Τι γίνεται σήμερα με τον (διαβόητο) Ναό της Αφροδίτης στην Παλώδια;

Αποτελεί ίσως ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα κτήρια των τελευταίων ετών στην Κύπρο, αφού από την αρχή της λειτουργίας του (;) έγινε γνωστό για όλους τους λάθος λόγους.

 


Article featured image
Article featured image

Ένα κτίσμα 4000τμ, το οποίο κόστισε σύμφωνα με τα τότε δημοσιεύματα 3,5 εκατ. ευρώ, και το οποίο δεν κατάφερε ποτέ μέχρι σήμερα να λειτουργήσει κανονικά, για λόγους που... όλοι γνωρίζουμε.

Η ρωσικών συμφερόντων επιχείρηση, με αρχιτεκτονική εμπνευσμένη από αρχαιοελληνικούς ναούς, πρωτολειτούργησε το 2014 με μεγάλες προσδοκίες που όμως διήρκησαν λίγο, αφού πριν καλά-καλά ζεσταθεί το τζακούζι, καταγγελίες για περίεργες δραστηριότητες που πραγματοποιούνταν εντός του κτηρίου οδήγησαν την αστυνομία σε έφοδο και σύλληψη όσων βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο χώρο.

Πληροφορίες μάλιστα που διέρρεαν από καταθέσεις εκείνη την περίοδο, έκαναν λόγο για «ακριβούς» πελάτες που σύχναζαν στο χώρο, γνωστά πρόσωπα της δημόσιας ζωής, και επιφανείς άντρες που πλήρωναν αδρά για μια βραδιά… αφροδισιακή. Ακολούθησαν δικαστήρια, κατηγορίες και τελικά αθώωση των ιδιοκτητών, αφού καμία μαρτυρία δεν κρίθηκε επαρκής, για να καταδικασθούν. 

 



Η αλλαγή πορείας με τις ευλογίες του Αρχιεπισκόπου

Παρά τα αλλεπάλληλα χτυπήματα από παντού, η διαχειρίστρια εταιρεία του Ναού δεν αποφάσιζε να εγκαταλείψει τη μάχη για να λειτουργήσει το απείρου κάλλους (sic) κτίσμα.

Αλλάζει διαχειριστή και ανακοινώνει πώς επαναλειτουργεί το κτήριο ως αίθουσα δεξιώσεων, γαμήλιων τελετών κι άλλων αποδεκτών κοινωνικών εκδηλώσεων. «Έχουμε προχωρήσει σε ριζική αναμόρφωση του εσωτερικού του και έχουμε ενοποιήσει το χώρο ξηλώνοντας τα ιδιαίτερα δωμάτια και τους χώρους Spa και μασάζ», δήλωνε τότε ο υπεύθυνος.

Στην πρώτη εκδήλωση είχε προσκληθεί και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, τον οποίο όπως έλεγε η πρόσκληση θα ξεναγούσαν στους χώρους του κτηρίου για να διαπιστώσει με τα μάτια του πώς όλα λειτουργούν σύμφωνα με το γράμμα του νόμου και του Θεού και να δώσει τις ευλογίες του για το νέο ξεκίνημα.

Και παρά τις ευλογίες της εκκλησίας, τις καλές προθέσεις που υπήρχαν και μερικές φιλανθρωπικές εκδηλώσεις που πρόλαβαν να διοργανωθούν, ο Ναός της Αφροδίτης δεν κατάφερε να πείσει το κοινό και τους επιχειρηματίες να τον ακολουθήσουν, τερματίζοντας για ακόμη μια φορά τις εργασίες του. 

 



Τι γίνεται σήμερα με το Ναό της Αφροδίτης;

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον κοινοτάρχη της Παλώδιας κ. Πάμπο Ζορπά, μας ενημέρωσε πώς η υπόθεση του Ναού της Αφροδίτης βρίσκεται πλέον στα χέρια του Συμβουλίου Μελέτης Παρεκκλίσεων*, το οποίο εξετάζει τα δεδομένα.

«Αυτή τη στιγμή η επιχείρηση δεν λειτουργεί, τουλάχιστον δεν έχουμε διαπιστώσει κάτι τέτοιο. Εμείς αυτό που ξέρουμε είναι ότι καταθέσαμε τις προτάσεις μας για το πως επιθυμούμε ως κοινότητα να χρησιμοποιήσουμε το χώρο, μέσα στα καθορισμένα χρονικά όρια που έθεσε το Συμβούλιο και αναμένουμε τη σύγκληση δημόσιας διαβούλευσης για να συζητηθεί το μέλλον του κτηρίου. Παρόλα αυτά ακόμη περιμένουμε, χωρίς να έχουμε νεότερα από κάπου και δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι σύντομα».

Το τεμάχιο, όπως αναφέρει ο κοινοτάρχης, βρίσκεται μέσα σε γεωργική γη και ο όγκος του κτίσματος είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που επιτρέπει η νομοθεσία, άρα εκ προοιμίου είναι παράνομη η παρουσία του εκεί, ενώ δεν έχει ούτε άδειες λειτουργίας.

Σε προσπάθεια που κάναμε για να επικοινωνήσουμε με κάποιον υπεύθυνο του Συμβουλίου Μελέτης Παρεκκλίσεων, δεν καταφέραμε ακόμα να βρούμε διαθέσιμο άτομο για να μας δώσει πληροφορίες σχετικά με τη συγκεκριμένη υπόθεση.



*Το Συμβούλιο Μελέτης Παρεκκλίσεων, δημιουργήθηκε το Μάρτιο του 2000, και έχει θεσμοθετηθεί ως Σύμβουλος του Υπουργικού Συμβουλίου για να μελετά, να αξιολογεί και να υποβάλλει σε αυτό, αιτιολογημένες εισηγήσεις αναφορικά με αιτήσεις για χορήγηση πολεοδομικών αδειών κατά παρέκκλιση των προνοιών των Σχεδίων Ανάπτυξης.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ