Ποια η χρήση της ασημί-χρυσής κουβέρτας που βλέπουμε σε τρομοκρατικά χτυπήματα;

Χρησιμοποιείται από ομάδες Πρώτων Βοηθειών έπειτα από τρομοκρατικά χτυπήματα, από τους διασώστες σε επιχειρήσεις διάσωσης προσφύγων αλλά και σε άλλες περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

 


Article featured image
Article featured image

Ας δούμε παρακάτω την ιστορία της, τα χαρακτηριστικά της αλλά και μερικές από τις χρήσεις της που της δίνουν αυτές τις μοναδικές δυνατότητες εδώ και πάνω από 40 χρόνια που χρησιμοποιείται ανά τον κόσμο από τις ομάδες διάσωσης και όχι μόνο…

 

Ιδιότητες

Η ισοθερμική κουβέρτα έκτακτης ανάγκης-πρώτων βοηθειών είναι αδιάβροχη και αντιανεμική, ενώ μονώνει και αντανακλά άριστα το 90% της θερμότητας του σώματος.

 

Χρήσεις

Η κουβέρτα διάσωσης μπορεί να παίξει ρόλο ζωτικής σημασίας για ανθρώπους που μόλις έχουν διασωθεί. Για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, σε καταστάσεις προστασίας από το ψύχος, καθώς και για την κάλυψη τραυματία κατά την αναμονή βοήθειας ή μεταφοράς. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και ως μέσο σήμανσης σε καταστάσεις αναζήτησης, αντανακλώντας πάνω της το φυσικό φως. Συγκεκριμένα, ο ανακλαστικός (σε φως ηλίου ή φακού την νύκτα) χρυσαφί χρωματισμός αποτελεί στοιχείο που μπορεί να θεωρεί σωτήριο αν η κουβέρτα χρησιμοποιηθεί από άτομο που βρέθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Σωτήριο, διότι ακόμη και σε περίπτωση λιποθυμίας (όπου κάποιος δεν έχει τις αισθήσεις του μέχρι μεταβούν στα σημείο συνεργία διάσωσης) θα βοηθήσει ώστε να ξεχωρίσει το άτομο σε τοπία πχ. χιόνι, βραχώδης περιοχής κλπ.

 

 

Κατασκευή

Είναι κατασκευασμένη από αλουμίνιο επεξεργασμένο με ατμό και επιστρωμένο φύλλο MPET. Η κατασκευή της είναι φτηνή και απλή. Συγκεκριμένα, η μεμβράνη πλαστικού τοποθετείται σε ένα θάλαμο κενού αέρος και εν συνεχεία εγχέεται το μίγμα αλουμινίου με τα ειδικά συστατικά. Μετά γίνεται αφαίρεση του αέρος. Η επίστρωση μπορεί να γίνει από τη μία ή και από τις δύο πλευρές και έχει πάντα χρώμα μεταλλικό ασημί ή χρυσό.

 

 

Ιστορία

Η Εθνική Υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστήματος των ΗΠΑ, η NASA (National Aeronautics and Space Administration) που ανάμεσα στις αμέτρητες έρευνες της ήταν και μία για τη κατασκευή υλικών που θα αντανακλούν ακτινοβολία τόσο για τη προστασία του προσωπικού στις διαστημικές αποστολές όσο και του ίδιου του εξοπλισμού. Ανάμεσα στις πολλές απαιτήσεις ήταν το υλικό να είναι απλό αλλά και ελαφρύ. Το 1964 βρέθηκε η λύση σε αυτό το πρόβλημα, ήταν το MPET (Metallized Polyethylene Terephthalate, στα ελληνικά Επιμεταλλωμένο Τερεφθαλικό Πολυαιθυλένιο) το οποίο είχε δυνατότητα αντανάκλασης μέχρι και 97% της θερμικής ακτινοβολίας, πρακτικά της θερμότητας. Ένα πρόσφατο παράδειγμα χρήσης της από τη NASA βλέπετε πιο κάτω.

 



 

Η παραπάνω φωτογραφία είναι από το Μάρτιο του 2002 όπου η NASA έκανε μία δημοσίευση για μία εξελιγμένη έκδοση του MPET που χρησιμοποιείται στο διαστημικό ραδιοτηλεσκόπιο Χαμπλ που το βλέπετε και στη φωτογραφία. Λόγω του υλικού αλλά και της χρήσης του επίσημα ονομάστηκε «space blanket» δηλαδή «κουβέρτα διαστήματος». Οι Ένοπλες Δυνάμεις τον ΗΠΑ αμέσως αντιλήφθηκαν ότι αυτό το υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλαπλούς τρόπους στο χώρο της επιβίωσης και άρχισαν να το υιοθετούν στις εκπαιδεύσεις επιβίωσης τους κυρίως ως μέσο προστασίας από απώλεια θερμότητας αλλά και ως ανακλαστήρα για μέσο επικοινωνίας έκτακτης ανάγκης. Τα τελευταία χρόνια ο στρατός των ΗΠΑ εισήγαγε μία νέα έκδοση της space blanket με πιο ισχυρή ενίσχυση που έγινε γνωστή ως «casualty blanket» που μεταφράζεται ως «κουβέρτα θύματος».

 



Η χρήση από πολυϊμίδη δίνει στο υλικό ένα χαρακτηριστικό χρυσαφί χρώμα όπως αυτό που βλέπετε εδώ από την αποστολή Apollo 11 του 1969



Σήμερα, η κουβέρτα επιβίωσης έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι των Ενόπλων Δυνάμεων, των ομάδων διασωστών και πρώτων βοηθειών αλλά και σε οποιονδήποτε ασχολείται με το χώρο της επιβίωσης.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ