Η εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Λευκόνοικο «έκρυβε» πολύτιμα ευρήματα

Ως θαύμα και ευλογία, χαρακτηρίζουν αυτό που συνέβη πρόσφατα στην Εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, στο κατεχόμενο Λευκόνοικο, όσοι εργάζονται για την αναστήλωση της εκκλησίας.

Η σημαντική αυτή εκκλησία – μνημείο, το οποίο κινδύνευε να καταρρεύσει λόγω της εγκατάλειψης, εδώ και λίγο καιρό βρίσκεται σε διαδικασία αναστήλωσης και συντήρησης, υπό την επίβλεψη της Τεχνικής Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Στη διαδικασία αυτή, οι άνθρωποι που εργάζονται στην εκκλησία, αποκάλυψαν πρόσφατα, σημαντικά στοιχεία που εμπλουτίζουν όχι μόνο τον πολιτισμό, αλλά και την ιστορία της Κύπρου.

 


Article featured image
Article featured image

Συγκεκριμένα, πέραν των ήδη γνωστών τοιχογραφιών του 1926, αλλά και του 1958, η τεχνική επιτροπή έφερε στο φως τοιχογραφίες του 16ου αιώνα, αλλά και βυζαντινές του 12ου αιώνα, ενώ πηγές αναφέρουν πώς δεν αποκλείεται να αποκαλυφθούν και άλλα σημαντικά ευρήματα, όσο προχωρούν οι διαδικασίες.

Ο Τάκης Χατζηδημητρίου, ο Ελληνοκύπριος επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής, σε προσωπική ανάρτηση που έκανε στο facebook αποκάλυψε το γεγονός, προσθέτοντας μάλιστα φωτογραφικό υλικό που είχε στη διάθεση του ο Ali Tuncay, επικεφαλής της Επιτροπής από πλευράς Τουρκοκυπρίων.







Διαβάστε αυτούσιο το post

Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ στο Λευκόνοικο. Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μαζί μπορούμε να κάνουμε το θαύμα.

Φίλες και φίλοι,

Συμβαίνουν και θαύματα, φτάνει να γίνεται δουλειά και να μη υποχωρεί κανείς μπροστά στις δυσκολίες. Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ στο Λευκόνοικο, μια σημαντική εκκλησία που κινδύνευε να καταρρεύσει, όχι μόνο σώζεται με τα έργα συντήρησης που τώρα κάνει η Τεχνική Επιτροπή, αλλά και αποκαλύπτει νέα άγνωστα, μέχρι της στιγμής, στοιχεία που πλουτίζουν τον πολιτισμό και την ιστορία της Κύπρου.

Πέραν των γνωστών τοιχογραφιών, του 1926 και του 1958, ανακαλύφθηκαν παλαιότερες που μας παίρνουν πίσω στον 12ο αιώνα. Βρέθηκαν τοιχογραφίες του 16ου αιώνα κι άλλες ακόμη παλαιότερες , βυζαντινές, του 12ου αιώνα. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν κι άλλα ευρήματα, που να πλουτίζουν ακόμη περισσότερο την ιστορία της Κύπρου. Το μνημείο με τα διάφορα αρχιτεκτονικά του χαρακτηριστικά, φράγκικα, βυζαντινά και μεταγενέστερα, αποτελεί μαρτυρία σύνθεσης πολιτιστικών χαρακτηριστικών όπως αφομοιώθηκαν από τον Κυπριακό λαό.

Ευχαριστώ τον Ali Tuncay όχι μόνο για τις φωτογραφίες, αλλά και για τη βοήθεια και την ωραία συμπόρευση που είχαμε μέχρις ότου φθάσουμε στο σημερινό σημείο. Αυτές είναι οι χαρές και η αποζημίωση για τους κόπους, που όλα τα μέλη της ΤΕ Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι, εθελοντικά καταβάλλουμε.

Συγχαίρουμε ακόμη τον συντηρητή πάτερ Κυριάκο, για τη υπέροχη εργασία του. Ευχαριστούμε την Tiziana Zennaro του UNDP-PFF και την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη χρηματοδότηση. Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μπορούμε να κάνουμε το θαύμα όταν συνεργαζόμαστε. ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΦΕΡΝΟΥΜΕ ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ. ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΜΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ. ΑΣ ΑΡΠΑΞΟΥΜΕ ΜΕ ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ