Προτομή του Βασίλη Μιχαηλίδη στο ΤΕΠΑΚ

Η προτομή αποκαλύφθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του «Πρώτου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Λογοτεχνίας», με τίτλο «Η βρυσομάνα της ανοικτής ποιητικής διαλεκτικής του Βασίλη Μιχαηλίδη».

 


Article featured image
Article featured image

Στην πόλη που έζησε και δημιούργησε ο Βασίλης Μιχαηλίδης πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, την 30η και 31η Οκτωβρίου, το «Πρώτο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Λογοτεχνίας», με τίτλο: ‘’Η βρυσομάνα της ανοικτής ποιητικής διαλεκτικής του Βασίλη Μιχαηλίδη’’, με διοργανωτές την Εταιρεία Λογοτεχνών Λεμεσού: Βασίλης Μιχαηλίδης και το Τεχνολογικό Πανεπιστημίου Κύπρου: Βιβλιοθήκη Βασίλης Μιχαηλίδης.

Το συνέδριο έγινε στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτισμού των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και με αρωγή του Δήμου Λεμεσού, φιλοξενήθηκε στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο Πάνος Σολωμονίδης.

Επετεύχθη ο κύριος στόχος του συνεδρίου με τεκμηρίωση αναγνώρισης του γλωσσικού και πολιτιστικού πλούτου, που διαθέτει το  Κυπριακό ιδίωμα. Τα πορίσματα του συνεδρίου, τόσο από το κεντρικό μέρος των εισηγήσεων, όσο και από τις επί μέρους συζητήσεις των εξειδικευμένων focus groups (Βασίλης Μιχαηλίδης, το πολιτιστικό φαινόμενο και Βασίλης Μιχαηλίδης, το Φιλολογικό Φαινόμενο), όπως και αυτά της Στρογγυλής Τράπεζας, θα μεταφερθούν για ενημέρωση των ΑΕΙ της Ελλάδας, της Κύπρου και των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων, τα οποία διαθέτουν Ελληνικές και Ελληνιστικές Σπουδές, πάνω στα οικεία θέματα. Τα πορίσματα, που θα δημοσιευθούν, θα αποτελέσουν μια ουσιαστική «πρόκληση» ανάπτυξης προγραμμάτων γύρω από την γλωσσική και πολιτιστική παράμετρο του κυπριακού ιδιώματος, αρχής γενόμενης από το έργο του Βασίλη Μιχαηλίδη.

 



 

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Βασίλη Μιχαηλίδη (στο προαύλιο της Βιβλιοθήκης “Βασίλης Μιχαηλίδης”) και παρουσιάστηκε η θεατρική παράσταση: «Η Χιώτισσα», από την ανεξάρτητη ομάδα Κολοσσίου Τάγμα Ιπποτών. Παράλληλα, εγκαινιάστηκε η έκθεση βιβλίου «Βασίλης Μιχαηλίδης» στο κτήριο της Βιβλιοθήκης του ΤΕΠΑΚ.

 



Κατά το Συνέδριο εγκαινιάστηκε το πρώτο τεύχος περιοδικού τύπου της Εταιρείας Λογοτεχνών: Βασίλης Μιχαηλίδης, με τίτλο ΑΝΕΡΑΔΑ, ως αφιέρωμα στους πρόσφυγες, της σύγχρονης τραγωδίας του κόσμου μας. Το τεύχος αυτό φιλοξενεί όλα τα ποιήματα που διαβάστηκαν το 2016, Ημέρα Ποίησης, όπου ποιητές από 18 άλλες χώρες έγραψαν και απάγγειλαν «ένα ποίημα για τους πρόσφυγες».

 



 

Στο πλαίσιο του συνεδρίου τιμήθηκαν, ως πρώτα Επίτιμα Μέλη της Εταιρείας Λογοτεχνών Λεμεσού: Βασίλης Μιχαηλίδης η ποιήτρια Πίτσα Γαλάζη για την πνευματική και πολυετή δημιουργική λογοτεχνική της δράση και την προσφορά πολιτισμού στη Λεμεσό και την Κύπρο, και η κυρία Παρασκευή (Σκεύη) Λακαταμίτου, για τη πνευματική, κοινωνική και πολυετή δημιουργική της δράση με ενέργειες, που προάγουν τον κλασικό αθλητισμό, τη λογοτεχνία και την προσφορά προαγωγής του πολιτισμού της σύγχρονης ιστορία της Κύπρου στη νήσο Σύρο.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ