Αρχικά, είχαμε ως προσφυγικό γραμματόσημο την εικόνα με τον Άγιο Γεώργιο (χαραγμένο πάνω σ’ ένα ξύλο) να σκοτώνει τον δράκο.
Το συγκεκριμένο έργο κυκλοφορούσε σε γραμματόσημο από το 1971, ωστόσο το 1974, μετά την εισβολή, αποφασίστηκε από τη Βουλή να κυκλοφορεί ως προσφυγόσημο.
Στα τέλη του 1974, και συγκεκριμένα στις 2 Δεκεμβρίου, το προσφυγικό γραμματόσημο άλλαξε. Στη θέση του Αγίου Γεώργιου κυκλοφόρησε ένα νέο έργο, στο οποίο απεικονιζόταν μια μάνα που είχε στην αγκαλιά της ένα προσφυγόπουλο.
Το 1977 κυκλοφόρησε το τελικό προσφυγόσημο, το οποίο υφίσταται μέχρι και σήμερα. Απεικονίζει ένα μικρό προσφυγόπουλο να κάθεται ανάμεσα σε συρματοπλέγματα.
Αυτό που αλλάζει χρόνο με τον χρόνο είναι πως το προσφυγόσημο κυκλοφορεί με διαφορετικό χρώμα.
Και τα τρία σημαντικά αυτά έργα που προβάλλουν το Κυπριακό πρόβλημα, είναι δημιουργίες του διάσημου Έλληνα χαράκτη Τάσσου, γνωστού και ως «πατέρα του προσφυγόσημου».
Να πούμε, τέλος, πως αρχικά το προσφυγόσημο στοίχιζε 1 σεντ, ωστόσο το 2008 η αξία του ανήλθε στα 2 σεντ.
Το προσφυγόσημο τοποθετείται σε κάθε ταχυδρομικό αντικείμενο που φεύγει από την Κύπρο, επιπρόσθετα των άλλων γραμματοσήμων.
Στόχος της πώλησης του προσφυγικού γραμματόσημου είναι η ενίσχυση του Ταμείου Προσφύγων, αλλά και η προβολή του Κυπριακού προβλήματος στο εξωτερικού.
Η CITY επικοινώνησε με το Υπουργείο Οικονομικών με σκοπό να μάθει (αν είναι δυνατόν) το ποσό που συγκεντρώθηκε μέχρι σήμερα από το συγκεκριμένο γραμματόσημο.
Από το 1974, λοιπόν, που κυκλοφόρησε το προσφυγόσημο, μέχρι το 2016, μαζευτήκαν συνολικά 25,8 εκατομμύρια.
Το αυθεντικό έργο του έργο του Τάσσου εκτίθεται στην αίθουσα εκδηλώσεων του Προεδρικού Μεγάρου (δείτε περισσότερα από το Προεδρικό ΕΔΩ)
Πιο κάτω μπορείτε να δείτε αναλυτικά τον πίνακα με τα έσοδα που είχαμε κάθε χρόνο, από το 1995 μέχρι και το 2006.