Η Ε.Ε. «βάζει φρένο» στο πολυδάπανο project Limni Golf Resort στην Αργάκα

Με γεφύρι της Άρτας φαίνεται να εξελίσσεται η ιστορία της κατασκευής του πολυδιαφημιζόμενου και πολυδάπανου έργου Limni Golf Resort, στην Αργάκα, αφού η Ευρώπη θέτει επιπλέον κριτήρια για την περιβαλλοντική προστασία της γύρω περιοχής.

 


Article featured image
Article featured image

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενημέρωσε τις Κυπριακές Αρχές πώς δεν πρόκειται να δώσει το πράσινο φως για το έναρξη των εργασιών σχετικά με το αμφιλεγόμενο σχέδιο ανάπτυξης της Λίμνης, αφού οι περιβαλλοντολογικές ανησυχίες σχετικά με το έργο δεν έχουν ακόμη εξαλειφθεί.

Να θυμίσουμε πως τον Απρίλη το 2015, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιβάλλοντος προειδοποιούσε την Κύπρο να σεβαστεί τις κατευθυντήριες γραμμές του δικτύου Natura 2000, ζητώντας παράλληλα αναλυτική μελέτη για τις επιπτώσεις του έργου στις γύρω περιοχές.

Το έργο εκατομμυρίων περιλαμβάνει δύο γήπεδα γκολφ με 18 τρύπες, ένα ξενοδοχείο με 160 δωμάτια, αθλητικές υποδομές και 792 οικιστικές μονάδες.

Τον Οκτώβρη του 2016, σχεδόν ένα χρόνο μετά την απαίτηση της Ε.Επ. για εκτεταμένη μελέτη επιπτώσεων στο περιβάλλον από το Project, η Κύπρος υπέβαλε τη σχετική έρευνα με την Επιτροπή να χαιρετίζει μεν την έκθεση, επισημαίνοντας δε πώς υπήρχαν ακόμη αρκετά ζητήματα τα οποία έχριζαν περαιτέρω διερεύνησης και προσοχής.

 



Πηγή φωτογραφιών: Nicklaus Design

 

Η Επιτροπή θεωρεί πώς η προτεινόμενη ζώνη αποκλεισμού, η οποία σταματά μόλις στα 280 μέτρα μακριά από την παραλία (αναγνωρισμένο έδαφος ωοτοκίας της Καρέτα Καρέτα), είναι ανεπαρκής και λίγη, ζητώντας να αυξηθεί στα 475 μέτρα, για να προστατευτούν τα ευάλωτα οικοσυστήματα που αναπτύσσονται στην περιοχή.

 



Παράλληλα ζήτησε μια επιπλέον μελέτη σχετικά με την επίδραση της αυξημένης ανθρώπινης παρουσίας στις παραλίες της περιοχής και τη θεσμοθέτηση περιοριστικών μέτρων, τα οποία πρέπει να ενσωματωθούν στον περιβαλλοντολογικό προγραμματισμό που αφορά τους κανονισμούς του έργου.  Η Επιτροπή σε συνέχεια των συστάσεών της, ζήτησε μια αναθεωρημένη περιβαλλοντολογική μελέτη για το ξενοδοχείο που έχει σχεδιαστεί για το Resort, αφού στην παρούσα έκθεση υπάρχουν ασάφειες και ελλιπείς πληροφορίες. Οι κυπριακές Αρχές πρέπει επίσης να προετοιμάσουν ακόμη μια μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αναφορικά με τη φωτορύπανση που θα προκληθεί από το φωτισμό του συγκροτήματος.

Η Επιτροπή κατέστησε σαφές ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μικρότερες και να ενσωματωθούν όλοι οι αναγκαίοι κανονισμοί, στον προγραμματισμό του αναπτυξιακού έργου. Ο μόνιμος γραμματέας της ΕΕ για περιβαλλοντικά θέματα, Daniel Calleja, έχει ενημερώσει τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κύπρου στην ΕΕ, ότι η Επιτροπή επιφυλάσσεται να απαντήσει αν τελικά θα εγκρίνει τη δημιουργία του συγκεκριμένου project, έως ότου η Λευκωσία δώσει επαρκείς απαντήσεις στις ανησυχίες της Επιτροπής.


In Cyprus

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ