Retro
Η Εκκλησία της Κύπρου την αφόρισε γιατί παντρεύτηκε Μουσουλμάνο
«Δεν απαρνήθηκα την πίστη μου επειδή παντρεύτηκα Μουσουλμάνο. Ο σύζυγος μου θέλει να βαφτιστεί Χριστιανός και να παντρευτούμε με θρησκευτικό γάμο. Πώς να γίνει όμως αυτό που είμαι αφορισμένη;».
Η ιστορία της Ε. πάει πίσω περίπου 3 δεκαετίες, όταν ενώ βρισκόταν με τον σύζυγο της στην Αίγυπτο ειδοποιήθηκε από τους συγγενείς της στην Κύπρο να επιστρέψει εσπευσμένα, αφού είχε γίνει κάτι σοβαρό. Η Εκκλησία της Κύπρου ανακοίνωσε μέσω του Τύπου ότι την αφόρισε γιατί παντρεύτηκε μουσουλμάνο και αποκήρυξε τη χριστιανική της πίστη.
Μια ιστορία που παρόλο που μετρά 3 δεκαετίες, σε μια Κύπρο πολύ πιο συντηρητική και κλειστή, πολλοί ήταν οι νομικοί και οι επιστημονικοί κύκλοι τότε που κατέκριναν σφόδρα τη στάση της Εκκλησίας, χαρακτηρίζοντας της απαράδεκτη και απάνθρωπη ενώ διευκρίνιζαν πώς συνιστούσε παραβίαση των δικαιωμάτων του πολίτη στην οικογενειακή και προσωπική ζωή. Δικαίωμα το οποίο κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ... ΑΦΟΡΙΣΜΕΝΟΣ;
Εξ αιτίας αυτού, ο πατέρας της είχε πάθει εγκεφαλικό και η ίδια πλέον δεχόταν πυρά, για μια προσωπική επιλογή που ενώ δεν αφορούσε κανέναν, αλλά αναδείχθηκε σε μείζων κοινωνικό και θρησκευτικό ζήτημα της εποχής.
Το «Περιοδικό» και η δημοσιογράφος Μαρία Παναγιώτου, επισκέφθηκαν την Ε. στο σπίτι της και μίλησε μαζί της, για όλα όσα βίωνε εκείνη την περίοδο, αλλά και για το λάθος που στην ουσία είχε γίνει, αφού όπως ανέφερε και η ίδια στην δημοσιογράφο «Ποτέ δεν απαρνήθηκα την πίστη μου, Ούτε ήταν δυνατό για ένα άντρα να απαρνηθώ τα παιδιά και την θρησκεία μου».
Μάλιστα για να γίνει πιο πειστική έδειξε και το πιστοποιητικό του γάμου της, το οποίο ξεκαθάριζε πώς ο γάμος γίνεται μεταξύ Χριστιανής και Μουσουλμάνου και πώς λόγω διαφοράς θρησκείας δεν θα μπορέσει να κληρονομήσει τον σύζυγο της. Παρόλα αυτά θα μπορεί να διατηρεί ο καθένας τη δική του θρησκεία.
Αυτό όμως που φαίνεται πώς ενόχλησε την εκκλησία της Κύπρου τότε και προχώρησε στον αφορισμό, είναι η λεπτομέρεια που αφορούσε τα παιδιά που θα αποκτούσε το ζευγάρι, τα οποία έπρεπε να υπαχθούν στη θρησκεία του μουσουλμάνου συζύγου της. Παρόλα αυτά και η Ε. είχε απάντηση και σε αυτό, αφού όπως ξεκαθάρισε ο σύζυγος της επιθυμούσε να βαφτιστεί Χριστιανός και να κάνουν θρησκευτικό γάμο, άρα δεν υπήρχε τέτοιο ζήτημα.
Η Ε. δεν είχε εύκολη ζωή. Στα 23 της χρόνια εγκαταλείφθηκε από τον Ελληνοκύπριο σύζυγό της με τρία παιδιά, τα οποία πάλεψε με νύχια και με δόντια για να μεγαλώσει, κάνοντας διάφορες εργασίες, κυρίως νύχτα. Παρότι είχε ευκαιρίες να παντρευτεί με Ελληνοκύπριους τα χρόνια που πέρασαν, δεν το προχώρησε γιατί όπως είπε στη δημοσιογράφο, ήταν όλοι ζηλιάρηδες.
«Δεν ήθελα να έχω καβγάδες μέσα στο σπίτι. Προτιμούσα να είμαι μόνη μου και να έχω την ησυχία μου. Μέχρι που γνώρισα τον Χ. Με βοήθησε πάρα πολύ. Το μόνο που μου ζήτησε ήταν να σταματήσω να δουλεύω νύχτα και να βρω μια δουλειά την ημέρα». Ο Χ. παρότι ήταν δάσκαλος, εγκατέλειψε την Αίγυπτο για την Κύπρο, λόγω χρημάτων. «Τα λεφτά που έπαιρνε εκεί δεν τον έφταναν για να ζήσει. Στην Κύπρο εργάστηκε στα κτίσματα και έπαιρνε 20 λίρες την ημέρα, ενώ σαν δάσκαλος στη χώρα του έπαιρνε δυόμιση λίρες.
Πώς μια παρεξήγηση οδήγησε στον αφορισμό
Ενώ ο γάμος της Ε. έγινε κάπου στα τέλη της δεκαετίας του '80, παρόλα αυτά ο αφορισμός ήρθε ενάμιση χρόνο μετά, όταν στην Αθήνα πλέον η Ε. μετά την έκδοση του διαζυγίου της, αποφάσισε να παντρευτεί τον Χ. και με θρησκευτικό γάμο. «Ο άντρας της αδελφής μου θα τον βάφτιζε Χριστιανό και θα προχωρούσαμε σε γάμο, όταν όμως παρουσίασα τα πιστοποιητικά εκεί, μου είπαν ότι δεν μπορούν το κάνουν και ότι πρέπει να έρθουμε Κύπρο για να βαφτιστεί ο Χ.. Κάποιος ιερέας μάλιστα φωτοτύπησε το πιστοποιητικό του γάμου μου για να εξετάσουν την περίπτωση μου.
Προφανώς η Εκκλησία της Κύπρου ενημερώθηκε για τα σχετικά και η αντίδραση της ήταν άμεση. «Με τη σφραγίδα της προδοσίας στο μέτωπο ως ο Ιούδας, απελθούσα απήγξατο πνευματικά. Χωρίς αίσθημα εντροπής απαρνήθηκε το Χριστό, απέπτυσε τα όσια και τα ιερά της αληθινής πίστεως, τέλεσε σε ξένη πρεσβεία, στη Λευκωσία μουσουλμανικό γάμο με αλλοδαπό μωαμεθανικού θρησκεύματος και δέχθηκε όπως τα παιδιά που θα αποκτήσει μαζί του γίνουν μουσουλμάνοι».
Η Εκκλησία όμως δεν περιορίστηκε μόνο στην ανακοίνωση αφού παράλληλα απέστειλε ιεροκήρυκα στο χωριό της Ε., ο οποίος με ανακοίνωση τους συμβούλεψε του χωριανούς να μην την πλησιάζουν γιατί θα τους παρέσυρε να αλλάξουν πίστη. Όπως αναφέρει το «Περιοδικό», προσπάθησε επανειλημμένα να επικοινωνήσει με τον τότε Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, ο οποίος όμως δεν βγήκε ποτέ στο τηλέφωνο λόγω πολλών υποχρεώσεων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ... ΑΦΟΡΙΣΜΕΝΟΣ;
Τι ακριβώς συμβαίνει όταν αφοριστεί κάποιος
Σε παλαιότερο άρθρο της CITY, την περίοδο που στην επικαιρότητα βρισκόταν ο αφορισμός του Ανδρέα Πιτσιλλίδη, είχαμε ασχοληθεί εκτενώς με όλους τους «αφορισμένους» της χριστιανικής ορθοδοξίας σε Ελλάδα και Κύπρο, αλλά και για τις συνέπειες που έχει κάποιος ο οποίος αφορίζεται. Όπως αναφέρεται στο άρθρο όταν κάποιος αφοριστεί, εκτός από τον αδιαμφησβήτητο στιγματισμό του από ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας, δεν μπορεί να συμμετάσχει σε ΚΑΝΕΝΑ μυστήριο της εκκλησίας.
Δεν μπορεί να λάβει Θεία Κοινωνία, δεν μπορεί να λάβει μέρος σε βάφτιση και σε Χρίσμα (Άγιο Μύρο), δεν μπορεί να εξομολογηθεί, δεν μπορεί να λάβει το Ιερό Ευχέλαιο, δεν μπορεί να παντρευτεί και δεν μπορεί… να γίνει ιερέας.
Μπορεί όμως να μπαίνει στην εκκλησία και να παρακολουθεί τη λειτουργία -κανείς δεν έχει το δικαίωμα να του στερήσει την είσοδο. Αν θέλει τώρα να γίνει αναίρεση της απόφασης της Ιεράς Συνόδου, θα πρέπει, όπως μας ενημερώνουν οι Ιεράρχες, ο κ. Πιτσιλλίδης να «ανανήψει και να αποκηρύξει τις πλάνες και τις κακοδοξίες του και να ζητήσει το έλεος του Θεού».