20 αποδείξεις ότι στην Κύπρο «τιμούμε» δεόντως το δωδεκάθεο

Όταν τον περασμένο Σεπτέμβρη πήγαμε σε τελετή «Δωδεκαθεϊστών» στην Κύπρο και λίγο αργότερα δημοσιεύσαμε ένα σχετικό άρθρο-αφιέρωμα, όπως ήταν αναμενόμενο υπήρξαν και ορισμένες αντιδράσεις, αφού κάποιοι δεν μπορούσαν να διαχειριστούν το γεγονός ότι στην Κύπρο υπάρχει μια τέτοια κοινότητα-ομάδα-θρησκεία-ή-όπως-αλλιώς-θέλεις-πες-το..

 


Article featured image
Article featured image

Όπως συμβαίνει άλλωστε κάθε φορά που διαβάζουμε ή μαθαίνουμε για κάτι διαφορετικό, ή έστω μη συνηθισμένο, που μας βγάζει λίγο από το κουτί, και μας αναγκάζει να κοιτάξουμε λίγο διαφορετικά.

Ορισμένοι, μάλιστα, κατέκριναν την απόφαση αυτών τον ανθρώπων να απορρίψουν τον Χριστιανισμό και να ασπαστούν την Ελληνική Εθνική Θρησκεία (ή Δωδεκαθεϊσμό όπως το λέμε πιο εκλαϊκευμένα), υποστηρίζοντας -στην καλύτερη περίπτωση- πως είναι παράλογο να πιστεύεις σε κάτι που δεν υπάρχει (sic).

Αρκετό καιρό μετά, παρατηρώντας γύρω μας, αντιληφθήκαμε ξαφνικά πως η καθημερινότητα μας είναι πολύ πιο συνδεδεμένη με το ελληνικό δωδεκάθεο, απ’ ότι ίσως νομίζαμε...

Μπορεί λοιπόν η επικρατούσα θρησκεία της χώρας μας να είναι ο Χριστιανισμός, εντούτοις οι δεσμοί με την Αρχαία Ελλάδα και το δωδεκάθεο φαίνεται πώς είναι πολύ στενοί και υπάρχουν σχεδόν σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητάς μας.

 

Η διεπιστημονική ομάδα της CITY έκανε μια μικρή έρευνα και μάζεψε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα επιχειρήσεων, εταιριών και ομάδων που εμπνεύστηκαν την ονομασία τους από κάποιον θεό που κατοικούσε στον Όλυμπο.

 

Απόλλων Λεμεσού

Μια από τις τρεις ποδοσφαιρικές ομάδες της Λεμεσού, με χιλιάδες οπαδούς και πολλές διακρίσεις στην πολυετή ιστορία της, έχει ιδρυθεί το 1954, ενώ πλέον μπορεί να υπερηφανευτεί και για την ομάδα γυναικείου βόλεϊ, Απόλλων Ladies, η οποία είναι πρωτοπόρος στο δικό της πεδίο.

 

 

Νοσοκομείο Απολλώνειο

Βρίσκεται στη Λευκωσία και είναι το πρώτο Ιδιωτικό Νοσοκομείο που ιδρύθηκε στην Κύπρο. Για logo του έχει το κεφάλι του Απόλλωνα και φυσικά... το όνομά του.

 

 

Άρης Λεμεσού

Φαίνεται πως οι ποδοσφαιρικές ομάδες της Λεμεσού έχουν ιδιαίτερη αγάπη στο δωδεκάθεο, με τον Άρη Λεμεσού να αποτελεί τη δεύτερη ομάδα που διαθέτει όνομα Έλληνα Θεού και συγκεκριμένα του Θεού του Πολέμου, Άρη.

 

 

Ερμής Αραδίππου

Ίσως για να δώσουν φτερά στην ομάδα και στα πόδια των ποδοσφαιριστών στο γήπεδο, οι ιδρυτές της ποδοσφαιρικής ομάδας της Αραδίππου επέλεξαν τον αγγελιαφόρο Θεό Ερμή.

 

 

Αρτοποιεία - Ζαχαροπλαστεία Ερμής

Με τον φτερωτό θεό ως trade mark, τα αρτοποιεία-ζαχαροπλαστεία Ερμής στη Λεμεσό, λειτουργούν από το 1979 και εκτός από την ονομασία του Έλληνα θεού, επέλεξαν να διακοσμήσουν τα καταστήματά τους με κίονες και αρχαιοελληνικά στοιχεία.

 

 

Ερμής Ασφαλιστική Εταιρεία Λτδ

Ασφαλιστική εταιρεία με έδρα τη Λευκωσία, που επέλεξε τον Θεό Ερμή ως το κεντρικό πρόσωπό της. 

 

 

ERMES Group

Πολυκαταστήματα, αρτοποιεία, καταστήματα ηλεκτρικών ειδών, αλλά και τη διαχείριση των αεροδρομίων περιλαμβάνει ο κύκλος εργασιών του ομίλου ERMES, ο οποίος τιμά και αυτός με την σειρά του τον Θεό Ερμή.

 

 

Αφροδίτη Shoes

Θεά της ομορφιάς και του έρωτα, η Θεά Αφροδίτη έχει ακόμη ένα λόγο να τιμάται στην Κύπρο, αφού σύμφωνα με τη μυθολογία είναι ο τόπος γέννησής της. Αυτός είναι και ο λόγος που μάλλον οι ιδιοκτήτες της αλυσίδας υποδημάτων Αφροδίτη Shoes έδωσαν το όνομλα της στην εταιρεία τους.

 

 

Aphrodite Hills 

Οι λόφοι της Αφροδίτης, είναι ένα πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα στην επαρχία Πάφου, χτισμένο πάνω σε μια πολύ όμορφη έκταση. Λίγο η τοποθεσία, λίγο η ομορφιά της περιοχής, οπότε μάλλον ήταν μονόδρομος η επιλογή της ονομασίας.

 

 

Εκδοτικός Οίκος Δίας

Με έδρα τη Λευκωσία, αποτελεί τον μεγαλύτερο εκδοτικό οίκο - δημοσιογραφικό οργανισμό της Κύπρου, αφού διαθέτει τηλεοπτικό κανάλι, ραδιόφωνα, περιοδικά, εφημερίδα, digital ΜΜΕ κλπ.

 

 

Ράδιο Αθηνά

Μπορεί πλέον να έχει αλλάξει ονομασία, το Ράδιο Αθηνά όμως για χρόνια αποτελούσε ένα από τα πιο γνωστά ραδιόφωνα της πρωτεύουσας, το οποίο είχε ως σύμβολο του τη Θεά της σοφίας, Αθηνά.

 

 

Στρατιωτική άσκηση «Δήμητρα»

Είναι μια από τις πιο γνωστές ασκήσεις της Εθνικής Φρουράς, που περιλαμβάνει εφέδρους και κληρωτούς στρατιώτες. Η άσκηση είναι υπαίθρια, ίσως γι’ αυτό να ονομάστηκε Δήμητρα εμπνευσμένη από τη Θεά της γης, της γεωργίας, της χλωρίδας, της τροφής, της γονιμότητας και προστάτιδας των γεωργών.

 

 

Δήμητρα Επενδυτική Δημόσια ΛΤΔ

Είναι η ονομασία της εταιρείας που έχει συστήσει η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα για την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.

 

 

Ξενοδοχείο Poseidonia

Χτισμένο πάνω στη θάλασσα της Λεμεσού, το ξενοδοχείο Poseidonia επέλεξε να πάρει το όνομα του από τον Θεό της θάλασσας, των ποταμών, των πηγών, των πόσιμων νερών και γενικά του υγρού στοιχείου, Ποσειδώνα.

 

 

Σχολή Ιστιοπλοΐας Ναυσιπλοΐας Ποσειδών

Με έδρα της το χωριό Αραδίππου της επαρχίας Λάρνακας, είναι ξεκάθαρο γιατί μια Σχολή Ιστιοπλοΐας Ναυσιπλοΐας επιλέγει να πάρει το όνομα του Θεού Ποσειδώνα.

 

 

Θεατρικός Πολυχώρος ΕΣΤΙΑ

Προστάτιδα της οικογενειακής ευτυχίας, είχε ως ιερό της το κέντρο του σπιτιού και δεν της προσφερόταν μόνο η πρώτη, αλλά και η τελευταία θυσία σε κάθε γιορταστική σύναξη του ανθρώπου. Ο θεατρικός πολυχώρος ΕΣΤΙΑ, μάλλον επέλεξε να την τιμήσει θέλοντας ίσως να προσδώσει μια αίσθηση ζεστασιάς και θαλπωρής.

 

 

Άρτεμις Τραπεζικά Συστήματα Πληροφοριών Λτδ

Η Άρτεμις Τραπεζικά Συστήματα Πληροφοριών Λτδ (Άρτεμις) είναι στην ουσία ένα Γραφείο Πίστης και αποτελεί θυγατρική εταιρεία του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου. Η εταιρεία ασχολείται με τη συγκέντρωση και διάθεση πληροφοριών οικονομικής συμπεριφοράς επιχειρήσεων και ιδιωτών και όπως όλα δείχνουν έχει εμπνευστεί από τη Θεά της άγριας φύσης, του κυνηγιού, των ζώων και της γονιμότητας, Άρτεμις.

 

 

«ΗΦΑΙΣΤΟΣ» Αθηαίνου 

Ο Θεός της φωτιάς, των ηφαιστείων, της μεταλλουργίας και προστάτης των τεχνιτών, ήταν η έμπνευση για την εταιρεία ΗΦΑΙΣΤΟΣ στο χωριό Αθηαίνου, που ασχολείται με γεωργικά μηχανήματα. 

 

 

Κάποιοι Θεοί, βέβαια, μπορεί να μην ζούσαν στον Όλυμπο, πλην όμως και πάλι αποτέλεσαν έμπνευση για κάποιους στην Κύπρο:

 

Kronos Express Courier  

Ο τιτάνας θεός Κρόνος, πατέρας του Δία, της Εστίας, της Δήμητρας, της Ήρας, του Πλούτωνα και του Ποσειδώνα, ενέπνευσε την εταιρεία ταχυμεταφορών Kronos Express.

 

 

Ξενοδοχείο Dionysos Central 

Θεός του δράματος και του παιχνιδιού, θεός του κρασιού και της γονιμότητα, ο Θεός Διόνυσος έχει εμπνεύσει το συγκεκριμένο ξενοδοχείο που βρίσκεται στην Κάτω Πάφο και διατηρεί έντονο αρχαιοελληνικό προφίλ στον διάκοσμό του.

 

 

Dionysus Mansion  

Γνωστός για τις πλούσιες σε φαγητό και κρασί συνάξεις που διοργάνωνε ο Θεός Διόνυσος, αποτελεί σημείο αναφοράς για την καλοπέραση και την ευμάρεια. Ίσως γι’ αυτό τον λόγο τον επέλεξε και το συγκεκριμένο εστιατόριο στη Λεμεσό.

 

 

ΔΕΣ ΕΠΙΣΗΣ: ΠΗΓΑΜΕ ΣΕ ΤΕΛΕΤΗ ΔΩΔΕΚΑΘΕΪΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ [ΕΙΚΟΝΕΣ & ΒΙΝΤΕΟ]


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ