Σάλος με πίνακα ζωγραφικής που απεικονίζει τον Μακάριο

Ζωγραφικός πίνακας Τουρκοκύπριας που έχει ως θέμα τον Μακάριο και ο οποίος εκτίθεται στον πολυχώρο πολιτισμού «Παλιά Ηλεκτρική», στην Πάφο, στο πλαίσιο έκθεσης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, προκαλεί αντιδράσεις.

 


Article featured image
Article featured image


«Εμφανής η προσπάθεια της Τουρκοκύπριας δημιουργού να αποδομήσει τον Εθνάρχη Μακάριο» δηλώνει ο πρόεδρος του Ιστορικού Πολιτιστικού Κέντρου Εθνάρχη Μακαρίου Παναγιάς.


Συγκεκριμένα, ο πίνακας απεικονίζει τον Μακάριο σε μια από τις γνώριμες μορφές με τις οποίες απεικονίζεται σε πολλά έργα (όπως για παράδειγμα το γλυπτό στο Μνημείο Μακαρίου και Αντίστασης στην είσοδο της Πάφου, παρά την Οικία Επάρχου), ενώ στον ίδιο πίνακα υπάρχουν και δύο γυμνές γυναίκες που περιβάλλουν τον Εθνάρχη, όπως επίσης και η Κύπρος που διακρίνεται στις φλόγες.

 



Σύμφωνα με δημοσίευμα του PafosNet, ο πίνακας αποτέλεσε αμέσως αντικείμενο έντονων αντιδράσεων θεατών της έκθεσης και φορέων της Πάφου. Το Ιστορικό Πολιτιστικό Κέντρο Εθνάρχη Μακαρίου Παναγιάς ζήτησε ήδη επισήμως από τον Οργανισμό για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης την άμεση απομάκρυνση του έργου, καταγγέλλοντας παράλληλα την υπόθεση στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου και τον Μητροπολίτη Πάφου.

Ο πρόεδρος του Κέντρου, Κώστας Χριστοδούλου, κάνει λόγο για αδιανόητη πρόκληση και για απαράδεκτη ανοχή από πλευράς των οργανωτών της έκθεσης και της επίσημης πολιτείας.

Δήλωσε τα εξής στο PafosNet:

«Θεωρούμε καθόλου τυχαίο τον συμβολισμό και εμφανή την προσπάθεια της δημιουργού να αποδομήσει τον Εθνάρχη Μακάριο. Θεωρούμε επίσης την δικαιολογία της Τουρκοκύπριας δημιουργού, ότι το έργο αφορά τις παιδικές της θύμησες, ως γελοία, σε ηλικία 9 ετών δεν μπορούσε να έχει τέτοιες αναμνήσεις, αφού τότε δεν υπήρχαν αγάλματα ή άλλες παρόμοιες απεικονίσεις του Μακαρίου.

Μεταφέραμε και στους αρμόδιους της έκθεσης και σε άλλους παράγοντες της Δημοκρατίας την πεποίθηση μας ότι κάποιοι θα καλυφθούν πίσω από το γεγονός ότι η έκθεση είναι υπό ευρωπαϊκό μανδύα και ότι η δημιουργός είναι Τουρκοκύπρια, για να μην υπάρξει εξέλιξη. Κάτι που δεν θα ανεχθούμε όμως, αν δεν ληφθεί άμεσα απόφαση να κατέβει το έργο, τότε θα βρεθούμε μαζικά στο χώρο της έκθεσης διαμαρτυρόμενοι».



Φωτογραφία: Χ. Γιάλλουρος


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ