Τα συγκλονιστικά λόγια των ηρωικών γονιών του Γρηγόρη Αυξεντίου αμέσως μετά το θάνατό του

Το ολοκαύτωμα του Σταυραετού του Μαχαιρά.

Article featured image
Article featured image

Πέραν από τον αδιαμφισβήτητο ηρωισμό του ιδίου, ο οποίος αφού υπέδειξε στους συναγωνιστές του να βγουν από το κρησφύγετο λέγοντάς τους ότι ο ίδιος πρέπει να πεθάνει και φώναξε τελικά το ηρωικό «Μολών Λαβέ», μια ακόμα συγκινητική πτυχή της θυσίας του ήρωα συναντάται σαφώς στη μεγαλοψυχία των γονιών του.

Τόσο ο πατέρας του, Πιερής, όσο και η μάνα του, Αντωνού, μετά τον θάνατό του, φανέρωσαν με τον πλέον δυνατό τρόπο τι σημαίνει να έχεις ιδανικά και μεγάλη ψυχή.

Αρχικά, ήταν ο πατέρας του, ο οποίος βγήκε από το νεκροτομείο χαμογελαστός. Είχε ένα χαμόγελο από το ένα αυτί ως το άλλο, σύμφωνα με μαρτυρία του δικηγόρου Μιχάλη Τριανταφυλλίδη, έστω κι αν γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά τι αντίκρυσε εκεί μέσα. Μπαίνοντας όμως στο αυτοκίνητο, με κατεύθυνση από το κοιμητήριο προς τη Λευκωσία, ο Πιερής άρχισε να κλαίει. Ρωτώντας τον ο δικηγόρος γιατί άρχισε ξαφνικά να κλαίει, απάντησε ως εξής: «Όχι γιε μου, να μην μας βλέπουν οι ‘σκύλοι’ να κλαίμε» (βλέπε βίντεο, από 6:15 και έπειτα).




Η Αντωνού Αυξεντίου, από την άλλη, τα είπε όλα στον επικήδειο της:

«Μια μάνα τέτοιου ήρωα

εν προσβολή να κλάψει,

προσβάλλει τον λεβέντη της,

τζιείνον που θ’ απολάψει.

Χαλάλιν της Πατρίδος μου

ο γιος μου, η ζωή μου,

τζι αφού εν επαραδόθηκεν

τζι έμεινεν τζι εσκοτώθηκεν

ας έσιει την ευτζήν μου».

Τον επικήδειο της Αντωνούς μελοποίησε, ως γνωστό, ο Γιώργος Θεοφάνους, ενώ η Μαρινέλλα ερμήνευσε συγκλονιστικά το τραγούδι στην παράσταση - δισκογραφική δουλειά «Τραγουδώ το νησί μου».




* Στην κεντρική φωτογραφία, μαζί με τους γονείς του ήρωα, απεικονίζεται και η σύζυγός του Βασιλική.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ