Είναι υπαρκτές οι τρομακτικές προφητείες της μάντισσας Μπάμπα Βάνγκα;

Όχι μόνο είναι, αλλά έχει δημοσιευτεί και μια μακροσκελής λίστα με αυτές.

 


Article featured image
Article featured image

Μόνο που τα όσα είχε «προβλέψει» η Βουλγάρα μάντισσα δεν είναι ακριβώς αυτά που παρουσιάζονται στα διάφορα δημοσιεύματα τις τελευταίες ημέρες.

Αν γνωρίζεις γιατί μιλάμε, τότε σίγουρα κάπου θα έχεις πετύχει το τρομολάγνο δημοσίευμα με τον πιο κάτω τίτλο:

Το εν λόγω δημοσίευμα εμφανίστηκε σε διάφορες ελληνικές και κυπριακές ιστοσελίδες, οι οποίες τις προφητείες της Μπάμπα Βάνγκα που ανέφεραν ότι το 2018 η Κίνα θα ξεπεράσει σε ισχύ (δεν διευκρινίζει σε ποιο τομέα, πχ στρατιωτικό, οικονομικό κτλ) τις ΗΠΑ και ότι θα ανακαλυφθεί μια νέας μορφής ενέργειας στον πλανήτη Αφροδίτη. Σχεδόν όλα τα δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν, παρέθεταν ως πηγή την Daily Mail.

Το φαινόμενο με τη νεκρή μάντισσα από τη Βουλγαρία, έχει πεθάνει από το 1996, υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια, αφού κατά καιρούς εμφανίζονται στο διαδίκτυο διάφορα άρθρα με τις προβλέψεις της Βάγνκα. Όπως αναφέρουν τα Ελληνικά Hoaxes, παρότι η Βάνγκα ήταν υπαρκτό πρόσωπο όσο και αν έψαξαν δεν βρήκαν επίσημη καταγραφή των προφητειών της πέραν από αυτή τη λίστα την οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ και εξιστορεί τις προφητείες της που αφορούν την εποχή από το 2010, έως το 5079, όποτε θα επέλθει το τέλος του κόσμου.

Η Βάνγκα λοιπόν, είχε προβλέψει πως το Νοέμβριο του 2010, θα ξεσπάσει ο 3ος Παγκόσμιος Πόλεμος, που θα διαρκέσει μέχρι τον Οκτώβριο του 2014. Εξαιτίας της ραδιενέργειας, το βόρειο ημισφαίριο θα ερημωθεί και οι μουσουλμάνοι θα εξαπολύσουν πόλεμο κατά των επιζώντων (2011). Επειδή θα χρησιμοποιηθούν πυρηνικά και χημικά όπλα, οι άνθρωποι θα υποφέρουν από καρκίνο του δέρματος, ενώ η πείνα θα θερίσει τους επιζώντες. Έως το 2016, η Ευρώπη θα έχει ερημώσει. Τι συνέβη απ’ όλα αυτά; Απολύτως τίποτα.

Στην ίδια λίστα διαβάζουμε πως το 2018, η Κίνα θα γίνει παγκόσμια δύναμη (είναι ήδη). Δεν υπάρχει αναφορά σχετικά με τις ΗΠΑ ή με την υποτιθέμενη ανακάλυψη στην Αφροδίτη. Το 2028 όμως, σύμφωνα πάντα με τη μακαρίτισσα, θα ανακαλυφθεί μια νέα μορφή ενέργειας (πιθανότατα ελεγχόμενη θερμοπυρηνική αντίδραση), θα έχουμε ακόμη πείνα και θα εκτοξευτεί διαστημική αποστολή στο πλανήτη Αφροδίτη (όλα άσχετα μεταξύ τους). Προφανώς ο αρθρογράφος της Daily Mail, αποφάσισε να συμπιέσει και να επισπεύσει λίγο τα πράγματα και τα ελληνικά δημοσιεύματα απλώς αναπαρήγαγαν την «είδηση». Φυσικά οι ΗΠΑ είναι και θα παραμένουν με διαφορά πρώτες από άποψη ισχύος, τουλάχιστον για το προσεχές μέλλον. Δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός για αποστολή διαστημοπλοίου στην Αφροδίτη, ενώ το γεγονός πως ο πλανήτης έχει μελετηθεί και χαρτογραφηθεί εκτενώς από σοβιετικές και αμερικανικές αποστολές στο παρελθόν, μάλλον δεν αφήνει περιθώρια για ανακάλυψη κάποιας νέας μορφής ενέργειας.

 

«Ναι, αλλά είχε προβλέψει την 9/11 και τον ISIS»

Εδώ έχουμε ένα κλασικό παράδειγμα confirmation bias, ή προκατάληψη επιβεβαίωσης. Η Βάνγκα υποτίθεται ότι κάποια στιγμή αναφέρθηκε σε μεταλλικά πουλιά που θα επιτεθούν στους Αμερικανούς. Όσον αφορά τον ISIS, η μόνη αναφορά που θα μπορούσε να θεωρηθεί σχετική, είναι αυτή για το 2011 και την επίθεση των μουσουλμάνων στη κατεστραμμένη από το πόλεμο Ευρώπη. Ακόμη και αν είπε όλα τα ανωτέρω, δεν έχουμε καμία αρχική πηγή για επιβεβαίωση. Αυτό που έχουμε όμως είναι την τάση των ατόμων να συσχετίζουν δύο άσχετα μεταξύ τους συμβάντα (π.χ σύμπτωση), επειδή μία πεποίθηση, μία προσδοκία, ή μία υπόθεση απαιτεί κάποιον συσχετισμό. Με πολύ απλά λόγια, αν δούμε αυτές τις «προφητείες» με περισσότερη γενικολογία, θα διαπιστώσουμε ότι «βγαίνουν», αν έχουμε πειστεί πως είναι αληθινές.

 

Συμπεράσματα

Από τα ανωτέρω καταλαβαίνουμε πως μια «είδηση» που δεν άξιζε να αναφερθεί ούτε ως υποσημείωση σε κάποιο άρθρο, γίνεται θέμα σε πολλές και μεγάλες ενημερωτικές ιστοσελίδες για λόγους clickbait. Οι προβλέψεις της Μπάμπα Βάνγκα για το 2018, καταρρίπτονται.

 

Από: Ελληνικά Hoaxes


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ