Τα πρόβατα αναγνωρίζουν ανθρώπινα πρόσωπα;

Τα πρόβατα μπορούν να εκπαιδευτούν για να αναγνωρίζουν ανθρώπινα πρόσωπα από φωτογραφίες.

 


Article featured image
Article featured image

Αυτό αποκάλυψαν πειράματα επιστημόνων στη Βρετανία.

Τα συμπαθή -και τελικά καθόλου χαζά- ζώα απέδειξαν ότι είναι σε θέση να ξεχωρίσουν είτε μια διασημότητα, όπως ο Μπαράκ Ομπάμα, είτε την εικόνα του ανθρώπου που τα περιποιείται.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, η μελέτη των ερευνητών του Τμήματος Φυσιολογίας και Νευροεπιστήμης του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, με επικεφαλής την καθηγήτρια Τζένι Μόρτον, εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα για τη μελέτη των νοητικών ικανοτήτων των προβάτων, τα οποία η κοινή γνώμη δεν θεωρεί ιδιαίτερα έξυπνα.

Οι ερευνητές έβαλαν οκτώ πρόβατα να αναγνωρίσουν τα πρόσωπα τεσσάρων διάσημων προσωπικοτήτων (του Μπαράκ Ομπάμα, των ηθοποιών Τζέικ Γκίλενχαλ και Αμα Γουάτσον και της δημοσιογράφου Φιόνα Μπρους), δείχνοντας τους φωτογραφίες σε οθόνες υπολογιστών και μαθαίνοντάς τα να συσχετίζουν το σωστό ανθρώπινο πρόσωπο.

Έπειτα τα πρόβατα έπρεπε να διαλέξουν στην οθόνη του υπολογιστή ανάμεσα σε δύο ανθρώπινα πρόσωπα (κάποιου από τους τέσσερις διάσημους και ενός αγνώστου).

Οκτώ στις δέκα φορές τα πρόβατα διάλεγαν σωστά με τη βοήθεια μιας ειδικά σχεδιασμένης πένας, είτε τα ανθρώπινα πρόσωπα δείχνονταν ανφάς είτε υπό γωνία (αν και στη δεύτερη περίπτωση η επίδοσή τους είχε μείωση περίπου 15%).

Τέλος, τα πρόβατα κλήθηκαν να αναγνωρίσουν από φωτογραφίες -χωρίς καμία προηγούμενη εκπαίδευση- τα πρόσωπα των ίδιων των ερευνητών και άλλων ανθρώπων που τα περιποιούνταν επί περίπου δύο ώρες τη μέρα.

Τα πρόβατα διάλεξαν σωστά επτά στις δέκα φορές το γνώριμο πρόσωπο σε σχέση με εκείνο κάποιου αγνώστου. 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ