινε, «ειδεχθές και ποταπό», απηύθυνε και ο Πρωθτπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό.

«Ο Καναδάς αρνείται να παραμείνει σιωπηλός μπροστά σε τέτοιου είδους απάνθρωπες κτηνωδίες. Ακόμα κι αν είναι σαφές ότι η κυβέρνηση της Λιβύης διεξαγάγει έρευνα για αυτήν τη φρικτή αδικία και ότι οι οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταβάλλουν προσπάθειες για να βοηθήσουν τα θύματα, πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κατάσταση» επισήμανε ο επικεφαλής της καναδικής κυβέρνησης.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ