5 Κύπριοι Vegan μιλούν στη CITY

Πολλοί μπορεί να τους θεωρούν «παράξενους» ή και να κριτικάρουν τον τρόπο ζωής τους. Η αλήθεια είναι πως οι Vegan ολοένα και αυξάνονται στην χώρα μας και η στάση τους προς τη ζωή όχι μόνο δεν θα έπρεπε να ενοχλεί κανέναν αλλά ίσως να έπρεπε κάποιος να αναρωτηθεί και την ιδεολογία που αυτή κουβαλά.

 


Article featured image
Article featured image

Ο βιγκανισμός, πέραν του διατροφικού τρόπου ζωής και την αποχή απ’ το κρέας και τα ζωϊκά παράγωγα, προτάσσει και μία ευρύτερη οικολογική και πολιτισμική προσέγγιση.

Εντοπίσαμε 5 παιδιά ταγμένα στον βιγκανισμό και μεταφέρουμε τις ιδέες και τον τρόπο σκέψης τους.

«Πώς αποφάσισες να γίνεις vegan;», «τι δεν τρως;», «τι τρως;», «χρειάζεσαι οποιαδήποτε συμπληρώματα;», «υπάρχει ιδεολογικό κομμάτι πίσω από αυτόν τον τρόπο ζωής;», «σε ενοχλεί η μυρωδιά απ’ το κρέας;», είναι μερικά από τα ερωτήματα που τους θέσαμε και οι απαντήσεις έχουν σίγουρα ενδιαφέρον.


Από μικρά μας μαθαίνουν να αγαπάμε και να προστατεύουμε τον σκύλο αλλά να τρώμε το γουρούνι. Μπορεί τα ζώα να μην έχουν το ίδιο διανοητικό επίπεδο με τους ανθρώπους, ωστόσο υποφέρουν και πονάνε το ίδιο.


ΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ ΣΤΕΦΑΝΙΑ, NUTRITION HEALTH COACH & HYPNOTHERAPIST  

Πώς αποφάσισες να γίνεις vegan;

Είδα ένα ντοκιμαντέρ, το «Earthlings» και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα θυμήθηκα ότι οι άνθρωποι δεν είναι εδώ για να βασανίζουν αλλά για να ζουν ειρηνικά με όλα και με όλους. Μέσα σε μία νύχτα, άδειασα το ψυγείο μου και έγινα vegan.

Τι δεν τρώει ένας vegan;

Δεν τρώει τίποτα που να έχει σχέση με ζώα ή εκμετάλλευση ζώων: σάρκα και οστά,  γαλακτοκομικά, αυγά και μέλι. Επίσης δεν χρησιμοποιεί προϊόντα που δοκιμάζονται σε ζώα όπως καλλυντικά και φάρμακα. Δεν φορά δέρμα ζώου, γούνα ή μεταξωτά υλικά.

Τι περιλαμβάνει διατροφικά μία χαρακτηριστική ημέρα;

Φρέσκα εποχιακά βιολογικά φρούτα και λαχανικά, ξηρούς καρπούς. Η δική μου διατροφή είναι ομοχορτοφαγική. Αλλά για όλους όσοι είναι απλά χορτοφάγοι, η λίστα είναι τεράστια και οι συνταγές που φτιάχνουμε μαγικές.


Αισθάνεται από μακριά κάτι που περιέχει πτώμα ή βάσανο.


Χρειάζονται οποιαδήποτε συμπληρώματα γι’ αυτού του τύπου την διατροφή;

Όταν τρώμε υγιεινά και τηρούμε τους κανόνες της γης, είμαστε στη φύση, στον ήλιο, έχουμε επαφή με το χώμα και ασκούμε το σώμα μας, όχι, δεν χρειαζόμαστε. Αν χάσουμε την επαφή με την φύση τότε η βιταμίνη B12 είναι κάτι που μπορούμε να πάρουμε συμπληρωματικά. Υπάρχουν vegan που δεν έχουν ενδιαφέρον για την υγεία και τρώνε το λεγόμενο junk food και μερικές φορές έχουν ελλείψεις Fe και Ca. Πολύ πιθανόν να τα είχανε και ως κρεατοφάγοι. Με μία σωστή διατροφή και αυτό αντιμετωπίζεται.

Θα πρότεινες σε κάποιον να ξεκινήσει ως vegetarian και μετά να ακολουθήσει την vegan διατροφή;

Βέβαια, εξαρτάται από την περίπτωση. Είμαι Health Coach και πολύς κόσμος θέλει να κάνει την αλλαγή και να τερματίσει ένα μέρος των βασάνων των ζώων και να έχει μία καλύτερη, υγιεινή ζωή.

Υπάρχει ιδεολογικό κομμάτι πίσω από αυτόν τον τρόπο ζωής; Επεκτείνεται και άλλου;

Όχι με την έννοια της θρησκείας. Ο βιγκανισμός είναι τρόπος ζωής. Βασίζεται στην ισότητα όλων των ζωντανών, στον σεβασμό, την αγάπη και την ειρήνη για την ίδια την ζωή.

Σε ενοχλεί η μυρωδιά απ’ το κρέας ή όταν βλέπεις άλλους να τρώνε γαλακτοκομικά για παράδειγμα;

Ναι, η μυρωδιά μου θυμίζει καμένο πτώμα και επίσης μου θυμίζει αυτό που ήμουν πριν ξυπνήσω ως άνθρωπος. Όταν βλέπω άλλα άτομα να καταναλώνουν κρέας ή γαλακτοκομικά βλέπω στην ουσία βάσανο, και είναι ενοχλητικό διότι πλέον υπάρχει τόση ενημέρωση που αναρωτιέμαι για πόσο ακόμα. Όμως το καταλαβαίνω και γίνομαι η φωνή των ζώων, μιλάω με σεβασμό και γνώσεις για αυτά τα θέματα και ο κόσμος ανταποκρίνεται.

Έτυχε ποτέ να φας είτε κατά λάθος είτε ηθελημένα κάτι που δεν εμπίπτει στην παρούσα διατροφή σου;

Όχι, ποτέ. Είμαι πολύ προσεκτική και με τον χρόνο οι αισθήσεις που αποκτά ένας βίγκαν είναι τεράστιες. Αισθάνεται από μακριά κάτι που περιέχει πτώμα ή βάσανο. Αλλάζουν οι γεύσεις μας, οι μυρωδιές, οι αισθήσεις. Αυξάνονται.  

 

 

ΚΥΠΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ 

Πώς αποφάσισες να γίνεις vegan;

Η απόφαση ήταν πολύ απλή και εύκολη. Το έκανα γιατί κανένας δεν έχει δικαίωμα να καταπατεί τα δικαιώματα των άλλων, γιατί τα ζώα δεν γεννήθηκαν για να υπηρετούν τον άνθρωπο και σίγουρα δεν είναι παραγωγικές μηχανές προϊόντων, αλλά υπέροχες, μοναδικές οντότητες με δικαίωμα στη ζωή και την ελευθερία, όπως όλοι μας.

Τι δεν τρώει ένας vegan;

Δεν τρώει τα κορμιά των ζώων ούτε πίνει το γάλα, με το οποίο οι μητέρες πρέπει να μεγαλώσουν τα μικρά τους και δεν καταναλώνει γενικά τίποτα που προέρχεται από ζώα. Επίσης δεν φοράει ζώα και δεν χρησιμοποιεί προϊόντα που δοκιμάστηκαν σε πειραματόζωα.

Τι περιλαμβάνει διατροφικά μία χαρακτηριστική ημέρα;

Τα πάντα εκτός από βία, αίμα και φόνο. Περιλαμβάνει φρούτα, δημητριακά, ξηρούς καρπούς, όσπρια, λαχανικα... Παστίτσιο, μουσακά, κεφτέδες, κουπέπια (ντολμαδάκια), μακαρόμια με κιμά, πίτσες... όλα φυτικά. Επιλογές στη διατροφή υπάρχουν πάμπολλες. Φτάνει να υπάρχει αγάπη. Και όπου υπάρχει σφαγή, δεν υπάρχει αγάπη, αλλά κακία.

Χρειάζονται οποιαδήποτε συμπληρώματα γι’ αυτού του τύπου την διατροφή;

Όχι. Αν και πάντα μπορεί να υπάρξει έλλειψη βιταμινών ή ιχνοστοιχείων. Αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με τη χορτοφαγική διατροφή. Όλοι γνωρίζουμε ότι πάρα πολλοί άνθρωποι που τρέφονται συμβατικά, έχουν διατροφικές ελλείψεις και ζουν με χάπια για διάφορες ασθένειες. Είναι γενικώς αποδεκτό ότι τα φρούτα και τα λαχανικά κάνουν μόνο καλό και ότι συμβάλλουν στην πρόληψη και θεραπεία πολλών ασθενειών.


Επιλογές στη διατροφή υπάρχουν πάμπολλες. Φτάνει να υπάρχει αγάπη.


Θα πρότεινες σε κάποιον να ξεκινήσει ως vegetarian και μετά να ακολουθήσει την vegan διατροφή;

Όχι, γιατί δεν μου αρέσει ποτέ να προτείνω τη μισή αλήθεια.

Υπάρχει ιδεολογικό κομμάτι πίσω από αυτόν τον τρόπο ζωής; Επεκτείνεται και άλλου;

Βασικά υπάρχει μόνο το ιδεολογικό κομμάτι. Ο βεγκανισμός είναι η φιλοσοφία της μη βίας προς κανένα. Αγάπη, σεβασμός ειρήνη, δικαιοσύνη. Αν τρως τον άλλον, δεν γίνεται και να τον αγαπάς, δεν είναι δυνατόν να τον σέβεσαι, δεν του φέρεσαι ούτε ειρηνικώς ούτε δίκαίως. Η χορτοφαγική διατροφή είναι απόρροια της ιδεολογίας.

Σε ενοχλεί η μυρωδιά απ’ το κρέας ή όταν βλέπεις άλλους να τρώνε γαλακτοκομικά για παράδειγμα;

 Όπως θα με ενοχλούσε να τρώνε δίπλα μου παιδάκια, έτσι με ενοχλεί να τρώνε και ζωάκια. Γιατί για εμένα τα ζώα είνα τα μικρά μου αδελφάκια. Άρα δεν δέχομαι με κανένα τρόπο να είμαι εκεί όταν τα κορμάκια τους είναι διαμελισμένα σε τραπέζια. Τα ζώα θέλω να τα βλέπω ζωντανά και χαρούμενα.

Έτυχε ποτέ να φας είτε κατά λάθος είτε ηθελημένα κάτι που δεν εμπίπτει στην παρούσα διατροφή σου;

Προσέχω αρκετά. Και ρωτώ πριν αγοράσω κάτι. Ηθελημένα δεν θα το έκανα ποτέ!

 

 

ΕΛΕΝΗ ΡΟΔΟΣΘΕΝΟΥΣ, ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ 

Πώς αποφάσισες να γίνεις vegan;

Κατά την διάρκεια των σπουδών μου διάβαζα άρθρα που αφορούσαν στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και πως η κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντωνεπιδρά σε αυτό. Παράλληλα παρακολουθούσα ομιλίες των GaryYourofsky και JamesAspey (Ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων) οι οποίες παρουσιάζουν μεσκληρές αλλά αληθινές σκηνές την πραγματικότητα πίσω από τις βιομηχανίες κρέατος, γαλακτοκομικών προϊόντων, αυγών, δέρματος. Συγχρόνως αναφέρει το πως καταφέρνουν να παραπλανούν το κοινό ενισχύοντας τη σημαντικότητα αυτών των «προϊόντων»(π.χ. γάλα για γερά κόκκαλα).

Τι δεν τρώει ένας vegan;

Η ερώτηση αυτή με χαροποιεί ιδιαίτερα αφού συνηθίζεται να διατυπώνεται ως «Τι έχει απομείνει για να φας;» Ένας άνθρωπος ο οποίος έχει κάνει τη σύνδεση αυτού που τρώει με το πώς έχει φτάσει στο πιάτο του επιλέγει να αποφεύγει την κατανάλωση κρέατος, ψαριού, γαλακτοκομικών προϊόντων, αυγών, μελιού, ζελατίνηςκαθώς και άλλων τροφών οι οποίες τα περιλαμβάνουν. Δεν είναι ότι δεν μπορεί να καταναλώσει τα παραπάνω απλά συνειδητά επιλέγει να μην το κάνει αφού αναγνωρίζει το μερίδιο ευθύνης που έχει αν συμμετάσχει στην κατανάλωση τους.

Τι περιλαμβάνει διατροφικά μία χαρακτηριστική ημέρα;

Μια δική μου μέρα περιλαμβάνει φρούτα, ξηρούς καρπούς, βρώμη, όσπρια, λαχανικά, φυτικό γιαούρτι/γάλα και μαύρη σοκολάτα. Τόσο τα ενδιάμεσα όσο και τα κυρίως γεύματα μου προέρχονται από συνδυασμούς των πιο πάνω τροφών κάνοντας έτσι τα πιάτα πρωτότυπα σε γευστικό αλλά και οπτικό επίπεδο. Δεν είναι μόνο ο συνδιασμός των πιο πάνω φαγητών αλλά και οι διάφοροι τρόποι μαγειρέματος που τα κάνουν τόσο γευστικά και που διαφέρουν από τα κοινά πιάτα που έχουμε συνηθίσει στη Κύπρο. 

Χρειάζονται οποιαδήποτε συμπληρώματα γι’ αυτού του τύπου την διατροφή;

Αρχικά το veganism δεν είναι ένας τρόπος διατροφής. Είναι η συνειδητή επιλογή ενός συγκεκριμένου τρόπου ζωής. Ένας γενικός ορισμός που δίνεται στη διατροφή που ακολουθεί ένας vegan είναι η plant-based diet. Πολλές μελέτες δίνουν έμφαση στην Βιταμίνη Α, Βιταμίνη D και τη Βιταμίνη Β12. Ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή που συμπεριλαμβάνει καρότα, γλυκοπατάτες και άλλα πορτοκαλόχρωμα λαχανικά παρέχουμε στον οργανισμό μας επαρκή ποσότητα β-καροτίνης όπου στο σώμα μας μετατρέπεται σε βιταμίνη A ενισχύοντας την υπάρχουσα παραγωγή της. Όσο αφορά στη Βιταμίνη D είμαστε τυχεροί αφού ζούμε σε ένα νησί όπου περισσότερους από οκτώ μήνες είναι καλοκαίρι και μόνο 10 λεπτά στον ήλιο είναι αρκετά να καλύψουν τις ημερήσιες ανάγκες μας. Τέλος, η περιβόητη Βιταμίνη Β12. Η Β12 επι τον πλείστον χορηγείται στα ζώα και εμείς στη συνέχεια τη λαμβάνουμε έμμεσα μέσω της κατανάλωσης κρέατος. Ένας vegan μπορεί να λάβει άμεσα την Β12 με τα συμπληρώματα. Επίσης έρευνες έχουν δείξει πως και ένα άτομο το οποίο τρώει κρέας μπορεί να έχει χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12, οπότε καλό θα ήταν όλοι να ελέγχουμε τα επίπεδα αυτής της βιταμίνης και όποτε χρειάζεται να καλύπτουμε τις ανάγκες μας με συμπληρώματα.


Από μικρά μας μαθαίνουν να αγαπάμε και να προστατεύουμε τον σκύλο αλλά να τρώμε το γουρούνι.


Θα πρότεινες σε κάποιον να ξεκινήσει ως vegetarian και μετά να ακολουθήσει την vegan διατροφή;

Έχω γνωρίσει άτομα που το πήγαν σταδιακά όπως και εγώ αλλά και άτομα που έκαναν άμεσα την αλλαγή. Πολλοί κράτησαν αυτόν τον τρόπο ζωής και άλλοι όχι. Η διαφορά ανάμεσα σε αυτούς που συνεχίζουν είναι η θέληση και η σωστή έρευνα και ενημέρωση επί του θέματος.

Υπάρχει ιδεολογικό κομμάτι πίσω από αυτόν τον τρόπο ζωής; Επεκτείνεται και άλλου;

Εννοείται. Στην αρχή μίλησα για τον GaryYourofsky ο οποίος αναφέρει πως τα άτομα που έχουν βιώσει καταστάσεις υποδούλωσης, σεξισμού και ανισότητας δικαιωμάτων είναι σε θέση να αισθανθούν σε μεγαλύτερο βαθμό αυτά που νιώθουν και υποφέρουν τα ζώα και κάνουν πιο εύκολα τη σύνδεση. Ο σπισισμός (Speciesism) το να θεωρούμε δηλαδή ένα είδος ανώτερο από όλα τα υπόλοιπα όντα αποτελεί τη βάση αυτής της ανισότητας. Από μικρά μας μαθαίνουν να αγαπάμε και να προστατεύουμε τον σκύλο αλλά να τρώμε το γουρούνι. Μεγαλώνουμε σε ενήλικες που αποδεχόμαστε τους ομοίους μας nα καταδικάζουμε το διαφορετικο και ξάχνουμε να βρούμε τι πήγε στραβά.

Σε ενοχλεί η μυρωδιά απ’ το κρέας ή όταν βλέπεις άλλους να τρώνε γαλακτοκομικά για παράδειγμα;

Με ενοχλεί και με λυπεί παράλληλα τόσο η μυρωδιά όσο και η θέα του κρέατος. Παρ’ όλα αυτά δεν αποφεύγω τις κοινωνικές συναντήσεις διότι τις περισσότερες φορέςαρχίζει μια συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα και αυτό βοηθάει τόσο εμένα να δω πως σκέφτονται οι άλλοι ενώ παράλληλα οι συνομιλητές μου ενημερώνονται μειώνοντας έτσι την παραφιλολογία γύρω από το θέμα αυτό.  Επίσης, φαίνεται πως καιρό με το καιρό γίνονται πιο δεχτικοί στο να δοκιμάσουν αυτόν τον «ακραίο» τρόπο ζωής.

Έτυχε ποτέ να φας είτε κατά λάθος είτε ηθελημένα κάτι που δεν εμπίπτει στην παρούσα διατροφή σου;

Ναι, μου έχει τύχει να παραγγείλω σαλάτα που στη σάλτσα της από βαλσάμικο ξύδι περιείχε μαγιονέζα.

 

 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΙΑΓΚΟΥ, ΠΩΛΗΣΕΙΣ & ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΠΕΛΑΤΩΝ  

Πώς αποφάσισες να γίνεις vegan;

Λόγω της ενασχόλησης μου με τη γυμναστική και με τη διατροφή, πριν από πέντε περίπου χρόνια αποφάσισα να δοκιμάσω για μια εβδομάδα την αποχή από το κρέας. Αισθανόμουν ευεξία, η εβδομάδα έγινε μήνας, ο μήνας εξάμηνο, στην πορεία παρακολούθησα το “Forks over knives” και το “Meet your Meat” και συνεχίζω ακάθεκτος.

Τι δεν τρώει ένας vegan;

Οτιδήποτε έχει ζωική προέλευση.

Τι περιλαμβάνει διατροφικά μία χαρακτηριστική ημέρα;

Περιλαμβάνει κανονικά γεύματα, πρωινό-μεσημεριανό-βραδυνό. Γάλα αμυγδάλου ή καρύδας, δημητριακά, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ζυμαρικά.


Τα ζώα μπορεί να μην έχουν το ίδιο διανοητικό επίπεδο με τους ανθρώπους, ωστόσο υποφέρουν και πονάνε το ίδιο.


Χρειάζονται οποιαδήποτε συμπληρώματα γι’ αυτού του τύπου την διατροφή;

Προσωπικά δεν χρειάζομαι, έκανα πρόσφατα αιματολογικές εξετάσεις και ήταν πολύ καλές, ωστόσο το μόνο συμπλήρωμα που μπορεί να χρειαστεί κάποιος είναι η βιταμίνη Β12 που χορηγείται στα ζώα μέσω της τροφής τους και δεν βρίσκεται από μόνη της στη φύση. Αν δεν τρέφεται με φαγητά εμπλουτισμένα με Β12 ( γάλα αμυγδάλου/καρύδας, διατροφική μαγιά, δημητριακά κ.α.) είναι καλύτερα να πάρει κάποιο συμπλήρωμα.

Θα πρότεινες σε κάποιον να ξεκινήσει ως vegetarian και μετά να ακολουθήσει την vegan διατροφή;

Ο καθένας μπορεί να ξεκινήσει όπως ο ίδιος αισθάνεται άνετα, αρκεί να ξεκινήσει με αποφασιστικότητα και κίνητρο να βελτιώσει τις καθημερινές διατροφικές συνήθειες. Παρά να καταπιεστεί κάποιος και στο τέλος να σταματήσει την προσπάθεια καλύτερα να μην είναι πολύ αυστηρός και να το πάρει σιγά σιγά. Το γάλα και η λακτόζη γενικότερα επιβαρύνουν τον οργανισμό μας το ίδιο ή και περισσότερο από το κρέας αλλά για πολλούς αποτέλεσε το πρώτο βήμα για τη vegan διατροφή.

Υπάρχει ιδεολογικό κομμάτι πίσω από αυτόν τον τρόπο ζωής; Επεκτείνεται και άλλου;

Το ιδεολογικό κομμάτι αφορά την απελευθέρωση των ζώων από τα βασανιστήρια και το συνεχόμενο μακελειό που δέχονται καθημερινα από τον άνθρωπο και την ειρηνική μας συμβίωση. Τα ζώα μπορεί να μην έχουν το ίδιο διανοητικό επίπεδο με τους ανθρώπους, ωστόσο υποφέρουν και πονάνε το ίδιο. Επίσης η καταναλωση ζώων και ζωικών παραγώγων συμβάλλει σημαντικά στο φαινόμενο του θερμοκηπίου με τις τεράστιες εκπομπές μεθανίου απο τα σφαγεία και τα εκτροφεία ζώων, οπότε αυτος ο τρόπος ζωής συμβάλλει στην καταπολέμηση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής.

Σε ενοχλεί η μυρωδιά απ’ το κρέας ή όταν βλέπεις άλλους να τρώνε γαλακτοκομικά για παράδειγμα;

Δεν με ενοχλούν οι μυρωδιές, απλά με στεναχωρεί να βλέπω δικούς μου ανθρώπους να επιβαρύνουν τον οργανισμό τους και την υγεία τους λόγω άγνοιας.

Έτυχε ποτέ να φας είτε κατά λάθος είτε ηθελημένα κάτι που δεν εμπίπτει στην παρούσα διατροφή σου;

Σίγουρα έχει τύχει, ειδικά σε εστιατόρια που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ακριβώς τι περιέχει η κάθε συνταγή και πιάτο. Ηθελημένα έχει τύχει σε πολύ ειδική περίσταση να φάω θαλασσινά.

 

 

ΜΑΡΙΑ ΣΙΑΚΑΛΛΗ, ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΡΙΑ 

Πώς αποφάσισες να γίνεις vegan;

Όταν πριν από 9 χρόνια επέστρεψα στην Κύπρο, είχα υιοθετήσει το πρώτο μου σκυλάκι και είχα αρχίσει να ασχολούμαι με την διάσωση αδέσποτων σκύλων μέσω φιλοζωικών ομάδων. Μια μέρα δεχτήκαμε ένα τηλεφώνημα από κατοίκους Λευκωσίας, οι οποίοι μας παρακάλεσαν να πάμε στη γειτονιά τους και να μαζέψουμε τους αδέσποτους σκύλους γιατί οι Κινέζοι κάτοικοι της γειτονιάς του μάζευαν για να τους φάνε. Όπως ήταν φυσικό είχαμε σοκαριστεί και ασκήσαμε έντονη κριτική για το γεγονός. Ήταν εκείνη την ημέρα που συνειδητοποίησα ότι από την στιγμή που εγώ έτρωγα κρέας δεν είχα δικαίωμα να κατηγορήσω κάποιον που έκανε το ίδιο και ότι το γεγονός ότι αυτοί έτρωγαν σκύλο και εγώ όχι ήταν καθαρά θέμα κουλτούρας. Ήταν η μέρα που ξύπνησα και κατάλαβα ότι το να τρώω κρέας σημαίνει ότι τρώω ένα ζώο και άρα είμαι υπεύθυνη για την δολοφονία του. Ήταν η μέρα που έγινα χορτοφάγος. Μετά από μερικά χρόνια όταν φρόντισα πλέον να ενημερωθώ για την βιομηχανία γάλακτος, συνειδητοποίησα ότι με το να καταναλώνω γάλα ή γαλακτοκομικά προϊόντα αυτό σήμαινε την εκμετάλλευση αθώων ζώων, τα οποία κρατάμε σε συνθήκες αιχμαλωσίας για να τους κλέβουμε το γάλα που παράγουν για τα μωρά τους, όπως ακριβώς παράγει μία γυναίκα για το βρέφος της. Συνειδητοποίησα ότι για να καταναλώνω εγώ γάλα, ένα μικρό ζώο έπρεπε να δολοφονηθεί… κατάλαβα τι πραγματικά σημαίνει το «αρνάκι γάλακτος». Η συνείδηση μου και η ηθική μου δεν μου επέτρεπαν πλέον να είμαι μέτοχος σε αυτό το σύστημα και αυτή την θηριωδία. Έγινα vegan γιατί θέλω κάθε μέρα να έχω ήσυχη την συνείδηση μου ότι κανένα πλάσμα δεν βασανίστηκε ή δολοφονήθηκε για την δική μου ικανοποίηση.

Τι δεν τρώει ένας vegan;

Kανένα ζώο και κανένα ζωικό προϊόν.

Τι περιλαμβάνει διατροφικά μία χαρακτηριστική ημέρα;

Η vegan διατροφή παρά την αντίληψη ότι είναι μια περιορισμένη διατροφή, στην πραγματικότητα είναι πολύ πλούσια. Περιλαμβάνει ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι, πατάτες, λαχανικά, όσπρια, φρούτα, ξηρούς καρπούς, δημητριακά αλλά και τα παράγωγα τους. Υπάρχουν πολλές νόστιμες και εύκολες συνταγές. Για την ακρίβεια η μεσογειακή κουζίνα είναι γεμάτη με αυτές. Επίσης είναι πολύ εύκολο κάποιος να βρει vegan πίτσα, τυρί, γάλα, αλλαντικά, σνίτσελ, μπέργκερς και πολλά άλλα.

Χρειάζονται οποιαδήποτε συμπληρώματα γι’ αυτού του τύπου την διατροφή;

Όταν η vegan διατροφή είναι ισορροπημένη δεν χρειάζονται συμπληρώματα. Αυτά θα τα χρειαστεί κάποιος που δεν φροντίζει η διατροφή του να περιλαμβάνει όλα τα αναγκαία συστατικά, αλλά αυτό ισχύει για όλους και όχι μόνο για τους vegan.

Θα πρότεινες σε κάποιον να ξεκινήσει ως vegetarian και μετά να ακολουθήσει την vegan διατροφή;

Θα πρότεινα σε κάποιον να ξεκινήσει κατευθείαν την vegan διατροφή, δεν υπάρχει λόγος κάποιος να γίνει πρώτα χορτοφάγος και αυτή μου η αντίληψη πηγάζει από την προσωπική μου εμπειρία.

Υπάρχει ιδεολογικό κομμάτι πίσω από αυτόν τον τρόπο ζωής; Επεκτείνεται και άλλου;

Ο vegan τρόπος ζωής δεν αφορά μόνο την διατροφή. Με λίγο ψάξιμο είναι εύκολο κάποιος να αντιληφθεί ότι η απάνθρωπη εκμετάλλευση των ζώων επεκτείνεται σε πολλούς τομείς και όχι μόνο στην διατροφή. Όταν κάποιος γίνει vegan ακριβώς γιατί θέλει να προστατέψει τα ζώα και να σεβαστεί την ύπαρξη τους, σταματάει να αγοράζει και να καταναλώνει προϊόντα τα οποία είναι φτιαγμένα ή περιλαμβάνουν ζωικά προϊόντα και προϊόντα για τα οποία δοκιμάστηκαν σε ζώα. Είναι τεράστια η βιομηχανία η οποία βασανίζει, φυλακίζει και δολοφονεί ζώα για το κέρδος της. Οι vegan έχουν αντιληφθεί ότι δεν είναι μόνο για τον άνθρωπο και τα δικαιώματα του που πρέπει να παλεύουμε αλλά για όλα τα πλάσματα του πλανήτη.

Σε ενοχλεί η μυρωδιά απ’ το κρέας ή όταν βλέπεις άλλους να τρώνε γαλακτοκομικά για παράδειγμα;

Δυστυχώς το να καθίσω σε ένα τραπέζι και στα πιάτα να υπάρχουν μαγειρεμένα δολοφονημένα ζώα είναι μέρος της καθημερινότητας μου. Βλέπετε ακόμα είναι πολλοί αυτοί που είναι σε άρνηση για το τι πραγματικά κάνουν όταν τρώνε κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα. Φυσικά και με ενοχλεί, όπως θα με ενοχλούσε αν στο τραπέζι κακοποιούνταν ένας άνθρωπος. Ο σεβασμός και η αγάπη για την ζωή και την ύπαρξη για μένα δεν περιορίζεται στον άνθρωπο.


 Έγινα vegan γιατί θέλω κάθε μέρα να έχω ήσυχη την συνείδηση μου ότι κανένα πλάσμα δεν βασανίστηκε ή δολοφονήθηκε για την δική μου ικανοποίηση.


Έτυχε ποτέ να φας είτε κατά λάθος είτε ηθελημένα κάτι που δεν εμπίπτει στην παρούσα διατροφή σου;

Είμαι πολύ προσεχτική στο τι τρώω. Ηθελημένα δεν έτυχε ποτέ να φάω ζώο ή ζωικά παράγωγα. Όταν συνειδητοποιήσω ότι σε κάτι που μόλις έφαγα υπήρχε ζωικό παράγωγο, τότε νιώθω αηδία και υπενθυμίζω στον εαυτό μου ότι πρέπει να είμαι πιο προσεχτική με τα προϊόντα της αγοράς. Δεν είναι ότι δεν μου αρέσει η γεύση, ίσα ίσα που το τυρί είναι κάτι που αγαπούσα πολύ. Αλλά η συνείδηση μου και η φιλοσοφία μου για την ζωή δεν μου επιτρέπουν την ικανοποίηση μου όταν αυτή είναι εις βάρος κάποιας άλλης ύπαρξης.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ