Κάπως έτσι θα μοιάζει το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Λευκωσίας [βίντεο]

Ένα ιδιαίτερα καλαίσθητο και εντυπωσιακό αρχιτεκτόνημα, που δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από αντίστοιχα του εξωτερικού. Αν τελικά υλοποιηθεί το έργο…

 


Ένα βίντεο που ανάρτησε στο Facebook η σελίδα «Nicosia First» με φωτογραφίες από τις μακέτες της πρότασης που κέρδισε τον πρόσφατο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για το νέο Μουσείο, φανερώνουν ένα φουτουριστικό κτήριο, το οποίο εναρμονίζεται με το οικείο περιβάλλον και χωρίζεται σε τρία επίπεδα και τρεις χωρικές και νοηματικές ενότητες.

Το πρώτο βραβείο κέρδισε η πρόταση του αρχιτεκτονικού γραφείου της Θεώνης Ξάνθη από την Ελλάδα, σε συνεργασία με τους Θεοδωρή Ανδρουλάκη, Σπύρο Γιωτάκη και Μαργαρίτα Ζακυνθινού.

Όπως αναφέρει η αρχιτεκτονική ομάδα, το Νέο Κυπριακό Μουσείο διαχωρίζεται στον τόπο που διηγείται την προϊστορία, από την πρώιμη κατοίκηση του νησιού μέχρι την εποχή του λίθου και του χαλκού, τη θάλασσα, που αναφέρεται στη αδιάλειπτη σχέση του νησιού με το θαλάσσιο στοιχείο και τον κόσμο που διηγείται τους ιστορικούς χρόνους των κυπριακών βασιλείων μέχρι τη ρωμαϊκή εποχή και το τέλος της αρχαιότητας.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κύπρου, το μουσείο, το οποίο θα βρίσκεται ανάμεσα στις πράσινες και αστικές ζώνες της Λευκωσίας, έχει τη δυνατότητα με έναν ευρύ αστικό και περιβαλλοντικό σχεδιασμό, να συμβάλλει καθοριστικά στην αναδιάταξη και αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος της πρωτεύουσας.

Οι τρεις οριζόντιες ζώνες, οι οποίες συνθέτουν το Νέο Κυπριακό Μουσείο, περιλαμβάνουν την πάνω ζώνη με το αιωρούμενο σώμα του μουσείου, την ενδιάμεση ζώνη που δέχεται την πόλη, όπως επίσης και τη ζώνη του εδάφους που παραλαμβάνει τις καθημερινές λειτουργίες.

Στο πρώτο οριζόντιο επίπεδο το City level, ξεκινά με την κεντρική πλατεία που αναφέρεται και στο κοινοβούλιο, συνεχίζει με την υπαίθρια περιοχή της στεγασμένης εισόδου που εξελίσσεται σε ένα κατακόρυφο αίθριο. Η είσοδος μεταξύ των δύο αιθρίων επιτρέπει τις φυγές μέχρι τη φυτεμένη πλατφόρμα των υπαίθριων εκθέσεων, που καταλήγει στο νέο πάρκο του ποταμού. Στο δεύτερο επίπεδο, το River level, μια μικρή πόλη περιβάλλει το αίθριο του μουσείου, μαζί με εστιατόριο, περιοδικές εκθέσεις και βιβλιοθήκη. Περιλαμβάνει επίσης εργαστήρια με διαμπερή φυσικό φωτισμό και δικές τους μικρές ημιυπαίθριες αυλές, ενώ στο κέντρο τοποθετείται ο εκπαιδευτικός κήπος των παιδιών.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην προσβασιμότητα, με ποδηλατόδρομους, υπαίθρια και υπόγεια πάρκινγκ, προκειμένου να προσεγγίζεται από τους επισκέπτες, την τροφοδοσία και της βοηθητικές υπηρεσίες εξυπηρέτησης. Εξάλλου, στο δώμα του μεσαίου όγκου υπάρχει το roof garden εστιατόριο που μπορεί να λειτουργήσει ανεξάρτητα.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ