Πότε θα χιονίσει στην Κύπρο;

Σήμερα, ο καιρός θα είναι αρχικά μερικώς συννεφιασμένος και δεν αποκλείονται μεμονωμένες βροχές κυρίως στο βορειοδυτικό 1/5 του νησιού και ορεινά/ημιορεινά, σύμφωνα με το Kitasweather.

 


Article featured image
Article featured image

Οι νεφώσεις σταδιακά θα αυξηθούν από τα δυτικά και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες αναμένονται τοπικές βροχές και καταιγίδες, κυρίως για το δυτικό μισό του νησιού και ορεινά/ημιορεινά.

Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται σκόνη. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως δυτικοί, αρχικά ασθενείς μέχρι μέτριοι 2-4 μποφόρ, αλλά σύντομα θα ενισχυθούν στα 3-5 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν τα 6 μποφόρ στα προσήνεμα παράλια και ορεινά/ημιορεινά.

Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στους 2-4 βαθμούς πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει γύρω στους 21 βαθμούς στο εσωτερικό, 19 έως 20 στα δυτικά και βόρεια παράλια, 21 έως 23 στα ανατολικά και νότια παράλια και 7 στη Χιονίστρα.

Το βράδυ ο καιρός αναμένεται να είναι μερικώς έως κυρίως συννεφιασμένος με τοπικές βροχές, κυρίως στο βόρειο-βορειοδυτικό 1/3 του νησιού και ορεινά/ημιορεινά. Στα βόρεια παράλια δεν αποκλείεται και καταιγίδα. Στην περιοχή του Τροόδους αναμένεται χιονόπτωση από τα 1500μ περίπου και άνω, με χιονόστρωση και παγετό από τα 1700μ περίπου και άνω. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως βορειοδυτικοί μέτριοι έως ισχυροί 4-5 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν τα 6 ίσως και 7 μποφόρ στα προσήνεμα παράλια και ορεινά/ημιορεινά. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 10 βαθμούς στο εσωτερικό, 11 έως 13 στα παράλια και -1 στη Χιονίστρα.

Την Τετάρτη ο καιρός θα είναι άστατος με βροχές κατά διαστήματα σε αρκετές περιοχές. Στα νότια και ανατολικά παράλια δεν αποκλείεται και εκδήλωση καταιγίδας. Σε περίπτωση εκδήλωσης καταιγίδας αυτή θα συνοδεύεται από χαλάζι. Στα ορεινά πάνω από 1250μ περίπου θα σημειώνεται χιονόπτωση με χιονόστρωση πάνω από τα 1400μ περίπου. Στις βόρειες πλαγιές της οροσειράς του Τροόδους αναμένεται να είναι πιο πυκνή, η χιονόπτωση και χιονόστρωση θα είναι κατά 50-100μ πιο κάτω από τα υψόμετρα που προαναφέραμε.

Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως βόρειοι έως βορειοδυτικοί μέτριοι έως πολύ ισχυροί 4-6 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν τα 7-8 μποφόρ στα προσήνεμα παράλια και ορεινά/ημιορεινά. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στους 4-6 βαθμούς κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει γύρω στους 12 βαθμούς στο εσωτερικό, 13 έως 15 στα παράλια και -1 στη Χιονίστρα. Στα ορεινά πάνω από 1600μ θα επικρατεί παγετός καθ’ όλη την διάρκεια της μέρας.

Το βράδυ της Τετάρτης ο καιρός βελτιώνεται αλλά στο ανατολικό 1/3 του νησιού οι τοπικές βροχές θα συνεχίσουν. Στα ορεινά αναμένονται ακόμα λίγα χιόνια. Η συνολική βροχόπτωση από αυτό το σύστημα αναμένεται να κυμανθεί από 0.1-15 χιλιοστά περίπου. Οι μεγαλύτερες ποσότητες αναμένονται στα ορεινά. Η χιονόστρωση στον Όλυμπο αναμένεται να φτάσει τα 5-8 εκατοστά περίπου. Λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων το χιόνι θα παρασύρεται και δεν θα είναι ομοιόμορφη η στρώση.

Την Πέμπτη ο καιρός θα είναι ηλιόλουστος και ψυχρός. Στις υψηλότερες κορυφές του Τροόδους ο παγετός θα παραμένει καθ’ όλη την διάρκεια της μέρας. Η θερμοκρασία σημειώνει μικρή άνοδο σε σχέση με την Τετάρτη κυρίως λόγω απουσίας νεφώσεων. Οι άνεμοι εξασθενούν.

Την Παρασκευή και Σαββατοκύριακο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Η θερμοκρασία σημειώνει σταδιακή άνοδο και θα κυμαίνεται κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία Κύπρου:

Ψυχρή αέρια µάζα αρχίζει να επηρεάζει προοδευτικά την περιοχή από απόψε.

Σήµερα, αρχικά, θα παρατηρούνται ψηλές νεφώσεις, ενώ στην ατµόσφαιρα πιθανό να παρατηρείται αραιή σκόνη. Σύντοµα, αυξηµένες νεφώσεις αναµένεται να δώσουν µεµονωµένες βροχές, αρχικά στα δυτικά και βόρεια, ενώ αργότερα µεµονωµένες, ελαφρές κυρίως, βροχές θα σηµειωθούν και σε άλλες περιοχές. Οι άνεµοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, αρχικά ασθενείς µέχρι µέτριοι, 3 µε 4 µποφόρ, σταδιακά µέτριοι µέχρι ισχυροί, 4 µε 5 Μποφόρ, και τοπικά το απόγευµα πολύ ισχυροί 6 µποφόρ. Η θάλασσα θα είναι αρχικά λίγο ταραγµένη, αλλά σύντοµα θα καταστεί λίγο ταραγµένη µέχρι ταραγµένη και στα προσήνεµα παράλια το απόγευµα, ταραγµένη. Η θερµοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 19 βαθµούς στο εσωτερικό, γύρω στους 21 στα νότια και ανατολικά παράλια, γύρω στους 20 στα δυτικά και βόρεια παράλια και στους 13 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά.

Απόψε τοπικά αυξηµένες νεφώσεις αναµένεται να δώσουν µεµονωµένες βροχές, κυρίως στα δυτικά, στα βόρεια και στα ορεινά. Στις ψηλότερες κορυφές του Τροόδους ενδέχεται να πέσει χιόνι ή χιονόνερο. Οι άνεµοι θα πνέουν δυτικοί ως βορειοδυτικοί, µέτριοι µέχρι ισχυροί, 4 µε 5 µποφόρ και παροδικά στα προσήνεµα παράλια µέχρι πολύ ισχυροί, 5 µε 6 µποφόρ. Η θάλασσα θα είναι στα δυτικά και βόρεια παράλια ταραγµένη µέχρι κυµατώδης, στα νότια παράλια ταραγµένη και στα ανατολικά παράλια λίγο ταραγµένη µέχρι ταραγµένη. Η θερµοκρασία θα πέσει στους 5 βαθµούς στο εσωτερικό, στους 14 στα δυτικά, γύρω στους 12 στα υπόλοιπα παράλια και στους 2 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά όπου τοπικά πιθανό να σχηµατιστεί παγετός.

Την Τετάρτη, ο καιρός θα είναι µερικώς συννεφιασµένος και κατά διαστήµατα κυρίως συννεφιασµένος µε τοπικές βροχές και πιθανό µεµονωµένες καταιγίδες. Στα ορεινά αναµένεται χιονόπτωση. Η θερµοκρασία θα σηµειώσει αισθητή πτώση.

Την Πέµπτη και την Παρασκευή, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Η θερµοκρασία θα σηµειώσει σταδιακά άνοδο.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ