Έντονες καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι για το Σαββατοκύριακο

Πορτοκαλί προειδοποίηση σε ισχύ από το kitasweather.com, αλλά και τα μέτρα προστασίας που προτείνονται.

 


Article featured image
Article featured image

Απόψε ο καιρός θα καταστεί σταδιακά συννεφιασμένος με βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα αρχίσουν να επηρεάζουν σταδιακά το νησί από τα νοτιοδυτικά και νοτιοανατολικά με σταδιακή επέκταση και στο υπόλοιπο νησί.

Οι καταιγίδες σε κάποιες περιπτώσεις θα είναι έντονες με πιθανό χαλάζι. Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται πυκνή σκόνη. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί έως νοτιοανατολικοί 2 έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 10 βαθμούς στο εσωτερικό, 11 έως 13 στα παράλια και 4 στη χιονίστρα.

Αύριο Σάββατο ο καιρός θα είναι άστατος με παγκύπριες βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα. Τα φαινόμενα σε αρκετές περιπτώσεις θα είναι έντονα και παρατεταμένα. Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται πυκνή σκόνη. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί, αρχικά ασθενείς μέχρι μέτριοι 3 έως 4 μποφόρ αλλά σύντομα θα ενισχυθούν σε 4 έως 5 μποφόρ , με ριπές τοπικά στα νότια παράλια στα 6 έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 18 βαθμούς στο εσωτερικό, 17 έως 20 στα παράλια και 5 στη χιονίστρα. Αύριο βράδυ ο καιρός συνεχίζει άστατος με τοπικές βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα. Τοπικά τα φαινόμενα θα είναι έντονα.

 



Την Κυριακή ο καιρός συνεχίζει άστατος με παγκύπριες βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα. Τα φαινόμενα σε αρκετές περιπτώσεις θα είναι έντονα και παρατεταμένα. Στο Τρόοδος αναμένεται χιονόπτωση από το απόγευμα χωρίς χιονόστρωση. Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται σκόνη, η οποία από το απόγευμα αρχίζει να υποχωρεί. Σημειώνεται περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας.

Τη Δευτέρα πιθανόν να παρατηρούνται ακόμα λίγες βροχές αλλά ο καιρός βελτιώνεται σημαντικά.

 



Στη φωτογραφία μπορείτε να δείτε τις πιθανές ποσότητες που υπολογίζουμε σε βροχή, με απόκλιση +-10mm, αλλά και πού θα παρατηρούνται έντονα και ακραία φαινόμενα.

 

Προειδοποίηση σε ισχύ

To kitasweather έχει εκδώσει πορτοκαλί προειδοποίηση για έντονες καταιγίδες και παρατεταμένες βροχές όπου τοπικά η βροχόπτωση θα ξεπερνά τα 35mm ανά δίωρο, με αυξημένη πιθανότητα για τοπικές πλημμύρες (στην αρχική σελίδα στα warnings).

Στα νότια παράλια και κυρίως σε καταιγίδα θα πνέουν κατά διαστήματα θυελλώδεις άνεμοι. Στα νότια παράλια η κατάσταση της θάλασσας θα είναι τρικυμιώδης.

Επίσης υπάρχει αυξημένη πιθανότητα σε έντονες καταιγίδες η δημιουργία υδροστροβίλου κυρίως στο νότιο και δυτικό θαλάσσιο χώρο του νησιού.

Η προειδοποίηση ισχύει από τις 21:00 10/03/2017, μέχρι τις 00:00 13/3/2017.

Μέσω του kitasweather θα μπορείτε να είστε ενήμεροι για αυτή την εξέλιξη του καιρού αλλά και για τυχόν αλλαγές και προειδοποιήσεις.

 

Μπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε την εικόνα της Ανατολικής Μεσογείου όσον αφορά τις βροχές, μέσω του ραντάρ εδώ.

 

 

Μέτρα προστασίας που προτείνει το kitasweather

– Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

– Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

– Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος τους.

– Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

– Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο.

– Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα μπορεί να αποκολληθούν

 

Διευκρίνιση:

Οι προβλέψεις και συστάσεις που αναρτώνται στην ιστοσελίδα kitasweather αποτελούν δουλειά του ερασιτέχνη μετεωρολόγου Έρικ Κίτας και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την επίσημη ενημέρωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους. Συστήνεται παρακολούθηση του καιρού και να ενημερώνεστε από τις αρμόδιες υπηρεσίες για αποφυγή ταλαιπωριών και πιθανών κινδύνων που μπορεί να προκύψουν.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ